OGEM, KURTARMA BOTU DA ÜRETİYOR

Fransız Poncin ve Amerikan JBoat’ın teknelerini Türkiye’ye getiren Ogem, şimdi de ticari gemiler için kurtarma botu üretimine başladı.

Gemi, yat ve danışmanlık olmak üzere üç segmentte hizmet verdiklerini belirten Ogem Grup Genel Müdürü Murat Özdil, ticari gemi sektöründe, gemi alım satımlarında denetim, yedek parça ithalatı hizmetlerinin yanı sıra, yoğunlaşan istekler ile özel-tüzel yatırımcılara bağımsız gemi işletmeciliğine de girmeyi planladıklarını aktardı.

Diğer yanda Çin ve Bangladeş’in her limanda ikmal ve acentelik hizmeti ile ülkemiz armatörlerine yedek parça ve ekipman temininde değeri yüksek ikmalleri de hizmetleri dahiline almaya başladıklarını söyledi.

Ogem olarak danışmanlık departmanında, TAV, Koç Holding, Sabancı Holding, Honda Türkiye Otoyol ve Horoz Lojistik gibi firmalara sistem optimizasyonu,  network yönetimi ve 6sigma için danışmanlık hizmetleri verdiklerini ifade eden Özdil, Tetra Marin şirketinin ise ağırlıklı olarak gemi elektroniği, teknik servis, fizibilite, simülasyon analiz değerlendirme, proje geliştirme ve risk management faaliyetlerini sürdüreceğini belirterek, şöyle devam etti;”Yeni başlayacak liman projelerinin yada her türlü kıyı yapısına yönelik faaliyetleri, yatırımcının talebi doğrultusunda, simülasyon üzerinde hazırlanarak işlevliğinin görülmesini sağlayabiliyoruz. Bu anlamda bazı yatırımcı firmalar ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Türkiye’nin ihtiyacı olan bir iş kolu, çünkü denizcilik; gemi inşa ve limancılık olmak üzere her anlamda ciddi büyüme gösteriyor. Yurtdışından çok daha az maliyetlerle ve kendi lisanında, fizibilite etüdü raporlama ve iş geliştirme danışmanlık hizmetlerimizi, kesintisiz vereceğiz artık.  Bu çalışmalar ile, kıyı yapısına yanaşacak gemilerin çeşitli meteorolojik hidrografik koşullar altında oluşturacakları riskleri tanımlayabilecek, simülasyon destekli risk analizleri yaparak, bu analizleri değerlendirmekte, hem yatırımcıya kılavuz olurken, ilgili mevzuata göre limanların çevre risklerine karşı onaylatacakları acil müdahale planları ile bir altlık oluşturabileceğiz.”

9 ayda 10 tekne sattık

Ogem Grup bünyesi altında, Yat sektörü için 2700 ürün çeşidi bulunduğunu ve bu malzeme-ekipmanlar ile artan bir şekilde tekne sahiplerinin ve üreticilerinin beğenisini kazandıklarını söyleyen Murat Özdil, son zamanlarda yükselişe geçen segmentin tekne ithalatında ve ihracatında görüldüğünü belirterek, “Fransız Poncin Gurubu’nun, Catana – Harmony – Diva ve Kelt gibi gezi yelkenlilerinde Türkiye temsilcisiyiz. Bir seneyi doldurmadan 7 adet yelkenli ve 3 adet yarış teknesi satışımız oldu. Kataraman için ilgi çok büyük ve geleceğin seçimini bugünden yakalamak için ciddi müşterilerimiz var. Amerikanın  dünyaca ünlü gezi-yarış sınıfı yelkenli teknesi olan JBoat’ları da Türkiye’ye getirmeye başlayan Ogem’in hedefinde ise, dünyanın belirli ülkelerinde yapılan JBoat tek tip tekne yarışlarını, Türkiye’de de düzenlemek ve bu sayede ülkemizde uluslararası yelken sporunu ve sporcularını görme şansını yaratırken, ülke tanıtımı yapmak. JBoat teknelerin dünyanın belirli yerlerinde yarışları düzenlenir. Örneğin Fransa’da Uluslar arası J80 yarışları var. İngiltere, Amerika ve Yeni Zelanda gibi dünyanın çeşitli yerlerinden yelkenciler bu yarışlara katılır. Biz bunun aynısını Türkiye’de yapmayı düşünüyoruz. Turizmi destekleyecek ciddi katılımlar oluyor. 2008 yılında bu organizasyonu bitirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

OGEM grup bünyesinde yelkenli ve motoryat imalatına başladıklarını vurgulayan Özdil, “Motor Yatta 11 metrelik iki kamaralı ilk teknemiz bitmek üzere. Yabancı markaların yarı fiyatında olacak şekilde, kaliteden ödün vermeden üretim planladık. Diğer yanda Türkiye’de başlayan tekne ile dünya turu ya da teknede yaşam felsefesine yönelik de, açık denizde seyir edebilecek blue-water özelliğe sahip 15 metrelik yelkenli bir tekne yapıyoruz. Dünyaca ünlü bir dizaynıra çizdirilen planlar doğrultusunda, yelkenli de tamamen kişisel özel istek ve sipariş üzerine çalışacağız ancak Motor Yat üretiminde seri üretime geçmeyi planlıyoruz” dedi.

Çin malı kullanmadan daha ucuza üretilebiliyor

Tetra Marin bünyesinde can kurtarma botu ve ekipmanlarının (freefall / rescue) üretimine başlayarak iç pazardan önce Rusya’ya satış yaptıklarını açıklayan Özdil, yavaş yavaş iç pazardan da talep aldıklarını belirtti. Türkiye ve Rusya’dan tip onayı alındığını CE ile Solas sertifikası için çalışmalara başladıklarını ifade eden Özdil; “Bunları da almamız halinde dünya genelinde önde gelen firmalar arasına gireceğiz. Çünkü Çin’in bile altında fiyat veriyoruz. Ürünlerimizin hiçbirinde Çin ve Uzakdoğu malı kullanmadık ve Çin’den daha ucuza yapabileceğimizi gördük. Fiyatlarımız pazar fiyatlarının yüzde 30 altında olacak” açıklamasında bulundu.

Vergilerin düşmesi yat sahibi sayısını artırmaz

Türkiye’de yat sektörüyle ilgili bazı yanlış düşüncelerin olduğunu savunan Ogem Grup Genel Müdürü Murat Özdil, konuyla ilgili şunları söyledi;”Eğer ikinci el yat ithalatı serbest bırakılırsa Türkiye’de yat sahibi sayısı artacak diye bir kanı var. Bu doğru değil çünkü, ülkemizde ikinci el tekne fiyatları yurtdışındaki fiyatlara oranla en az yüzde 10~20 daha ucuz. Bir de diğer yanda Türk bayrağı için aynı kanı var. “Türk bayrağındaki teknelerden alınan vergiler düşsün tekne sahibi sayısında patlama olacak” diyorlar. Gerçekten yat vergileri, yurtdışı ülkeler ile kıyaslandığında çok yüksek. Satış değeri üzerinden yüzde 27,5 vergi ödeniyor ancak tekne almak isteyenler ve amatör denizciliğe başlamak için hazır olanlar, istedikleri tekneyi alıp, zaten yabancı bayrak çekiyorlar. Alınan vergilerin dünya standartlarına indirilmesi ki ilgili makamlarca çalışmaların devam ettiğini duyumunu almaktayız, Türk bayrağındaki tekne sayısını katlanarak arttırırken, kümülatif toplamda +%5’in üzerinde genel yat satışı rakamlarını arttırmayacaktır kanaatindeyiz.

Son yıllarda ikinci el tekne satışlarının hareketli olduğuna da dikkat çeken Özdil, “ Mega Yat üretiminde ise dünyada ilk üçte olduğumuza inanıyorum. Yerli üreticilerin dışında yabancı firmalarda Türkiye’ye imalat için gelmeye başladı. Çok önemli yat üretici firmaları Türkiye’de hem partner hem de iyi bir konum arayışındayken, Numarin, Vicem gibi kendi modelleriyle Türk yatlarını dünyaya kabul ettirmeye başlayan firmalarımızda var.. Devlet bu anlamda bazı teşvikler yaparsa gemi üretimi gibi yat üretiminde de çok ciddi artış yaşanacaktır” diyerek sektördeki en büyük açığın, imalattaki ara sınıf kalifiye elamanlarda yaşandığını belirtti.


Murat ERDOĞAN – PERŞEMBE ROTASI

Alıntı: LOJİPORT www.lojiport.com

Editör: TE Bilişim