Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya; Europort Turkey Gemi İnşa ve Denizcilik fuarı açılışında bir konuşma yaptı. 

Konuşmasında; son yıllarda gelişen ve hızlı bir değişime uğrayan dünyamızın değişmez gündemi olan refah, mutluluk, sosyal adalet ve güvenlik taleplerinin, yaşadığımız bu dönemde öneminin daha da artarak devam ettiğine değine Kaya,  tüm dünya devletlerinin öncelikli olarak kendi vatandaşlarına sunmaya çalıştıkları bu taleplerin ana ekseninde, ekonomik refah ve buna bağlı olarak da güvenli bir gelecek endişesi bulunduğunu kaydetti. 

Naci Kaya, "Ülke olarak kamunun düzenleyici ve denetleyici özelliğini özel sektörümüzün işletmeci ve yatırımcı bakışı ile birleştirerek, tam bir işbirliği içinde geleceğe yönelik planlamaların uygulayıcısı ve takipçisiyiz" dedi. Kaya, şöyle devam etti:

"Gidemediğin yer senin olmadığı gibi insana faydası dokunmayan ve sonuca ulaşmayan işlerinde bir anlamının olmadığı aşikârdır. Sonuç odaklı olmayan ve insanımıza hizmet etmeyen bir anlayışın ne mutlu ki bu ülkenin kaderi olmaktan çıktığını görüyoruz. Bugün burada toplanmamıza vesile olan EUROPORT TURKEY Gemi İnşa ve Denizcilik Fuarı ile özellikle doğu ile batı arasında köprü olma özelliğini bildiğimiz İstanbul’umuzun bu tür başarılı etkinliklere ev sahipliği yapıyor olmasının hepimizi gururlandırdığını söylemem gerekir."

"Fuarlar, uluslararası iş birliğini geliştiriyor"

Türk denizcilik sektörümüzün güzide firmalarının katıldığı bu tip fuarlar sayesinde; Uluslararası iş birlikleri oluşturulduğu ve geliştirildiğini görmekten büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya; denizcilik sektörünün kalbi olan Tuzla’da, denizle iç içe yapılan EUROPORT TURKEY Gemi İnşa ve Denizcilik Fuarı sektör adına büyük önem taşıyan yeni iş birliklerine de fırsat sunmasını beklediklerini belirtti. 

Kaya; devamla şunları ifade etti:

"Denizcilik sektörü, özellikle gelişmiş ülkelerin ekonomilerinde lokomotif görevi yapan temel sektörlerdendir. Deniz ulaştırması, gemi işletmeciliği, gemi ve yat inşa sanayii, limancılık, balıkçılık ve yardımcı hizmetler gibi faaliyet alanlarını bünyesinde barındırması nedeniyle büyük önem arz etmektedir. Ülkemiz açısından da durumun aynı olduğunu belirtmek isterim. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında;  işsizliğin azaltılmasına yönelik yürütülen çalışmalar içerisinde özel önem verilen sektörlerden biri olan denizcilik sektörüne hükümetimizin desteği artarak devam etmektedir. Bu kapsamda; Tuzla Tersaneler Bölgesi ve daha sonra kurulan Yalova Tersaneler Bölgesi Hükümetimizin de desteğiyle bulunduğu coğrafyada önemli bir konuma yükselmiştir. Türkiye’de 80 adet faal tersane, 23 adet yüzer havuz, 9 adet kuru havuz bulunmaktadır. Tersaneler ve tekne imal yerlerinde toplam olarak 2017 Şubat ayı itibariyle 29.814 kişi istihdam edilmiştir. Bugün itibariye ülkemizde 235 adedi kıyılarda olmak üzere toplam 697 adet yat ve tekne imal tesisi faaliyet göstermekte olup, bunlardan 38’i Mega yat üretiminde uzmanlaşmıştır. Ülkemiz Mega yat üretiminde dünya markası haline gelmiştir. Diğer taraftan, ülkemiz yat inşası ve tasarımı alanında da dünyada önemli bir konumda bulunmakta olup birçok ülkeden ülkemize Mega Yat inşası siparişleri verilmektedir. En son ‘Boat International’ verilerine göre, ülkemiz 2016 yılında Mega Yat (25 m ve üzeri yatlar) siparişlerinde 5. S ırada bulunmaktadır. Buradan yola çıkılarak, ülkemizin yat inşa ve dizaynındaki tecrübe ve birikimlerinin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması sektörümüze faydalı olacaktır.  Uluslararası kurallarla yönetilen ve küresel dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerin başında gelen denizcilik sektörü tüm alt bileşenleri ile son 7-8 yılını bu dalgalanmaların gölgesinde geçirmiştir."

"Bakanlık sektörün sorunlarının çözümünde hassas davranıyor"

Ekonomik ve stratejik açıdan önemli ve gerekli olan denizcilik sektörünün hem gelişiminin devam ettirilmesi, hem de rekabet gücünün yükseltilmesi adına 2016 yılı da sektör adına önemli kazanımların sağlanmaya devam edildiği yıl olduğunu ifade eden Naci Kaya;  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak, sektörün sorunlarına ve bunların çözümüne olan hassasiyetlerine vurgu yaparak sözlerini tamamladı. 

Editör: TE Bilişim