RODER’in dev projesi Bakan onayı bekliyor
Açılacak Ro-Ro hattıyla Bulgaristan bypass edilecek, Avrupa’ya yeni bir çıkış noktası yaratılacak.

Uluslararası taşımalarda Türkiye’yi Ro-Ro avantajlarıyla tanıştıran Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) yeni bir açılım hazırlığında. Kemerburgaz’ın Çiftealan Köyü’ne bir Ro-Ro hattı kurmayı hedefleyen kurum, böylece Avrupa’ya çıkışta sorunlar yaşadığımız Bulgaristan’ı bypass edebileceği gibi, İstanbul trafiğini de büyük ölçüde rahatlatmayı planlıyor. 

RODER’i, aralarında bizim de bulunduğumuz birçok kişi eylemsizlikle eleştiriyordu. Ancak, Başkan Yardımcısı Zahit Sağlık’ın anlattıkları eleştirileri haksız çıkaracak nitelikte. Yıl içinde Karaköy’deki kendi binasına taşınan RODER, yine altında imzası bulunan Ankara Lojistik Köyü’nü yıl sonunda hizmete açacak.

Dernek, geçtiğimiz günlerde RODERNET’in ihracat ayağından sonra ithalat ayağında da kullanılması için Gümrük Müsteşarlığı’yla protokol imzaladı. Bu protokol ve Rodernet sistemi ile her yıl 50 milyon Euro’nun Türkiye’ye kalması sağlanacak. Bunun yanı sıra adı geçen sistem, aynı zamanda Türkiye içersindeki gümrük denetimine haiz taşımacılıkta zaman ve para kaybını engelleyecek. Ancak, bizi en çok heyecanlandıran projeleri ise Kemerburgaz’ın Çiftealan köyünde kurulması planlanan Ro-Ro limanı oldu.

Tespit ettikleri alanın eski kömür madenlerinin bulunduğu yerde, bin dönümden fazla bakir bir araziyi kapsadığını belirten RODER Başkan Yardımcısı Zahit Sağlık, taleplerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a ilettiklerini söyledi. Bakanın, hazır bir liman olması nedeniyle yatırım için Karasu’yu önerdiğini bildiren Sağlık, sözlerine şöyle devam etti:

“Sayın Bakanımız, Karasu’da büyük bir yatırım olduğu için orayı kullanın diyor ama Halkalı Gümrüğü’nden Bulgaristan üzerinden gidecek bir malı Karasu’ya ulaştırmak için tekrar Boğaz Köprüsü’nden geçireceksiniz. Bırakın Karasu’yu Kartal için bile araçlarımızı geçirirken zorlanıyoruz.”

“TIR’lar, 11 bin km yerine 4 bin km yol katedecek”

Doğru yerin Çiftealan olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini belirten Sağlık, “Kuzey hattının ağır taşıtlar için en ideal bölge olduğundan yola çıkarak Ro-Ro’nun da orada olması gerektiğine inanıyoruz. Bugün, İstanbul’un Karadeniz tarafında bir Ro-Ro iskelesi olsaydı,  İstanbul trafiğinin sorunu yüzde 40 çözülmüş olacaktı. Çiftealan’dan Boğaz Köprüsü’ne girmeden ulusal ya da uluslararası taşımacılık yapan tüm kamyonları bu hatta çevirebilirsiniz.

Trafik kazalarının, dur-kalktan dolayı harcanan fazla akaryakıtın yegane çözümü budur. Hedefimiz, bu hatla Bulgaristan’ı bypass etmek. Romanya, Ukrayna, Belarus üzerinden Avrupa’ya çıkış noktası yaratmak istiyoruz. Gelecekte İstanbul-Rusya arasında bir Ro-Ro hattı da aynı noktada oluşturulabilir. Gürcistan ve Azerbaycan ile anlaşmalar yapıldı. Hazar Denizi üzerinden Ro-Ro anlaşmalarımızı sağladık.

Azerbaycan’dan Türkmenistan, Kazakistan, Pakistan gibi birçok noktaya gidebiliriz. Bu ülkenin yolları araçlar kadar büyümeyecek. Her geçen gün trafik kazaları artacak. Sorunlar, katlanacak. Çözümün adresi birden fazla taşıma modu kullanmaktan geçiyor. Biz, Avrupa Intermodal Taşımacılık Ödülü’nü kazanarak bu işi ne kadar iyi yapabileceğimizi kanıtladık. Bize inanmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Avrupa’dan yüklenen bir aracın, Türkiye sınırından sonra Kazakistan’a gitmek için gidiş-dönüş 11 bin kilometre yapması gerektiğinin altını çizen Sağlık, “Halbuki Ro-Ro’yu kullanarak Gürcistan, Azerbaycan üzerinden geçtiğinde yapmış olduğu kilometre 4 bin. Şu an Hazar Denizi’nde Ro-Ro taşımacılığı ile ilgili taraf ülkelerle anlaşma yapmış olmamıza rağmen Türkiye ayağındaki eksiklikler bu projemizi tamamlamamıza engel oluyor ve geciktiriyor” açıklamasını yaptı.

 “Ankara Lojistik Üssü’nün bir benzeri daha yok”

 Türkiye’nin ilk uluslararası taşımacılık kompleksi olan Ankara Lojistik Üssü’nün resmi açılışı aralık ayında yapılacak. Toplam 389.000 metrekare alan üzerinde 198.000 metrekarelik kapalı alanda kurulan proje, 140 milyon dolara mal olacak. Ulusal ve uluslararası nakliyecilerin yer alacağı bölgede konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, yetkili servis istasyonları, gümrük gibi tüm ihtiyaçlar yanıt bulabilecek.

Ankara’nın ana gümrüğü, iki ay sonra kompleksin içindeki yerini alıyor. Ankara’daki üssün bir benzerinin Hadımköy’de kurulması için RODER Yönetim Kurulu’ndan Fahri Nalçacı başkanlığında bir heyete yetki verildi. RODER’e üye nakliyecilerin yer aldığı 500 dönümlük bir arazi üzerine kurulacak tesislerin otoyol, liman ve demiryolu bağlantıları olacak.

“UND ile birleşmeyi müzakere etmeye hazırız”

RODER Başkan Yardımcısı Zahit Sağlık’a tüm sektörün dile getirdiği uluslararası nakliyedeki en büyük iki sivil toplum örgütünün tek çatı altında buluşma ihtimalini sorduk. UND ile birleşme konusunda çok istekli duran taraf gibi görünmelerinden rahatsız olduklarını ifade eden Sağlık,

“RODER, kimliğini uluslararası alanda duyurmuş, kurumsallaşmasını tamamlamış bir dernektir. Sektörün çok başlılıktan kurtulup, hedeflerine daha hızlı varması noktasında eğer sektörümüze faydası olacaksa, prensip olarak önünde durmayız. Sayın Başkanımız Saffet Ulusoy’un önerisi şu: ‘UND ve RODER dernekleri isimlerini terk ederek örneğin UNDER adı altında birleşsinler.’ Çünkü, iki tarafın da diğerine ilhak olması zayıflık olarak algılanacaktır” sözleriyle birleşmeyi müzakereye hazır oldukları mesajını verdi.

Yenibosna’nın çehresi değişiyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Sn. Kadir Topbaş, son günlerde her ne kadar “kent içindeki sanayi taşınmıyor, yenisine izin yok” dese de Yenibosna’daki lojistik şirketleri anlaşmalı olarak Hadımköy’e taşınacaklar. Onursal başkanlığını RODER Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy’un yaptığı Yenibosna Sanayici ve İşadamları Derneği, aralarında kendi yatırımlarının da olduğu, ancak artık şehrin ruhuna uymayan tesislerin kaldırılması konusunda İBB ile anlaştılar.

Bölgedeki arazilerin 32’si lojistik şirketi sahiplerinin; geri kalan 25 parsel ise sektör dışı vatandaşlara ait. Arazilerin toplamı 1200 dönüm. Bunun 380 dönümü Hazine’nin, 820 dönüm ise özel şahısların. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu alanı kente yakışır yapılar yapılmak üzere imara açacak. Mevcut tesislerin sahipleri de, Hadımköy’de belirlenen alanda faaliyetlerini sürdürecek. Projenin 1 yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilişim