Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz: "30 yıl içinde dünya konteyner trafiğinin 8 kat artması öngörülmektedir"

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, 30 yıl içinde dünya konteyner trafiğinin 8 kat artmasının öngörüldüğünü belirterek:, Türkiye Ambarlı, İzmir ve Mersin limanları ile elinde yedek kapasitesi olan ülkelerden sayılmaktadır. Bu açıdan Türkiye'nin avantajının devam ettiği görülmektedir" dedi.

TÜYAP Beylik Düzü Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen "Deniz Taşımacılığı, Terminal ve Limanlar" konulu konferans ve fuarın (TOC 2007 EUROPE) açılışında konuşan Bakan Yılmaz, Türkiye'de limancılığın gelişiminin, ekonominin gelişimiyle doğru orantılı olduğunu söyledi. 2000-2006 yılları arasında Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 270 büyümeyle 222 milyar dolara ulaştığını ifade eden Yılmaz "Dış ticaretimizin yüzde 87'sini denizyoluyla yaptığımız düşünülürse, limanlarımızın önemi bir kez daha anlaşılmaktadır" dedi. Dünya konteyner hareketine bakıldığında; 2020 yılında konteyner pazarında yüzde 100 lük bir büyüme beklenirken, diğer taşıma tiplerinde önemli bir değişiklik olmayacağının öngörüldüğünü vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Mevcut büyüme hızı esas alınırsa 30 yıl içinde dünya konteyner trafiğinin 8 kat atması öngörülmektedir. Bu büyüme sonucunda doğacak en büyük problem yeterli liman sahasının temin edilmesi olacaktır. Post-panamax gemileri açısından bakıldığında Ambarlı, İzmir ve Mersin limanları ile Türkiye, hali hazırda elinde yedek kapasitesi olan ülkelerden sayılmaktadır. Mevcut projelerinde hayata geçirilmesiyle bu açıdan Türkiye'nin avantajının devam ettiği görülmektedir."
Yılmaz, Türkiye'deki limanı ve iskelelerde 2005 yılında 214 milyon ton yük, 2006 yılında 243 milyon ton yük elleçlendiğini, hala, kapasiteyle kullanım arasında önemli bir fark bulunduğunu belirtti.

BODRUM YOLCU İSKELESİ YAKINDA HİZMETTE

Türkiye'deki özelleştirme uygulamalarıyla tüm liman işletmelerinin özel sektör dinamizmi ile rekabetçi ve uluslararası standartlarda, hizmet verdiğine işaret eden Yılmaz, "Halen devam eden özelleştirme sürecinde Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait 13 liman özelleştirilmiş, devlet demiryollarınca işletilen 7 limandan, 6'sının özelleştirilmesine karar verilmiş ve 2si yakın geçmişte özelleştirilmiş olup, devir işlemleri devam etmektedir diye konuştu.

Yılmaz, bölgede artmakta olan konteyner trafiğinden yararlanmak isteyen, konteyner hattı işleten denizcilik şirketleriyle, dünya çapında tanınmış liman işletmecisi şirketlerin de denizcilik faaliyetleri için Türkiye'ye geldiklerinin görüldüğünü ifade etti. Konuşmasında gerçekleştirilen ve devam eden projelerden de bahseden Yılmaz, Kilyos Limanının yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilmek üzere yapılmasının planladığını, turizm mevsiminde artan yolcu potansiyelini karşılayabilmek amacıyla da, Bodrum Yolcu İskelesi Projesinin yine yap-ı.-jlıt-devret modeli üzerinden ihale edildiğini, yakın zamanda hizmet vereceğini anlattı.

İsmet Yılmaz. "Gelecek için planlanan yaklaşık 7,5 milyon TEU/yıllık konteyner kapasitesine ulaşılması aeuellenmiş, bu çerçevede liman, demiryolu, karayolu kombine taşımacılık ağıyla ülkemiz üzerinden doğu-batı, kuzey-güney yönünde elverişli koşularda ulaşım koridoru sağlanmış olacaktır" dedi.

Kaynak: aa

Alıntı: Son Saat

Editör: TE Bilişim