Queen Mary'i boyadı şimdi gözü Tuzla'da

Norveçli Jotun grup şimdiye kadar ürettiği boyalarla olduğu kadar boyadığı mekânlarla da gündeme geldi. Eiffel kulesini, 7 yıldızlı burj al arab otelini, Queen Mary 2 gemisini boyayan Jotun, Tuzla’daki gelişmelere seyirci kalamadı. Tersaneler bölgesine 11 milyon dolarlık büyük bir depo yatırımı yapacak

Dünyanın en büyük inşaat, deniz, endüstri ve toz boya üreticisi Norveçli Jotun Grup, 80 yılı aşkın süredir 5 kıtada 67 şirket ve 39 fabrikasıyla faaliyet gösteriyor. Eyfel Kulesi, 7 yıldızlı Burj Al Arab Oteli, Queen Mary 2 gemisini de boyayan Jotun'un boya fabrikalarından biri de Türkiye'de. Grubu Türkiye'de yatırım yapmak için ikna eden isim, Jotun Boya Sanayi AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ergün sorularımızı yanıtladı.

■ Sektörün büyüklüğü ne kadar ve sizin pazar payınız nedir?

70 milyon dolarlık bir hacimden söz edebiliriz. Türkiye'de deniz sektöründe yaşanan gelişmelerle birlikte uluslararası firmalar da Türkiye pazarında faaliyet göstermeye başladı. Jotun Boya, 1993 yılında kurulan fabrikası ile üretimini Türkiye'de gerçekleştirmeye başladı.
Kısa süre sonra bu yatırım kazanç olarak döndü ve bize pazar liderliğini sağladı. Üretimini Türkiye'de gerçekleştiren tek uluslararası boya firması olmanın gururunu yaşıyoruz, Türkiye'de uzun yıllardır bizim gibi faaliyet gösteren birçok firma maalesef bu topraklara bir çivi çakmadı. Ülkemize gelen her yatırımcının istihdama katkı sağlaması gerektiğini düşünüyorum.
Tersanelerin yıllar içinde gösterdiği hızlı gelişmeyle şu anda faaliyetini sürdüren gemi inşa tersanelerinin sayısının 65 olduğunu ve iki yıl içinde bunlara 45 adet daha eklenebileceğini söyleyebilirim. Tersane sayısındaki artışa paralel olarak Jotun da büyümeye ve pazardaki liderliğini sürdürmeye devam ediyor. Pazardan aldığımız pay ise yüzde 50'nin üzerinde.

■ Gemiler İçin boya seçimlerinde neye önem vermek gerekir?

Günümüzde gemilerde kullanılan boya sistemleri arasında büyük farklılıklar yoktur. Asıl farklılığı gemilerin kullanılış amacı ve seyir süreleri oluşturur. Kimyasal bir tankerde, kargo tankları içine uygulanan boya ile konteyner gemileri süratli gemilerde kullanılan ve su altında
kirlenmeyi önleyen silikon esaslı boyalar doğal olarak birbirinden farklılık gösterir.
Doğru bir boya sisteminin seçimi, maliyetlerin yanı sıra yatırımın geri dönüşünde ve geminin bakım maliyetlerinde de büyük tasarruf sağlar. Bu seçim içinse, beceri, bilgi ve deneyimin birarada olması gerekir. Jotun, tecrübeli teknik servisi ile tersane ve gemi sahipleri için en doğru sistemi önermekte, geminin ilk tasarımından, suya indirilişine ve seferinin son gününe kadar geminin en verimli, etkin ve ekonomik biçimde nasıl korunacağı hakkında sürekli danışmanlık yapıyor. Tabi doğru boya seçimi için tersanelere de büyük görev düşüyor.

■ 100 bin dwt'tlk bir gemi ortalama ne kadara boyanır, maliyeti nedir?

Boya maliyeti geminin boyanış amacına göre farklılık gösterir. Çalışmakta olan 150 bin dwt'lik bir geminin boya maliyeti yaklaşık 150 bin - 200 bin dolar arasındayken, yeni inşa edilen bir gemi maliyetinin yüzde 3'ü boyadır.

Çalışmakta olan gemiler ise bakımlarını yaptırmak için özel havuzlara alınır, tatlı su ile yıkanır ve mevcut boyanın durumuna göre temizlik aşamalarından geçer. Ardından boya sistemindeki plana göre boya uygulama aşamasına geçilir.

■ Bu yıl yatırım yapacak mısınız?

1993 yılından beri Çerkezköy'de faaliyet gösteren ve Türkiye'de üretimi gerçekleşen ilk deniz boyaları unvanını elinde tutan fabrikamız, her biri kendi alanında derin tecrübeye sahip yüzden fazla çalışanıyla sürekli büyüme içerisinde. Genişletme yatırımına ilişkin proje devam ediyor.

Üretimi artıran yatırımlar ham madde ve mamul stoklarınızı saklamak için yeni tesisler kurmak, satış, lojistik ve teknik servis organizasyonunuzu geliştirmek gibi yatırımları da beraberinde getiriyor. Bu amaçla Tuzla Tersaneler bölgesinde genel depolama tesisleri kurmak üzereyiz. Yaklaşık 11 milyon dolar gibi bir yatırım yapacağız.

■ Rekabette hangi özelliğinizi öne çıkarıyorsunuz?

Sektöre girdiğimiz yıllarda deniz boyalan pazarında teneke ile boya satılıyordu. Jotun olarak dünyadaki kültürümüzü Türkiye'ye taşıyarak yeni bir sistem oluşturduk. Her geminin ihtiyacına uygun olarak farklı çözümler önerdik. Böylece pazardaki satın alma davranışını değiştirerek farklı bir seviyeye getirdik.

Haber: Beste Önkol/Milliyet Business

Editör: TE Bilişim