Midyeyi çiftlikte yetiştirip fabrikada işleyecek

İzmir Sarnıç'ta midye fabrikası açan girişimci İbrahim Ak, şimdi de midye çiftliği kuruyor. Ak, açık denizde çiftlikte yetiştireceği midyeyi fabrikada işleyerek ülke geneline pazarlamayı hedefliyor

Geçimini yaklaşık 30 yıldır midye satarak sağlayan İbrahim Ak, fabrikasının ardından midye çiftliği açmaya hazırlanıyor. Geçen yıl Sarnıç'ta açtığı midye fabrikası, ürünlerinin menşeinin belli olmaması nedeniyle İl Tarım Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü tarafından kapatılan Ak, midye çiftliği ile projesine kaldığı yerden devam etmek istiyor.

Midye tüketiminin her geçen gün arttığını söyleyen Ak, “Bu pazarda günde ortalama 200 bin lira, yılda ise 50 milyon liralık bir rakam ortaya çıkıyor” diyor. Midye çiftliği projesi hakkında bilgi veren Ak, “Bu projeyi en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Midye tüketimi gün geçtikçe artıyor. İzmir'de günde 500 bin midye çıkarılıyor ve işleniyor. Bunun 200 bini Anadolu'ya gönderiliyor. Bu günde yaklaşık 200 bin liralık bir ekonomi. Anadolu'da midyeye önemli bir talep var. Artık bu gerçeği yetkililer de görmeli. Midye üretimi kayıt altına alarak katmadeğer sağlanmalı” açıklamasını yapıyor.

Tüketimin hızla artması nedeniyle açık denizlerde yetiştiriciliğin kaçınılmaz hale geldiğine dikkat çeken Ak, “Kültür balıkçılığında, balıklara dışarıdan yem verilmesi ek maliyet ve çevre kirliliği oluşturabiliyor. Ancak midye yetiştiriciliğinde bu tür olumsuzluklar söz konusu değil. Midye yetiştirmek için ek bir yatırım yapmadan yalnızca sistemin kurulumu ve bakım maliyetleri ile çiftlikleri 8-10 yıl kullanarak büyük karlar elde edilebilir. Burada hem yatırımcı kazanır hem istihdam oluşur nem de devlet kazanır” ifadelerini kullanıyor. Yaklaşık 30 yıldır midyecilikle geçimini sağladığını, 2005 yılında Sarnıç'ta açtığı fabrika ile de üretime devam ettiğini söyleyen Ak, “Fabrikamız son derece steril koşularda hizmetine devam ediyordu. Günde 50 bin midye üretimi yapıyorduk. Ancak yeni yasalara göre ürünlerimizin menşeini açıklayamadığımız için fabrikamız Tarım İl Müdürlüğü tarafından kapatıldı” ifadelerini kullanıyor.

23423423-b.jpg

 İzmir'de 10 bin kişi

İzmir'de aileleri ile birlikte yaklaşık 10 bin kişinin geçimini midyecilikle sağladığını belirten Ak, İstanbul'da ise bu rakamın 50 binlere ulaştığını vurguluyor. Ak, “Bugün Avrupa'da birçok ülke midye çiftlikleri kuruluyor. Bu çiftliklerle milyon dolarlar kazanıyor. Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın ne yazık ki birkaç çiftlik dışında üretim yok. Onun dışında yasal olmayan tarama yöntemiyle midyeler toplanıp evlerde işleniyor” diyor. Midyenin, planktonlarla, görülmeyecek kadar küçük mikroorganizmalarla beslenen bir deniz canlısı olduğunu dile getiren Ak, “Bu nedenle de, midyenin deniz ve çevre kirliliği yaratması söz konusu değil. Bu çiftliklerde yetişecek midyeler, canlı ve kabuklu olarak paketlenip satılacak” ifadelerini kullanıyor. Yasalara uygun, sağlıklı koşullarda midye üretimi gerçekleştireceklerinin altını çizen Ak, “Midye, aynı zamanda insan sağlığı için son derece önemli bir besin. Kolesterol içermeyen, ucuz bir besin. Protein değeri yüksek” diyor. "Pazar 50 milyon lira büyüklüğünde Girişimci İbrahim Ak, “Midye tüketimi gün geçtikçe artıyor. Bu artışla birlikte günde ortalama 200 bin lira, yılda ise 50 milyon liralık bir rakam ortaya çıkıyor. Bu midyelerin hepsi kayıtsız bir şekilde üretiliyor. Midyeyi artık merdiven altı üretimden kurtarmak gerekli” açıklamasını yapıyor.

DÜNYA

Editör: TE Bilişim