Küresel kriz, lüks yat üreticilerini de vurdu

Merkezi Antalya'da bulunan İtalyan ve İsviçre sermayeli lüks yat üretimi yapan CMM Yatçılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Pınar Türker, küresel ekonomik krizin lüks yat üretim sektörünü olumsuz etkilediğini bildirdi.

Dünyaca ünlü İtalyan "Canteire Solare" markalı lüks yatları üreten CMM Yatçılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin Genel Müdür Yardımcısı Türker, küresel kriz nedeniyle gezici tekne pazarının çok düştüğünü belirterek, ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında yat üretim sektörünün geldiğini kaydetti.

Dünyaca ünlü firmaların siparişlerinin yarısını iptal ettirdiklerini duyduklarını anlatan Türker, "Lüks tüketim olduğu için yatçılık sektörü küresel ekonomik krizden çok etkilendi. Ancak, yıl sonuna doğru bir canlanma olacağı bekleniliyor. Kriz, özellikle 12 ile 25 metre arasındaki lüks tekneleri etkiledi. Bir çok firma, bu teknelerin üretiminden sorun yaşıyor. İkinci eller satılmıyor. Teknelere motor satışı yapan firmalar ile ara yan sanayi de çok olumsuz etkilendi" dedi.

Antalya Serbest Bölgesi'nde faaliyette bulunan CMM Yatçılık sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin, dünyaca ünlü "Cantiere Solare" markalı lüks yatları ürettiğini vurgulayan Türker, yaklaşık 6 yıl içinde lüks, 12 ile 15 metre boylarında fiber glas motor yatlardan bugüne kadar 53 adet üreterek ihraç ettiklerini bildirdi. Türker, bu lüks yatların 30-35 deniz mili hız yaptığını kaydetti.

Üretilen lüks yatların en küçüğünde iki kamera bulunduğunu ifade eden Türker, bu yatların 350-500 bin avro arasında satışının yapıldığını söyledi. Küresel kriz nedeniyle şirket olarak üretim stratejilerinde değişiklik yaptıklarını ifade eden Pınar, ilk kez taşıma amaçlı kamu ve özel sektöre üretim yaptıklarını vurguladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne 3 adet 42 yolcu kapasiteli deniz otobüsü yaptıklarını anlatan Türker, Adriyatik denizinde doğal gaz platformuna personel ve malzeme taşıyacak 14 metre uzunluğunda 10 kişi kapasiteli tekne ile yine İtalya Göller Bölgesi'nde yolcu taşımacılığında hizmet verecek 120 kişi kapasiteli yat projeleri bulunduğunu kaydetti. Türker, şirket sahibi ve Genel Müdürü Giorgio Lazzarone'nin de adeta işçi gibi tersanede çalıştığını, tüm üretim aşamasını da takip ettiğini sözlerine ekledi.(aa)csolt.jpg

Editör: TE Bilişim