İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy: "Marmara'nın Ferrarisi: İDO"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'un deniz ulaşımına ve trafik sorununa katkıda bulunmak amacıyla 1987 yılında kurulan İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İDO), o yıl 449 yolcu kapasiteli 2 deniz otobüsü ile faaliyetlerine başlıyor. 2006 Mart ayında, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye (TDİ) şehirhatlarının İDO'da devri ile toplam 33 hatta, 20 deniz otobüsü, 6 hızlı feribot, 15 araba vapuru, 32 şehirhatları yolcu vapuru, Mavi Marmara Yolcu Gemisi ve Tekirdağ Feribotu ile 81 noktaya hizmet götürüyor.

İDO, 73 gemi ve 81 iskele ile dünyanın en büyük araç ve yolcu taşımacılık şirketi. 2006 yılında 4 adet yeni hızlı feribot, 5 adet deniz otobüsü ve ilk etapta 5 adet yeni şehirhatları vapuru ihalesini yapan İDO'ya yeni gemilerin teslimatı bu yıl içinde başlayacak.

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, İDO'nun İstanbul deniz ulaşımı açısından bir otorite olduğunu ve İstanbul'da deniz ulaşımının daha üst seviyeye çıkmasını sağlayan bir işletme olduklarını söylüyor. Kendi sektörlerinde lider olduklarının altını çizen İDO Genel Müdürü Paksoy, feribot işletmeciliğinin ulaşımda son 20 yıla damgasını vurduğunu kaydediyor. Hızlı feribotları 'Denizin Ferrarisi' olarak niteleyen Genel Müdür Paksoy, "Gemiyi elde etmek kolay ama işletmek gerçekten zor" diyor.

Dünya sektörünü İDO belirtiyor

Gelecek yıl kuruluşlannın 20. yılını kutlayacaklarını hatırlatan Ahmet Paksoy şunları söylüyor: "Feribot taşımacılığına 1994'te başladık. O dönemden bu döneme sürekli geliştik ve grafiğe baktığınız zaman dev gibi bir işletme haline geldik. Dünya sektörünü İDO belirliyor. Çünkü İDO çok iyi bir operatör. İDO sayesinde makine firmaları çok önemli bir tecrübeye sahip oldular. Çünkü, bizim burada inanılmaz bir yolcu potansiyelimiz var. Gemilerimiz sürekli çalışıyor."

Dünyanın herhangi bir yerinde bir geminin satılması durumunda; İDO'nun performansının yüksek olmasından, çok yatırım yapmasından ve ödemelerini düzenli yapmasından dolayı öncelikle İDO'ya teklif edildiğini belirtilen Paksoy, "Çünkü İDO, dünyada prestiji olan bir firmadır. 2.5 yıl içerisinde 300 milyon dolar yatırım yaptık. İDO artık Türkiye'nin bir markasıdır" diyor.

İDO Mudanya'yı açarak İstanbul-Bursa arasını 75 dakikaya indiriyor

Gelecek yıl kuruluşunun 20.yılını kutlayacak olan İDO, hızlı büyümesini sürdürüyor. Mart ayına doğru Mudanya hattı açılacak ve Bursa-İstanbul arası 75 dakikaya indirilecek. Yine bu yıl içerisinde birçok gemi İDO'nun filosuna dahil olacak. Diğer taraftan İDO'nun iki önemli hedefi var: Birincisi borsaya girmek, ikincisi Maramara'da Ro-Ro hattı kurmak. 

Kaynak: TRANSMEDYA
Yayın Tarihi: Ocak 2007

Editör: TE Bilişim