Sanmar kendine ait tersane istiyor

Römorkör inşasında Türkiye’nin ilk özel firması olan Sanmar Denizcilik, kriz döneminde de inşalara ve teslimlere devam diyor.

Krizi fırsata çevirmek için atılımlarda bulunan firmalardan biri de Sanmar Denizcilik oldu. Piyasa pahalı olduğu için bugüne kadar tersane yatırımına girmediklerini söyleyen Sanmar’ın kurucusu Gökçen Seven, “Kendimize ait bir tersane kurmak istiyoruz. Kriz nedeni ile tersane yerlerinin de fiyatı düştü. Biz de bu dönemin yatırım için uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu bir römorkör inşa tersanesi olacak. İlk başta tersaneyi Yalova’da kurmayı düşündüklerini kaydeden Seven, taşeronların yakın olmasından dolayı burayı tercih etmediklerini ifade etti. Seven ayrıca, Bulgaristan’ın Varna Liman’ında gerçekleştirdikleri römorkor hizmetlerini başka ülkelerde de gerçekleştirmek gibi bir planları olduğunu söyleyerek bu ülkelerden birinin de Almanya olabileceğinin sinyallerini verdi.

“Almanya’yı kendimize örnek aldık”

Römorkör inşasında kendilerine örnek aldıkları ülkenin kesinlikle Almanya olduğunu dile getiren Seven, bu konuda şunları kaydetti: “Ben 1972-73’te BOTAŞ’ın romörkörlerinin hazırlığını yaparken Almanya’ya gitmiştim. Hamburg ve Bremen’de Almanların römorkörlerinin kalitesinden çok etkilenmiştim. Biz de bu kaliteyi örnek almaya karar verdik. Ben o zamanlar BOTAŞ’ın teknik müşaviriydim. Almanya’da gördüklerimizi burada uyguladık. Yaptığımız römorkörler neredeyse 25 yaşını bulmasına rağmen hala çalışıyor. Bu nedenle örnek aldığımız ülke kesinlikle Almanya. Römorkörün içine giriyorsunuz şaşırıyorsunuz. Biz Sanmar olarak aynı teknik ve titizliği burada uyguladık. Onun için de 20-25 senedir yanımızda aynı kişiler var. Başka türlü olmaz. Dışarıdan birilerini getirip burada yaptırmak olmaz. Onun için çok titiz bir çalışma yapıyoruz.”

“Avrupa’dan ucuz Çin’den kaliteli”

“Sanmar Denizcilik olarak dört kıtada varız” diyen Seven, müşterilerin kendilerini tercih etme nedenlerini ise şu sözlerle açıklıyor: “Bugüne kadar 80 adet römorkör inşa ettik. Bunlardan 36 tanesini yurtdışında birçok farklı ülkeye gönderdik. Tabii ki fiyat konusunda Asya ülkeleri ile yarışmamız mümkün değil. Fakat biz daha kaliteli hizmet veriyoruz. Ve Avrupa’ya daha kısa zamanda ulaşabiliyoruz. Römorkör konusunda en başarılı ülke olarak ördüğümüz Almanya’ya 5 römorkör sattık. Almanya en sıkı klas kuralları olan ülke. Bu bizim için büyük bir başarı. Çünkü Alman klasına bir römorkör kabul ettirmek hiç kolay değil. Onların sorumlusu ile burada birebir çalışarak bu römorkörleri ürettik ve bunun bize çok katkısı oldu. Biz de artık o standardı her tekneye uyguluyoruz. 30 senedir bu işin içindeyiz ve artık çok tecrübeliyiz. Bir aile kültürümüz var. Biz kendimizi profesyonel bir aile şirketi olarak görüyoruz. Butik çalışıyoruz. Müşterilerimizin en memnun olduğu konu teslimlerimizde hiç sorun yaşamıyor olmamız. Bir de bizim teslim sonrası servisimiz de çok iyi. Gerekirse ortaklarımızdan Orhan Bey atlayıp kendi gidiyor. Anında çözüm üretebiliyoruz. Bu da müşteri için çok önemli. Biz müşteriye de tedarikçimize de çok bağlıyız. Bir de inşa ekibimiz hiç değişmiyor. Yaklaşık 25 senedir bizimle birlikte çalışıyorlar. Gözü kapalı her şeyi yapıyorlar. Bu yüzden de avantajlıyız.”

“Robert Allan’dan vazgeçmeyiz”

Şu ana kadar inşa ettikleri 80 römorkörün de Kanada merkezli Robert Allan Ltd. tarafından dizayn edildiğini söyleyen Seven, “Robert Allan çok tecrübeli bir arkadaş. Onunla biz her şeyi yüzde yüz garantiye alıyoruz. Onunla başladık onunla devam ediyoruz. Böyle bir dostluğumuz ve memnuniyetimiz var. Dünyada birçok firma Robert Allan tasarımını kullanıyor. Ama tabi müşteri taleplerine göre römorkörlerimizi modifiye ediyoruz. Ama bunu yaparken de yine onlardan onay alıyoruz. Kontratımız da bu şekilde. Yani ana dizayn, yurtdışı bazlı olmasına rağmen, bütün detay dizaynı ve işçilik resimleri, Sanmar tarafından hazırlanıyor” şeklinde konuştu.

“Başka alanlara yatırım yapmayacağız”

“Römorkör dışında başka bir yatırım kesinlikle düşünmüyoruz” diyen Seven, “Römorkör üretmek o kadar zor ve dikkat isteyen bir iş ki, yayılmanız, başka alanlara girmeniz mümkün değil. Ben 15 yıl tankerlerde çalıştım ne olduğunu çok iyi biliyorum ama hiç merak etmedim. Römorkörle başladık, böyle de devam edeceğiz. Bu şekilde devam etmeyi tercih ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim