DTO 6. Meslek Komiteleri Birleşik Toplantısı- Salih Zeki Çakır- KOSDER adına yaptığı konuşma.
12 Eylül 2016 Tarihinde Sheraton Ataköy Otelde yapılan DTO 6. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısına UDHB Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka katılarak sektörün sorunlarını dinledi. 

Salih Zeki Çakır konuşmasına Kaptanoğlu Denizcilik'e ail M/T PULİ adlı tankerin kaçırılması ve mürettebatın rehin alınması olayına değindi, geçmiş olsun diyerek sözlerine başladı.Çakır DTO'da yapılan toplantılarda meslek guruplarının öncelenmesi ile ilgili bir polemik yaşandığını belirterek, bazı meslek gruplarının bazılarının gölgesinde olduğunu hisstetirecek bir algı oluşmaktadır dedi.Armatörlerin özellikle armatörlerin sorunları ile ilgili bunun gündeme taşındığını anlatan Çakır bu konuda Halim Mete'den bir fıkra beklediğini söyledi.

Armatörlerin geçmişten günümüze devam eden ve bu dönemde çözüleceğine inandığı, tüm sektörü bir şekilde ilgilendiren bir kaç konuya  değinmek istediğini belirten Salih Zeki Çakır bunlardan bir tanesinin "48 saat transit geçiş süreci" sorunu olduğunu anlattı.Çok kez konuşulan ve İstanbul Boğazındaki trafiğinde oldukça ağırlaştırdığı bu sorunu bir mensuplarının "48 saat tuzağı"diye araştırdığını ve bunu yayınladıklarını anlatan Çakır, bu araştırmaya göre yılda Türk ekonomisinde 500 milyon dolarlık kaybın söz konusu olduğunu söyledi. Çakır," tabii rakam tartışabilir ama bu uygulamadan da devletin bir çıkarı vardır. Bu ikisini karşılaştırabiliriz, ama bu maddi boyutu dışında armatörleri operasyonel olarak da zorlamaktadır" dedi.

Salih Zeki Çakır konuşmasının devamında, gemi adamı ehliyetlerinde hava yolları çalışanları gibi gemilere verilen cezalarda ehliyete puan verme gibi bir uygulamanın olup olamayacağını sordu, ayrıca Türk Deniz Ticaret filosunu yenileme çalışmaları ile ilgili bakanlıkta ne tür çalışmaların yapıldığının paylaşılması dileğinde bulundu, Çakır Türk -Rus krizinden sonra Rus limanlarında Türk denizcilerinin cüzdan sayfa sayısı ile ilgili ceza ödemek durumunda kalındığını belirtti ve "bu konuda ne yapıdığı konusunda bize bilgi verirseniz müteşekkir olacağız" dedi.
Editör: TE Bilişim