NAVLUN YARI YARIYA DÜŞECEK

Bloomberg'in yaptığı ankete göre, büyük gemilerin günlük fiyatı yıl sonuna kadar 37 bin 865 dolardan 18 bin dolara kadar gerileyecek. 
 
Özellikle Çin'in hammadde ithalatını azaltması ve çok sayıda yük gemisi ve tankerin sefere çıkması, deniz taşımacılığına büyük darbe vuruyor. Çin Devlet Konseyi'nin çelik ve çimentonun da dahil olduğu bazı yüksek kapasiteli endüstrilere kısıtlama getirmek için çalışmalar yürüttüğünü açıklaması, sıkıntının süreceği anlamına geliyor.

Baltık kuru yük endeksinde de düşüş var ve bu büyük endişe yaratıyor. Endeks haziran ayında 4 bin 291 puan ile krizde en yüksek seviyesini görmüşken, şu anda 2 bin 421 seviyelerinde dolaşıyor. Kriz öncesinde ise Baltık kuru yük endeksi 11 bin 793 puan ile zirvelerde dolaşıyordu.

Bloomberg'in 6 analist ve fon yöneticisi arasında yaptığı ankete göre, büyük gemilerin günlük fiyatı yıl sonuna kadar 37 bin 865 dolardan 18 bin dolara kadar gerileyecek. 1 milyar dolarlık varlığa sahip dünyanın en büyük deniz taşımacılığı hedge fonu Tufton Oceanic'in direktörlerinden Andreas Vergottis'e göre, deniz taşımacılığında toparlanma hem çok zaman alacak hem de süreç çok sancılı olacak.

Deniz taşımacılığı ücretleri yıl başından bu yana halihazırda yüzde 59 geriledi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2009 yılında dünya ticaretinin yüzde 16 gerilemesini bekliyor ve bu nedenle deniz taşımacılığı ücretlerinde ve Baltık kuru yük endeksinde de düşüş sürecek gibi görülüyor.

Deniz taşımacılığında sıkıntının büyük bir kısmının kaynağı olan Çin'de işlenmiş bakır ithalatı yüzde 23, kömür ithalatı ise yüzde 13 geriledi. Maritime Strategies International analisti Will Fray, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, demir cevheri alımında da yıl sonuna kadar kalan sürede yüzde 16 gerileme yaşanmasının beklendiğini belirtti. Fray, "Çin her an musluğu kapatabilir, taşımacılık ücretleri düşmeye devam edecek" dedi.

Editör: TE Bilişim