ÖTV’SİZ YAKIT, REKABETİ ARTIRDI…

2004  yılında AKP hükümeti tarafından maliyetlerin azaltılması amacı ile denizcilere ÖTV’siz yakıt sistemi getirildi. Sistem amacına ulaştı. Denizcilerin dış piyasa ile rekabet edebilme şansları arttı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Þubesi Meclis Başkan Yardımcısı ve As-Yakıt Petrol Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Aslan, maliyetlerin düşürülmesi amacı ile denizcilere verilen ÖTV’siz yakıtın amacına ulaştığını, bu hizmetin denizciliğin gelişimi yönünde olumlu  katkısı olacağını söyledi.

ÖTV’siz yakıtın denizciler tarafından uzun süredir beklendiğini ancak daha önceki hükümetlerin bu uygulamaya cesaret edemediğini anlatan Aslan, şunları dile getirdi: “Bir gemi sefere çıkmadan önce maliyet hesapları yapar ve yakıt masrafını listenin başına yazar. Eğer yakıt masrafı fazla ise o çalışma iptal edilir. Yakıt ucuza temin edildiği zaman deniz navlunu da ucuzlar. ÖTV’siz yakıtın faydalarını görmeye başladık. Örneğin, Çeşme’de orkinos ihracatı yapan firmalar var ve bu firmalar uygulamadan çok memnunlar. Çünkü,yakıt maliyetleri azaldı. ‘Maliyetlerimiz düştü maliyet düşünce de dış piyasa ile rekabet edebilme şansımız artıyor’ diyorlar. Olumlu yansımaları net olarak görebiliyorsunuz. En azından deniz navlunlarında yükselme yok, fiyat artışı yok. Bu hizmetin getirdiği kolaylıklardan yararlanmak amacı ile ileride Çeşme-İstanbul deniz seferleri başlayabilir. Denizde bu tür aktivitelerin artacağına inanıyorum.”

DTO, IÞIK TUTTU

Aslan, ÖTV’siz yakıt ile ilgili dağıtım sisteminin oluşturulma aşamasında Ankara’da bulunan yetkililere Deniz Ticaret Odası olarak, sistemin nasıl işlemesi  gerektiği hakkında bilgi aktardıklarını, bu birlikteliğin faydası olduğunu anlattı: “Bu ışığın faydası oldu ve güzel bir sistem getirildi. Sistemin içine gümrük, emniyet sokulmadı, sadece mali kontrol ve ceza var. Peki, mali ceza nasıl işliyor? Yakıtı satan firma devlete 500 milyar liralık teminat veriyor ve eğer bu işte bir hata olursa ben 500 milyarı devlete ödemeyi kabul ediyorum diyor. Bu işin lisansını alıyor ve ÖTV’siz yakıt satabiliyor.  Böyle olunca sattığı kişiyi çok iyi kontrol ediyor. Aksilik oldu şirket yakıt teslimatını yapmadı. Bayi ye ilk anda 150 milyar liralık para cezası veriliyor, ikinci defa yapıldığında 300 milyar, üçüncü defa yapıldığında ise 500 milyar. Eğer, bu aşamalardan sonra da yakıt teslimatı gerçekleşmezse o zaman bayiliği iptal ediliyor. O derece iyi bir yaptırım var. Yaptırım kuvvetli olunca da hata payı yok denecek kadar az oluyor” dedi.

Kaynak:Nuran Can-İzmir

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim