Ruslar Türk gemisi Lira’yı tekrar alıkoydu

Rusya ile Kırım arasında inşa edilen köprünün desteklerine çarpan Türk gemisi Lira, serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklandı.

Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'a bağlantı sağlamak üzere inşa ettiği köprünün desteklerine çarptığı gerekçesiyle 19 Mart'tan bu yana alıkonulan Türk gemisi Lira'yla ilgili belirsizlik sürüyor.

Dün çıkış izni verilen gemi karardan birkaç saat sonra yeniden tutuklandı. Turkuaz Shipping Denizcilik'e ait yük gemisi, Kırım'ı Rusya'ya bağlamak üzere Kerç Boğazı'nda inşa edilen ve 2018'de tamamlanması plananlanan köprünün desteklerine çarparak büyük hasar vermişti. Zarar gören bölümün, ana köprünün inşaatı için kurulan yardımcı köprü olduğu ve esas bölümün inşaatı sırasında ekipman sevkıyatı için kullanıldığı belirtildi. Yaklaşık 522 bin dolar maddi zarara yol açtığı ileri sürülen gemi, kaza gününden bu yana Rusya'nın Taganrog Limanı'nda alıkonuluyordu. Gemi sahibi acenta, zararı karşılayan tazminatı ödedikten sonra gemi hakkında dün 'çıkış yapabilir' kararı çıktı. Rusya Karayolları Müdürlüğü, "Anlaşmada belirlenen tutar ödendikten sonra köprü inşaatını yapan 'SGMMost' şirketinin avukatları, dava dilekçesini geri çekti. Böylece dava kapanmış oldu" diye bildirdi.
Bu karardan sadece saatler sonra Rusya Federal Deniz ve Nehir Taşımacılığı Acentesi bir açıklama yayımlayarak gemi hakkında haciz kararı çıktığını duyurdu.
Editör: TE Bilişim