KOSDER Başkanından koster açıklaması

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Hüseyin Kocabaş DenizHaber.Com.' özel açıklamalarda bulundu. Hasta olması nedeniyle Deniz Ticaret Odası Meclisinde bugün yapılan Koster toplantısına katılamadığını belirten Hüseyin  Kocabaş "Davet isminden öte Türk Deniz Filosunun yenileme projesi olarak isimlendirildi diye düşünüyorum. Kosterle sınır değil." Dedi.

Hüseyin Kocabaş şunları söyledi:"Toplantı isminden öte Türk Deniz Filosunun yenileme projesi olarak isimlendirildi diye düşünüyorum. Kosterle sınır değil.
 Bu bir projeksiyon toplantısı dahası hayal edilen yönü neticesi hangi temellere oturur ya da oturabilirmi hep birlikte müteala ederiz. Netice de ülke menfaatine olacak herşey güzeldir , şayet olabilecekse. Bu anlatılanlar kapsamında kosterini yenileyebilecek Türk bayraklı armatör sayısının bir elin parmaklarını geçebileceğini sanmıyorum zira % 15 özkaynak sonrası %70lik kredi kısmının nasıl tesis edileceği hususunda bir netlik yok.
Kredi Garanti Fonu %70 lik bölümü temin ederken armatörden takep edeceği kriterler hakkında hiç bir öngörü yok. Zaren bu yenilemenin en önemli ayağı finans kısmı , bu temin edilmeden çok zor. Şu ana kadar hayata geçirilememesinin başlıca ana sebebi de finans ayağı olmuştur. 
Gross üzerinden hurda teşviki bizimde başından beri öngördüğümüz şekli ancak onunla bitmiyor maalesef, keşke bitebilse de herkes istifade etse .
Ya bu bir projeksiyon toplantısı mahiyetinde idi daha çok yol kat edilmesi gerek. Alelacele seçim öncesinde ele alınmasında umarım farklı niyet yoktur, olmamalı da . Yapılacak gemilerin işletilmesi noktasında da netlik yok sayın başkan bir çatı firma olmasına da karşı anladığım kadarıyla. Göreceğiz bakalım nasıl şekillenecek , ortaya nasıl bir ortak görüş çıkar.
İstihdam yönünde deniz ayağında çok katkı sağlayacağını düşünmüyorum zira bire bir hurdaya gemi verilmesi ile eşdeğer ancak dün yabancı bayraktan alınan bir geminin Türk bayrağı çekikerek yarın hurdaya verilmesi noktasında bir katkı olur o da bir yabancı bayrak yerine bir Türk bayraklı gemi ikame edilmiş olur onunda personel katma değeri haliyle. Daha çok sansanayi ve tersane ayağında istihdam oluşacağı aşikar.
Umarım hayırlı uğurlu ve sürdürülebir bir proje olur."

Editör: TE Bilişim