Önceki akşam Green Park Pendik Otelinde verilen Kosder İşletenleri ve Armatörleri Derneği (KOSDER) iftarı denizcilik sektörünün her kesiminden 700 kişiyi bir araya getirdi. 

DTO Meclis toplantısının hemen ardından yoğun katılımın gözlendiği İftarda yapılan konuşmalarda DTO Meclis toplantısından izler taşıdı.

DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu KOSDER Derneği’nin düzenlediği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, KOSDER Derneği’ne üye olacağını ve artık bu dernekle birlikte çalşacağını açıkladı.

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) tarafından geleneksel olarak düzenlenen iftar daveti, 15 Haziran tarihinde Pendik Green Park Otel’de 600'ün üzerinde sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti.

KOSDER’in geleneksel hale getirdiği iftar davetine; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Türk Armatörler Birliği Başkanı Ahmet Bedri İnce, BIMCO 2019 Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, liman başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve temsilcileri ile çok sayıda sektör mensubu katıldı.

İftar da konuşan KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, davete katılım gösteren sektör temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkür etti. Bir araya gelmenin bir başlangıç, bir arada kalmanın bir ilerleme, birlikte çalışmanın ise başarı olduğunu belirten Çakır, büyük işler başarmak için küçük işlerin birlikte yapılması gerektiğini ifade etti. Koster armatörlerinin mevcut durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çakır; “Piyasa şartlarından en çok etkilenen sektör denizcilik sektörüdür. Koster armatörleri denizciliğimizin çilekeş emektarlarıdır. Karadeniz ve Akdeniz çanağında hizmet veren koster armatörleri, bu bölgedeki faaliyet gösteren filo içerisinde yüzde 30 paya sahiptir. 2008 sonrası bu filo yaklaşık yüzde 10 bir kayıp yaşamış ve piyasa şartları yeni gemi inşası için elverişli olmadığından yaş ortalaması yüksek bir filo ile hizmetini sürdürmektedir. Koster armatörlerimiz uzun yıllardır denizciliğimize çok katkılar sağladı ve çok da bedeller ödedi. Bundan sonrası için tedbir alınmazsa göreceli payımız daha da azalma eğilimine girecektir. Bu anlamda idaremizle ve bakanlığımızla İletişim halinde sürekli gündemde tuttuğumuz koster filosunun yenilenmesi çalışmalarına hız verilmelidir. Yoksa ciddi anlamda kayıplar yaşanacağı herkesin malumudur. Deniz ticareti sürekli olarak değişime uğrayan, yeni kurallar ile standartları değişen bir alandır. Bu değişimlerin faturaları bu güne kadar bir şekilde ödendi ancak önümüzdeki süreçte bu faturaların ödenmesi konusunda ciddi endişelerim var. Birlikte hareket etmezsek ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu noktada sivil toplum kuruluşlarımıza ve Deniz Ticaret Odası’nın yönetiminde görev alacak arkadaşlarımıza önemli bir sorumluluk düşüyor. Birlikte hareket etmezsek kazanımlarımızdan taviz vermek zorunda kalacağız.” dedi.

Çakır’ın ardından kısa bir konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halim Mete de iftar organizasyonunu gerçekleştiren KOSDER’e teşekkür ederek koster armatörlerinin sorunlarının ele alınması gerektiğini ve Türk denizciliğinin temel taşlarından olan koster filosunun kaybedilmemesi için gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Mete’nin ardından söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, KOSDER’in düzenlediği iftarda bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti. Koster armatörlerinin yaşadıkları sıkıntılara ragmen birlikte hareket ederek çalışmalarını sürdürdüklerini, armatörlerin genel olarak zor bir süreçten geçtiğini belirten Kaptanoğlu; “Bakınız sponsorlar içerisinde armatörlerimizin ismi yok. Burada armatörlerimizin isminin olmayışı ana iş kolu olan armatörlük işini yapanların gelirleri yok demektir. Ben burada eski günlerimi hatırladım.  O yüzden ben KOSDER’e üye olup sizlerle birlikte olacağım. Yaşıma bakmayın, ne kadar dinç olduğumu, ne kadar heyecanlı olduğumu, ne kadar bu hizete hazır olduğumu, insanlara hizmet etmeyi ne kadar sevdiğimi ve bunu bir idabet saydığımı hepiniz biliyorsunuz. Bu birlikteliği sağlayan KOSDER’e ve KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Son olarak kürsüye gelen Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz de Koster Armetörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerine başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek sözlerine başladı. Sektör olarak devletten beklentilerin olmasının çok doğal olduğunu ifade eden Deniz, yapılan çalışmaları da olumlu olarak görmek gerektiğini söyledi. Ramazan ayının herkese hayırlı olmasını temenni eden Deniz yaklaşan Ramazan Bayramı’nı da tebrik ederek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmaların ardından KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır tarafından TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halim Mete’ye, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’na ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz’e günün anısına takdimde bulunuldu.

Editör: TE Bilişim