METİN KALKAVAN'IN STÖ'LERE AYIBI

Kanal A'da bu akşam yayınlanan "Can Dostu" adlı programda canlı yayına katılan DTO Başkanı Metin Kalkavan, AKŞAM gazetesine İlan veren ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben sorunlarını açıklayan, aralarında İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği'nin;Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası'nın bulunduğu sivil toplum örgütleri için; "Bunlar aynı okuldan TÜREMİŞ dernekler. Bunlar ufuksuz, bencil, dar görüşlü ve uzağı göremeyenler" ifadelerini kullandı.

Karşı taraftan kendisini savunabilecek hiç kimsenin çağrılmamış olduğu dikkati çeken programda eleştirilerini sürdüren Kalkavan; ayrıca üniversite eğitimine karşı kursları savunurken "Siz aynı sürede okuyacağınız üniversite eğitimini mi tercih edersiniz, yoksa kurs eğitimini mi tercih edersiniz" diye sordu.

Denizcilik eğitimi için "Üniversitede de yapılacak, kurslarda da yapılacak, meslek yüksek okullarında da yapılacak" diyen Kalkavan; şunları söyledi:

"Denizcilik eğitimine baktığımız zaman üniversitelerimiz var, 3 tane üniversitemiz var, meslek liselerimiz var ve kurslarımız var. Kurslar nereden çıktı diye baktığımızda olayın geçmişine bakmak lazım. 1996 yılında çok büyük sıkıntıların yaşandığı dönemde dünyada bu nasıl yapılıyor diye araştırmalar yapıldığında IMO dediğimiz kurum, dünya denizcilik eğitimine yön verir. Standartları koyar, bunu böyle yaparsanız ehliyet alırsınız der. Tartıştığımız nokta ehliyettir. Üniversite eğitimli insan olmadan gemiler gidemez diye bir şey dünyada yok. Doktorsunuz, Nerobet siz bugün kalkıp da üniversite diplomanızla kalkıp da bir gemi veya uçak kullanabilir misiniz? Kullanmanız için ne yapmanız gerekir? O eğitimi alıp o ehliyeti almanız lazım. Bu okullardan mezun olanlar bu eğitime sahip değiller mi? Bu okullardan mezun olanlar bu eğitime sahipler ve o ehliyetin yanında bir üniversite diplomaları var. Bugün tartıştığımız hadise bu ehliyeti alanlar arasında bunlar da olsun, ama dünyada olduğu gibi diğerleri de olsun. Tartıştığımız nokta eşitsizlik değildir. Universitelerdeki ve kurslardaki veya meslek yüksek okullarındaki mezun olmuş olan, denize adım atmış olan insanların mutlaka aynı imtihandan geçip başarılı olmaları gerekli ki ehliyeti yükselsin. Kuslarla üniversite eğitiminin farkı şu:Üniversitelerden mezun olan kişilerin, dünyada yapılan istatistiklerde denizde kalma süresi çok az. 6-7 seneyi geçmiyor. Çünkü üniversiteden mezun olan insanın kariyer yapma imkanı çok iyi. Bizim denizcilik fakültemiz çok değerli bir okul olduğu halde maalesef son zamanlarda mezun etmiş olduğu insanların çoğu denizde değil, karada çalışıyor" dedi.

Aynı programda konuk olan AKP İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu'nun bu konuda fazla konuşmaktan kaçındığı gözlenirken; Metin Kalkavan'ın aynı meslek grubundaki köklü sivil toplum örgütleri için kullandığı ağır sözler izleyenleri şaşırttı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim