Körfeze özel üretim temizlik teknesi

Körfezi temiz tutmak için her yıl deniz süpürgesi kiralayarak körfezde çöp toplayıp temizliğini sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, artık kendi teknesinin sahibi olacak. 2007’de 450 ton çöp toplanan İzmir Körfezi’nin yapısına uygun olarak İstanbul Tuzla tesislerinde üretimine başlanacak olan “İzmir’e özel” teknenin bir eşi ve benzeri bulunmuyor.

Büyük Kanal Projesi ile körfeze gelen kirliliği durduran İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezi temiz tutma çabalarına her gün bir yenisini daha ekliyor. Akıntı ve rüzgarla körfeze gelen çöpleri karadan ekiplerle, açıktan deniz süpürgesi ile toplayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, temizliğin daha rahat yapılabilmesi için İzmir Körfezi’nin yapısına uygun tekne modeli geliştirerek satın alma yoluna gitti.  15 metre uzunluğunda, 4.5 metre eninde olan katamaran tekne 900 bin YTL’ye mal olacak ve 2008 yılının Kasım ayında İzmir Körfezi’nde temizliğe  başlayacak.

Ulaşamayacağı çöp yok
 
Denizde yüzer halde bulunan çöpleri  toplayacak olan tekne, İzmir Körfezi’nin yapısına uygun tasarlandığı için  başka teknelerde olmayan özelliklere sahip. Körfezde deniz süpürgesi ile temizlik yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni tekne ile deniz süpürgesinin ulaşamadığı bölgelere çok rahat girebilecek. Yeni tekne ile sığ sularda ve kıyılarda  artık temizlik çok daha kolay  yapılabilecek. Teknede bulunan vakum sistemi ile kayalık alanlardaki çöpler  de toplanabilecek. Petrol ve petrol türevi gibi atıkların toplanması yine bu tekne ile sağlanacak.Yeni  tekne çok ince yağları bile toplayacak özelliğe sahip olacak.

Yangına Müdahale

Ön tarafında 2 adet su topu bulunacak olan yeni tekneyle gemi yangınlarına da müdahale edilebilecek. Su topları çöpleri geminin ön tarafına çekmek için kullanılacak.

450 ton çöp toplandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Körfez Denetim Ekibi’ne bağlı kara ekipleri haftanın yedi günü Alsancak, Göztepe, Pasaport, Konak, Karşıyaka, Üçkuyular iskeleleri ile Bayraklı Rekreasyon Alanı, Cumhuriyet Meydanı ve Pasaport kıyılarında biriken çöpleri kepçeler ile topluyor. DenizTemiz/Turmepa’nın deniz süpürgesi ve Çevre 1 Çöp toplama teknesi ile körfezde yüzer halde bulunan çöpler toplanıyor. Ekipler 2007 yılında körfezden 450 ton çöp topladı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim