İhracatçı: Ro-Ro işi yatırım fonuna bırakılamaz

U.N Ro-Ro, Akdeniz`in en büyük, dünyanın da ilk dört Ro-Ro taşımacılığı operatörü arasında gösteriliyor. Çok ortaklı U.N Ro-Ro, Türkiye`den Ro-Ro ile yapılan ihracatın yarısından fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, `Bir yatırım fonuna satılmak üzere olan U.N Ro-Ro Türkiye kara taşımacılığının yarısından fazlasını yapıyor. Bu şirketin kontrolü, bir süre sonra istemeyeceğiniz insanların ya da rakiplerinizin eline geçebilir . Bu Ro -Rogemilerinin iki gün çalışmadığını düşünebiliyor musunuz?` dedi.
 
RADİKAL - İSTANBUL - Türkiye `nin kara taşımacılığının yarısından fazlasını gerçekleştiren çok ortaklı U.N Ro -Ro şirketinin bir yatırım fonuna satılmak üzere olması ihracatçıyı kızdırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM ) Başkanı Oğuz Satıcı , Ro -Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacıları Derneği `nin (RODER ) uluslararası Ro -Ro taşımacılığı yapan ticari kuruluşu U.N Ro -Ro `nun satışına değil satış şekline karşı çıktıklarını söyledi.

Satıcı, `Bu şirketin kontrolü, istemeyeceğiniz insanların ya da rakiplerinizin eline geçebilir . Bu Ro -Rogemilerinin iki gün çalışmadığını düşünebiliyor musunuz?` dedi.

Yatırım fonuna satılır mı?

Satıcı, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen `in 150 kişilik heyetle Çin `e yapacağı ziyaret öncesi düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin U.N Ro -Ro `nun satışıyla ilgili sorularını yanıtladı. U.N Ro -Ro `nun satışına karşı çıkmadıklarını, satış şeklinde karşı çıktıklarını ifade eden Satıcı, şöyle dedi: `U.N Ro -Ro bir yatırım fonu şirketine satılabilecek çapta bir şirket değil. Türkiye `de bazı geniş kesimler zaman zaman stratejik şirketler `satılmasın` diye konuşurlar.

Erdemir , Petkim gibi hiçbir stratejik önemi olmayan şirketlerle ilgili, stratejik olduğuna dair büyük konuşmalar yapılır ama Türkiye için gerçekten çok stratejik önemi olan bir şirket hiç kimsenin görmediği, bilmediği, hiçbir işletmecilik tecrübesi olmayan Kohlberg Kravis Roberts & Co . L.P. (KKR ) gibi bir fon şirketine satılıyor. Satılma anlaşması yapılıyor, Türkiye `de kimse ses çıkarmıyor.` Satıcı, şirketler özel sektör de olsa kamu da olsa Türkiye `nin şirketleri olduğunu, bu hassasiyeti herkesin mutlaka göstermesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye `nin kara taşımacılığının yarısından fazlasını bu şirketin yaptığına dikkat çeken Satıcı, şunları söyledi: `Bu şirketin büyüklüğünün, gücünün sebebi sadece şirketin ortakları ya da şirketin sahipleri değil. Bu, çok ortaklı bir yapı olduğu için TİM ve benzer kurum ve kuruluşların, devletin, kamunun Dış Ticaret Müsteşarlığı `nın, Ulaştırma Bakanlığı `nın verdiği güç ve destekle büyümüş, büyütülmüş, Türkiye için oluşturulmuş bir şirket. Satışı mutlaka daha şeffaf, kamuoyunun yakından izleyeceği, anlayacağı bir biçimde yapılmalı. Bu kesinlikle bizim onaylayamayacağımız bir durum bu yanlıştan da umuyoruz ki U.N Ro -Ro ya da bu şirketin ortakları en kısa zamanda vazgeçer.`

`KKR `yi tanımıyoruz`

Fon şirketinin U.N Ro -Ro `yu yarın hiç istemeyecekleri birine devredebileceğini ifade eden Satıcı, `Bu şirketin kontrolü istemeyeceğiniz insanların ya da rakiplerinizin eline geçebilir` dedi. Türkiye `nin önündeki en hassas konunun taşımacılık, lojistik olduğuna işaret eden Satıcı, bu anlamda U.N Ro -Ro `nun herkesin kafasına göre alıp satacağı pazarlayacağı şirket olmadığını belirtti.

Satıcı şöyle konuştu: ``Eğer Türkiye adına yanlış yapan kim olursa olsun bu babamız olsa tavrımızı koyarız. İhracatçı böyle bir kimliktir, burada da tavrımız gayet net .` Satıcı, bu şirkete talip olan diğer yatırımcıların kendileriyle gelip görüştüğünü, şirketi almaları durumunda kendileriyle ilişkileri nasıl tesis edecekleri konusunda teminatlar verdiklerini ancak KKR şirketini hiç görmediklerini, sonradan ortaya çıkmış bir şirket durumunda olduğunu belirttip, `Herhangi bir riski alabilecek durumumuz yok` diye konuştu.

Ortakları onay verdi

Akdeniz `in en büyük, dünyanın da ilk dört operatörü arasında gösterilen ve Türkiye `den Ro -Ro (TIR`ın komple gemiye yüklenmesi) ile yapılan ihracat taşımalarının yarısından fazlasını gerçekleştiren U.N Ro -Ro `nun satışına ortaklardan onay çıktı. Buna göre şirketin yüzde 87 hissesini almak için ABD `li KKR ile, 850 milyon dolarlık taban fiyat üzerinden satış görüşmeleri bu ay içinde tamamlanmak üzere hızlandırılacak.

Şirketin varlıkları arasında halen sayısı dokuz olan Ro -Ro gemileri, çeşitli binaları ve Pendik `te 2005 yılında devreye giren bir limanı bulunuyor. Bunun yanı sıra dört gemi siparişi bulunan şirketin, 2006 sonu cirosu 228 milyon YTL . U.N Ro -Ro için teklif veren dokuz firma arasından ABD `li private equity (özel sermaye fonu ) şirketi Kohlberg Kravis Roberts (KKR ) ile geçtiğimiz hafta münsahırlık anlaşması imzalayan şirket yönetimi, ortaklarla bir araya geldi.

Başta U.N Ro Ro `nun kuruluşuna öncülük eden, büyük ortaklardan Saffet Ulusoy olmak üzere kurucu 48 ortaktan 41`inin katıldığı toplantıda, satışa aracılık yapan Citi Group yetkilileri bir sunum yaptı. Ardından yapılan oylamada ise, 39 kurucu ortak görüşmelerin satışla sonuçlandırılması yönünde onay verdi. KKR şirketi daha önce de Boyner Holding `e bağlı Beymen ve Boyner Mağazacılık `a ortak olmak istemiş, bu konuda tarafların prensip anlaşması daha sonra iptal edilmişti.

Radikal

Editör: TE Bilişim