Navlun fiyatlarında suni artış

DEMİR çelik sektörü başta olmak üzere stokları eriyen işletmelerin cevher ve ham madde ihtiyaçlarını karşılanması nedeniyle, navlun fiyatlarında yüzde 10 civarında suni bir artış olduğu bildirildi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, yaptığı açıklamada, demir çelik sektörü başta olmak üzere, ham madde stokları eriyen işletmelerin, ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmaları sonucunda navlun fiyatlarında yüzde 10 artış görüldüğünü söyledi. Denizcilik sektöründe, suni navlun artışına aldanılmaması konusunda görüş hakim olduğunu belirten Erol, şunları kaydetti:

''Navlun fiyatları 2008 Eylül ayından itibaren hızlı bir düşüşe geçmişti. İthalat yapan ülkelerde özellikle demir çelik ve ham madde ile cevher stokları eriyen tesisler, stoklarını yerine koymaya çalışıyor. Bu da navlun fiyatlarının yüzde 10 artmasına neden oldu. Ancak bu suni bir artış. Suni navlun fiyatlarına aldanılmasın. Navlun fiyatları nisan ayına kadar yüksek kalabilir. Ardından yeniden kriz seviyesindeki duruma gelir. 30-50 bin tonluk gemilerde navlun fiyatlarında bir hareketlilik var. Ancak 100 bin ton ve üzerindeki gemilerde navlun fiyatları hala düşük. Bu durumun 2009 yılı sonuna kadar devam edileceği anlaşılıyor.''

Türk armatörlerinin 2-3 yıl önce sipariş verdikleri gemilerin devreye girmesiyle eski gemilerin hurdaya çıkarılmasının gündeme geleceğini ifade eden Erol, ''Eski gemiler hurdaya çıkacak. Türk armatörlerinin 2-3 yıl öncesi verdiği gemi siparişleri tamamlanıyor. Bu da sektörü canlandıracak. Yeni gemi inşasına ilişkin sözleşmeler geçtiğimiz Eylül ayında iptal edilmişti. Yeni sipariş konusunda bir gelişme yok'' dedi.

Yük bulamayan gemilerin çeşitli limanlarda demirlediğini anımsatan Erol, armatörlerin bu krize rağmen çalışanlarını işten çıkarmamaya özen gösterdiğini kaydetti. Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yük bulamayan gemiler, ambar kapaklarını kapatıp geminin yıpranmaması için tüm önlemleri almış bekliyor. İstanbul'da 220 gemi demirli bekliyor. Türk armatörleri işçi ücretlerini düşük tutup personelini ellerinde tutmaya özen gösteriyor. Şirketler gemi kadrolarını mümkün olduğunda muhafaza etmek istiyor."
  

Editör: TE Bilişim