Çebi Grup Trakya'daki yatırımlarını arttırıyor

Tekirdağ'a önemli katkılar sağlayan Çebi Grubu, önemli yatırımlar yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, Trakya'nın uluslararası ilk özel sektör limanı olan Martaş'a ilave liman tesisleri kurulacak. Yeni bir elektrik santrali de kurmaya hazırlanan grup, yıllık 2 milyon ton kapasiteli çelikhane inşa edecek.

Demir-çelik üretimi amacıyla Yaşar Kaptan Çebi tarafından 1964 yıbnda Karabük' te kurulan Kaptan Demir Çelik Şirketler Grubu, Çebi Ailesi'ne ait sekiz şirketten oluşuyor. Grubun amiral gemisi olan Kaptan Demir Çelik, 2006 yılı üretiminden satışlarda yıllık 767 milyon dolara varan cirosu ile Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşları arasında 32'inci sırada yer aldı. Yine grubun 1983 yılında kurulan Kaptan Metal şirketi, her yıl 500 milyon doların üzerinde gerçekleştirdiği ihracat rakamı ile Türkiye'nin ilk 30 ihracatçı firması arasında bulunuyor.

Grubun ürettiği kütük demirleri, inşaat demirleri ve her türlü köşebent kare demirleri; Ortadoğu, Uzakdoğu, ABD gibi tüm dünya ülkelerine ihraç ediliyor. Gruba ait olan Çebi Nakliyat ise 100 araçlık filosu, 3 milyon ton civarında yıllık taşıma tonajı ile liman ve fabrikalar arası taşımaları yükleniyor. Şirket kısa vadede, yıllık 5 milyon ton civarında karayolu taşımacılığını hedefliyor.


 NATO Gemilerine Hizmet Veriyor

Trakya'nın uluslararası ilk özel sektör limanı Martaş, 1993 yılında Marmara Ereğlisi-Tekirdağ'da kuruldu.
Marmara denizi kıyısındaki liman tesisleri, yıllık 3.5 milyon tonluk yükleme-boşaltma kapasitesine sahip.
Liman, gruba ait şirketlerin yanı sıra üçüncü şahıslara da hizmet veriyor. Trakya'nın merkezi bölgesinde bulunan limanda, 100 bin dwt'ye kadar olan gemilerin yanaşabileceği azami 25 metre derinlikte ve 25 metre genişlikte. 5 adet rıhtım bulunuyor. Aynı zamanda, NATO ve askeri gemilere de hizmet veren limanda, gemilerin güvenli olarak yanaşıp, kalkmasını sağlayan 57 bolard güçlü 2 adet römorkör ve 1 adet de palamar botu mevcut.

1993 yılında da Marmara Ereğlisi'nde Trakya'nın uluslararası ilk özel sektör limanı olan Martaş'ı kuran Çebi Grubu, ilave liman tesisleri yapmayı planlıyor. Marmara denizi kıyısındaki liman tesisleri, yıllık 3.5 milyon tonluk yükleme-boşaltma kapasitesine sahip. Trakya'nın merkezi bölgesinde bulunan limanda, dökme yük, karışık yük elleçlemesini yapabilecek en modern ekipmanlar yer alıyor. Enerji konusunda da yeni yatırımlar yapacaklarını söyleyen Çebi Grubu CEO'su Tayfun Çebi, yeni elektrik santrali kurmaya hazırlandıklarını da sözlerine ekliyor. Grup, yıllık 2 milyon ton kapasiteli yeni çelikhane de inşa edecek.

Kaptan Demir Çelik Şirketler Grubu'nda 25 yıldan bu yanan yöneticilik yapan Tayfun Çebi, 1960 yılı Trabzon doğumlu, istanbul Üniversitesi iktisat Fakültesi'nden mezunu olan Çebi Grubu CEO'su Tayfun Çebi'ye gurubun hedeflerini ve yapacakları yeni yatırımları sorduk.

Ekonomist Grubunuzu biraz anlatır mısınız? Kaç şirketiniz var ve büyüklükleri neler?

Tayfun Cebi: Yaşar Kaptan Cebi tarafından 1964 yılında Karabük'te demir çelik üretmek amacıyla kurulan şirketler grubumuz, Kaptan Demir Çelik öncülüğündeki 8 şirketten oluşuyor.

Grubumuzun amiral gemisi Kaptan Demir Çelik, 2006 yılı üretiminden satışlarda yıllık 767 milyon dolara varan cirosu ile Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşları arasında 32'inci sırada yer alıyor. Yine 1983 yılında kurulan Kaptan Metal Dış Ticaret ve Nakliyat A.Ş, her yıl 500 milyon doların üzerinde gerçekleştirdiği ihracat rakamı ile Türkiye'nin ilk 30 ihracatçı firması arasında yer alıyor. Grubumuzun ürettiği kütük demirleri, inşaat demirleri ve her türlü köşebent kare demirleri, başta Ortadoğu ve Uzakdoğu olmak üzere ABD ile tüm dünya ülkelerine Kaptan Metal tarafından ihraç ediliyor.

Bir de nakliyat şirketiniz var...

Cebi: Evet, grubumuza ait olan Cebi Nakliyat, 100 araçlık filosu ile grubumuza güçlü bir kara nakliyesi hizmeti veriyor. 3 milyon ton civarında yıllık taşıma tonajı ile liman ve fabrikalar arası taşımaları yüklenen bu şirketimiz, hızlı ve ekonomik bir servisle nakliye ve lojistik desteği sağlayarak, grubumuza rekabet gücü kazandırıyor. Ana faaliyeti, limanımızla fabrikalar arasındaki karayolu taşımalarını hızlı ve ekonomik şekilde yapmak olan firma, yıllık 5 milyon ton civarında karayolu taşımacılığını hedefliyor.

Gemicilik konusunda da faaliyetleriniz bulunuyor. Bunlardan bahseder misiniz?

Cebi: Cebi Denizcilik, kendisine ait 3 adet gemiyle, armatör olarak denizcilik sektöründe faaliyet gösteriyor. Şirket, 200 bin dwt (bir geminin yüküyle beraber toplam ağırlığından geminin yakıt, mürettebat, su, kargo vb. hariç boş ağırlığının çıkarılmasıyla bulunan, ağırlık ölçümü) toplam kapasiteli, 8 adet geminin işletmeciliğini de yapıyor. Yakın gelecekte satın atmayı planladığı 50 bin dvvt'luk Handymax gemilerle de, grubumuzun demir-çelik yüklerini, en ekonomik şekilde dünya pazarlarına ulaştırmayı hedefliyor. Nur Gemicilik ise Kaptan Demir Çelik Grubu'nun ve 3'üncü şahısların; ABD, Uzakdoğu, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Kuzey Avrupa'ya olan yıllık 3 milyon metrik tonluk, bin ila 50 bin metrik ton arası lot bazlı ihracat taşımalarını gerçekleştiriyor. Nur Gemicilik, Türk boğazlarında ve Türkiye'nin önemli limanlarında, armatör ve kiracılara acenta servisi sağlıyor.

Kaptan Demir Çelik'in tarihçesi

  • 1964   Yıllık 10 bin ton kapasiteli ilk haddehane Karabük'te kuruldu.
  • 1974   Karabük Haddehanenin kapasitesi yıllık 100 bin tona çıkarıldı.
  • 1987   Yıllık 300 bin ton kapasiteli Çorlu Haddehane, üretime başladı.
  • 1993   Yıllık 3.5 milyon ton kapasiteli Martaş Liman Tesisleri, faaliyete geçti
    2002   Yıllık 1 milyon 200 bin ton kapasiteli İzabe Tesisleri devreye alındı.
  • 2003   5 bin Nm3/saat kapasiteli oksijen tesisleri üretime başladı.

Kaptan Demir Çelik'in Tekirdağ tesisleri hakkında bilgi verir misiniz?

Cebi: Kaptan Demir Çelik, 1964 yılında Karabük'te faaliyete başladı. Bugün çelik-hanesi, haddehaneleri, oksijen fabrikası, liman tesisleri ve üretimin her aşamasını denetleyen kalite kontrol laboratuarları ile büyük bir ihracat gücüne sahip, entegre dev bir kuruluş. Bin 500'e yakın çalışanı ile üretimden satışlarda yıllık 767 milyon dolarlık ciroya sahip. Marmara Ereğlisi'nde 2002 yılında faaliyete başlayan çelikhane tesislerimiz; 66 bin metrekare kapalı, toplam 476 bin metrekare alan üzerinde kurulu. Yıllık 1 milyon 200 bin ton kütük üretim kapasitesine sahip. Ana ekipmanlar olarak ark ocağı, pota ocağı ve sürekli döküm makinesinden oluşuyor. 1 milyon 500 bin metreküp kapasiteli toz toplama tesisimizle, toz ve partiküller, atmosfere yayılmadan toplanarak paketleniyor. Çevre kirliliği bu sayede engelleniyor.

Yardımcı tesislerimiz arasında, su arıtma, otomatik ferro-alyaj besleme ünitesi, 380 kV şarj tesisi, oksijen tesisi ve her biri 50 bin tonluk iki adet hurda holleri bulunuyor. 2006 yılının başında yıllık 700 bin ton kapasiteli, düz ve nervürlü inşaat çubukları üreten hadde tesislerimiz faaliyete geçti.

Trakya'nın uluslararası ilk özel sektör Umanını kurdunuz. Limanın bölge için nasıl bir önemi bulunuyor?

Cebi: Trakya'nın ilk özel limanını 1993 yılında Marmara Ereğlisi'nde kurarak, bölge sanayicisini, tek ve yetersiz donanımlı Tekirdağ Limanı'na olan bağımlılıktan kurtardık. Marmara denizi kıyısındaki liman tesislerimiz, yıllık 3 buçuk milyon
tonluk yükleme-boşaltma kapasitesine sahip. Grubumuza sahip şirketlerin yanı sıra üçüncü şahıslara da hizmet veriyor. Trakya'nın merkezinde bulunan limanımızda, çağdaş ümancıüğın gereği olan tüm hizmetler, genel antrepo işletmeciliği de dahil olmak üzere, eksiksiz olarak yerine getiriliyor. Limanımız, dökme yük, karışık yük elleçlemesini yapabilecek en modern ekipmanlara sahip. Otoyol ve sanayi bölgelerine yakınlığı da ulaşım bakımından cazip imkanlar sunuyor.

Tekirdağ'da, yatınmalara ne gibi avantajlar sunuluyor?

Cebi: Tekirdağ ekonomisi, gerek sanayi, gerekse tarım ve turizm sayesinde büyüyor. Bugün bölgede Türkiye çapında dev sanayi tesisleri faaliyette bulunuyor. En önemli avantajları ise Avrupa ve İstanbul'a çok yakın konumda olmaları.

Buradaki tesisler doğal-gaz, liman, elektrik ve alt yapı gibi avantajlara sahip, önümüzdeki yıllarda bölgeye önemli yatırımlar yapılacak. 2X135 megavvatt gücünde yeni elektrik santrali, yıllık 2 milyon ton kapasiteli yeni çelikhane ve ilave liman tesisleri ile Tekirdağ'da yatırımlarımız devam edecek.
 

Enerjiye 2003'te girdi

Kaptan Demir Çelik Şirketler Grubunun bir diğer faaliyet Lalanı da enerji sektörü. 2003 yılında Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ndan üretim lisansı alan Grup, Marmara Ereğlisi'nde bulunan Ekşi Elma Mevkii Seymen Yolu'nda 64.3 megawattlık doğalgaz kombine çevrim santrali kurdu.

Cebi Enerji Elektrik Üretimi A.$., üretim tesisi ile Kaptan Demir Çelik şirketler grubuna ait tüketim gereksinimlerinin yanı sıra, serbest tüketiciler ve toptan satıcılar ile tüm piyasa katılımcısı firmalara yılda 550 milyon kWh kesintisiz, elektrik enerjisi üretiliyor.

Haber: Burcu Tuvay / [email protected]

Kaynak: Ekonomist Dergisi

Yayın Tarihi: 10 Haziran 2007

Editör: TE Bilişim