2004 yılının başından bu yana uygulanan ÖTV’siz yakıt deniz taşımacılığında beklenen etkiyi yaratmadı. ÖTV’siz yakıt yolcu taşımacılığında maliyetleri düşürürken yük taşımacılığında istenin sonuç şirketlere yansımadı.
AKP Hükümeti, 2004 yılından başlayarak deniz taşımacılığını destekleme kararı aldı. Türk denizciliğinin güçlenmesi, ulaşım olarak da deniz taşımacılığının desteklenmesini amaçlayan proje kapsamında ÖTV’siz yakıt uygulamasına başlandı. Ancak uygulama bazı aksaklıkları da gündeme getirdi. Yolcu taşımacılığında ÖTV’siz yakıt uygulaması maliyetleri düşürürken, aynı durum yük taşımacılığına yansımadı.

Çünkü yurtiçinde konteynırlara yüklenen malların indirileceği liman bulunmuyor. Ayrıca gümrüklenmiş Türk malı sahaları da limanlarda yok. Bu da ülke içi yük taşımacılığında denizcilik sektörünü devre dışı bırakıyor.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, ÖTV’siz yakıtın sektör için olumlu bir girişim olmasına karşın sorunlar yaşandığını söyledi. Dologh, “Yük taşımacılığında bir problemimiz var. Artık deniz taşımacılığı 40 ambar dediğimiz dökme yükle değil daha ziyade konteynır yüküyle olmakta. bu konteynır yükünü limanda indirebilmek için özel vinçler gerekiyor. Bu vinçler maalesef gümrüklü sahada. Gümrüklü sahada olan konteynır vinçleri yurt içinden gelen gemiler için hizmet veremiyor” dedi.

Yük taşımacılığına katkı sağlamayan ÖTV’siz yakıt yolcu taşımacılığın da ise maliyetleri yarı yarıya azalttı. Bu nedenle başta istanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. olmak üzere denizde yolcu taşıyan şirketler bilet fiyatlarını düşürdü.

Denizde yolcu taşımacılığının yeniden cazip hale gelmesi uzun yıllardır yapılmayan İstanbul - İzmir seferlerinin de yeniden gündeme gelmesini sağladı. Dologh, “Geçen sene başlayacağını ümit ettiğimiz, teknik nedenlerden dolayı başlayamayan 2 gemi Ankara ve Samsun, bu yaz İzmir ve Çeşme’ye seferlere başlayacak” diye konuştu.
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim