Palmali: 1.3 milyar dolara Türk bayraklı gemi filosu kuruyorum   

130 gemilik filosu bulunan Palmali Holding’in patronu Azeri işadamı Mübariz Mansimov, önümüzdeki dönemde toplam 1.3 milyar dolarlık yatırımla Türk bayraklı gemi sayısını artırmaya karar verdi.

 Mansimov, şirketinin merkezini de Malta’dan İstanbul’a taşıyacak. Masimov, "İkincil sicil kaydı uygulamasıyla Türk bayrağıyla yüzmek çok avantajlı olacak" dedi.

AZERİ işadamı Mübariz Mansimov’un kurduğu dünyanın önde gelen tanker gemi filolarından birine sahip Palmali Holding, Türk bayraklı gemi sayısını artırmak üzere harekete geçti. Önümüzdeki yıllarda 1.3 milyar dolarlık yatırımla Türk bayraklı gemi filosunu büyütecek Palmali, 2008’de merkezini Malta’dan İstanbul’a taşıyacak. Halen filosunda 116’sı petrol taşıma tankeri, 14’ü de kuru yük olmak üzere toplam 130 gemisi bulunan şirket, Karadeniz, Hazar ve Baltık Denizleri’ndeki taşıma operasyonunu tüm dünyaya yaymayı planlıyor. Filodaki 104 geminin kendilerine ait olduğunu söyleyen Mansimov, sahibi oldukları gemi sayısını artıracaklarını açıkladı.

TÜRK BAYRAĞIYLA YÜZECEĞİZ:

Türk ticaret filosunun gelişmesi ve yerli şirketlerin Türk bayraklı gemi sayısını artırmasını hedefleyen "İkinci Sicil Kaydı" uygulamasının sektörün büyümesi için çok önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Mansimov, "Şu an merkezimiz Avrupa Birliği üyesi Malta’da. Ancak Malta’da her yıl sabit bir vergi ödeniyor. İkinci sicil kaydı uygulamasıyla Türk bayrağı altında yüzmek çok avantajlı olacak. Armatörler yabancı bayraklı gemilerini Türk siciline alacak" diye konuştu. Bakü-Ceyhan boru hattıyla Türkiye’ye ulaşan petrolü 10 yıl boyunca dünyaya dağıtım ihalesini kazanan Palmali, bu operasyonu ağırlıklı Türk bayraklı gemilerle gerçekleştirecek. Şirket ilk taşıma operasyonunu 7 Eylül’de Ceyhan’dan başlattı. Şirket, önümüzdeki yıl filosunu yüzde 35 oranında büyütecek 13 büyük tonajlı gemi alacak. Şirketin hedefi 2008’de 40 milyon DTW, 2009’da da 50 milyon DTW.

YALOVA’DA TERSANE AÇACAK:

Tuzla’daki tersanesini satan grup, adını açıklamadığı Türk ortağı ile yüzde 50-50 ortak Yalova’da tersane açmayı planlıyor. Arsa arayışlarını sürdüren Palmali Grubu, 3 bin kişinin çalışacağı tersane ile kendi gemilerini Türkiye’de inşa edecek. İlk etapta 15-20 bin DTW’lik gemiler inşa edecek tersane daha sonra 30-35 bin DTW’lik gemiler yapmaya başlayacak. İlk etapta yıllık 2.5 gemi üretim kapasitesi ile çalışacak tersanenin ilerleyen yıllarda büyük tonajlı tankerler konusunda uzmanlaşması hedefleniyor.

HAVACILIK BAKIM MERKEZİ KURULUYOR:

VIP hava taşımacılığı konusunda biri Falcon 900EX, diğeri de Challenger 300 tipi iki uçakla faaliyet gösteren Palmali, ekim ayında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uçak bakım merkezini faaliyete açacak. Fransız Dassault şirketi ile iş birliği yapan grup, Türkiye’nin yanı sıra bölge ülkelerdeki tüm Falcon serisi iş jetlerinin bakımlarını İstanbul’da yapacak. Palmali Havacılık, yıl sonunda İsviçreli Jet Aviation şirketi ile Hawker serisi uçakların bakımlarını da Türkiye’de gerçekleştirecek. Bakım merkezinin Türkiye’de olmasının önemli miktarda dövizin Türkiye’de kalmasını sağlayacağına dikkat çeken Mansimov "Bu tür bakım merkezi bölgede ilk olacak. Türkiye’deki özel uçakların yanı sıra merkez bölgedeki Falcon ve Hawker serisi uçaklara bakım hizmeti vererek önemli miktarda döviz girdisi sağlayacak" dedi. Filosuna iki uçak daha katacak şirket, 2011’de teslim alacağı uzun menzilli Falcon 7X uçağının bölgedeki ilk kullanıcısı olacak.

İstanbul’da 100 milyon dolarlık hastane açacak

PALMALİ Holding, halen inşaatı süren hastane yatırımıyla gelecek yıl yaz aylarında ilk sağlık yatırımını İstanbul’da açacak. Bu konuda Amerikalı bir sağlık kuruluşu ile görüşmelerini sürdüren grup, bölgenin en hastane yatırımlarından birini hayata geçirecek. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olması planlanan ve Pal Hospital adı verilen hastane, ağırlıklı çocuk ve kadın hastalıkları konusunda uzmanlaşacak. Halen İstanbul’daki hastanenin bir benzeri de Baku’de inşa ediliyor. Yatak kapasitesi 120 olarak planlanan İstanbul’daki hastanenin Ulus’ta TMSF’den satın alınan deniz manzaralı 11 dönümlük arazi üzerine inşa edildiğini söyleyen Mansimov, "Hastanenin sahibi biz, işletmesi yabancı grupta olacak. Bölgede konusunda uzman bir hastane zinciri oluşturacağız. İstanbul ve Baku’den sonra Ankara ve İzmir’de de hastane açmayı planlıyoruz" dedi. Yedi yıldızlı hizmet verilecek hastanede odaların 60 metre kare olması planlanıyor.

Türkiye, dünyadaki en iyi yatırım noktalarından biri

TÜRKİYE’nin gelişimi açısından dünyadaki en önemli yatırım noktalarından biri olduğuna dikkat çeken Mübariz Mansimov, "Türkiye öncelikle devlet olarak, ırk olarak çok avantajlı bir yer. Tarihi geçmişi çok önemli. Ben kendimi Türk iş adamı olarak görüyorum. Yabancılar da bu pazara güveniyor. Türkiye’nin, Türk iş adamının yabancılardan farkı yok. Bu yüzden Türk şirketi dışarıda da çok güzel işler yapıyor" diye konuştu.

Ardahan’da okul yaptıracak

ARDAHAN’da tuvaleti olmayan ilkokul haberinden çok etkilenen Mübariz Mansimov, modern bir okul yaptırmak üzere harekete geçti. Önümüzdeki günlerde açılacak Damal İlçesi Seyitören’deki okul 20 derslikli olacak.

Tolga Özbek/Hürriyet 

Editör: TE Bilişim