Danimarka'lı Norden yedi denizde 138. yılını kutluyor
 
Asıl adı Dampskibselskabet Norden A/S . Bundan 138 yıl önce Danimarka'nın başkenti Copengahen'in kuzeyindeki Hellerup'ta kuruldu.

NASDAQ OMX Borsası'na kayıtlı halka açık bir armatörlük şirketi. 119 kuru yük ve tankerden oluşan mükemmel bir filoyla dünyanın yedi denizinde Norden bayrağı dalgalanmakta.

Çalışan personel sayısı 300 civarında. Türkiye ile kıyaslandığında hap kadar kalan Danimarka'nın dünya denizlerinde varlığını ortaya koyan dev bir lider armatörlük markası!
 
Dampskibsselskabet Norden A/S tramp işletmecilikte dünyanın en eski denizcilik firmalarından biri. 11 Şubat 1871'de Mads Christian Holm tarafından kurulmuş. 1892'de vefatına kadar şirkette genel müdür olarak çalışmış.
 
XIX yüzyıl Osmanlı Türkiyesi'ne bakarsanız, Türk Müslüman unsurların ticaretle uğraşmaları ayıp verici bir uğraş. Onlar devlet memuru olmak , bir de bitmek tükenmek bilmeyen cephelerde ölmek veya gazi olmak için kurgulanmış haldeler.
 
Norden'in ilk gemisi 1872 yılında Glasgow'da inşa edildi . Yelkenli stimli olan bu gemiye Norden adı verilmişti.
 
Başlangıç gününden itibaren Norden müşteri memnuniyetine, müşteri beklentilerine göre kendini uyarladı ve daima esnek ortamlarda, güvenli ve emniyetli taşımacılık yaptığını ispata büyük itina gösterdi.
 
Günümüzde Norden filosunda çalışan 300 gemi personeli ile kara ofislerindeki 219 personeli sayesinde kusursuz hizmetine devam ediyor. Tüm küresel kiriz olumsuzluklarına rağmen 79 yeni inşa projesi devam etmekte.
 
Norden geçen sene genel merkezini Copenhagen'de Bryghuset olarak adlandırdıkları yeni modern binasına taşıdı.
 
Norden'in kurucusu Mads Christian Holm son derece karizmatik, fiziki gücü yüksek ve dikkat çeken bir parlak zekaya sahipti. Kendi memleketi diyeceğimiz Nykobing Mors'da Elsinore Gemi İnşa Tersanesi'ni kurmuştu.
 
Vefatında onun için "Yaratıcı zekaya ve liderlik vasfına sahip olmayan birinin böylesine mucizevi başarılara imza etmesi beklenemezdi. Mads Christian Holms parlak bir zekanın insanıydı ve Danimarka sanayii için çok önemli bir kişilik haline gelmiştir. Yaşamı boyunca toplumda derin izler bırakan bu lider kişi karşısında kılıçlarımızı saygıyla öne eğiyoruz" denilmiştir.
 
1827 yılında Danimarka'nın küçük bir kasabasında dünyaya gelmişti. Mesleği gemi marangozluğu idi. Parlak geleceğini ahşap gemilerin inşaatındaki çalışmaları sırasında hazırladı ve 1850'de yaratıcı zekası onu yeni ufuklara çektiğinden 1852 yılında Amerika'ya göç etti. Oakland, CA Tersanesi'ni kurdu. İki yıl sonra ise ortağından ayrılarak yeniden Avrupa'ya döndü.
 
Ocak 1871'de Danimarka ticaret filosu adına 1,000 dwt'lik sac bir geminin tramp çalıştırılması adına bir grup müteşebbis arasına katılmaya davet edildi.O sırada Danimarka ticaret bahriyesinde sadece 80 adet stimli gemi vardı. Diğerleri ise yelkenli gemilerdi. Hisseler hazırlanırken inşa edilecek ilk gemiye Norden adı verilmesi şirket tüzüğüne yazıldı. Bu gemi Glasgow'da Şubat 1872'de inşa edildi. Adı Norden oldu!
 
Mads Christian Holms karizmatik yapısı, parlak ve daima dikkati çeken zekası ve etkisiyle tramp gemicilik dünyasına resmen Dampskibsselskabet "Norden"adıyla stimli gemilerden oluşacak bir şirket kazandırmıştı.
 
Bir asırlık süreçte Danimarka Kraliyet ailesi Christiansborg Sarayı'ndan zamanla Amalienborg sarayına geçmişlerdir. Dampskibsselskabet Norden A/S'in genel merkezi kraliyet sarayının yüz metre ötesinde Amaliegade No.49'da bulunmaktaydı. Bu bina 1892'de Peter de Nully Brown'a aitti ve ardından armatör Mads Christian Holm tarafından sahiplenilmiştir.
 
O devirde Amaliegade çok seçkinlerin itibarına mazhar olan bir semt olarak biliniyordu. Kraliyet ailesi 1794'de Amalienborg Sarayı'na yerleştiğinde son birkaç Amaliegade binası tahsis edilmişti. Bunlardan biri de günümüzde Dampskibsselskabet Norden A/S'in yeraldığı 49 No'daki binadır. Bu bina ünlü marangoz ve mimar Andreas Hallander ve CV Harsdoff tarafından inşa edilmiş ve 1790'da tamamlanmıştır.
 
116 yıl süren Amaliegade yaşamı 2008 Haziran ayında deniz kenarına on metrede olan Bryghuset, Hellerup ile devam etmiştir.Eski bina ise tarihi özellikleriyle restore edilmiştir.
 
Norden filosunda günümüzde 6'si Capesize,31'i Panamax, 35'i Handmax, 12'si Handysize olmak üzere 76 kuru yük gemisi yer almaktadır. 76 kuru yük gemisi ise sipariş edilmiştir.
 
Dampskibsselskabet Norden A/S, Mads Christian Holm'un kişiliğinde anılan gerçek bir uluslararası armatörlük simgesi olmaktadır.

Editör: TE Bilişim