İngiltere'de yayınlanan Loadstar Gazetesinde yer alan bir habere göre, konteyner taşımacılık hatlarında nihayet aşırı kapasite krizi kontrol altına alınıyor olabilir.

Yeni inşaat sipariş defteri-filo oranının şimdiye kadar kaydedilen en düşük seviyede olduğu açıklandı. Alphaliner, bu oranın  önümüzdeki aylarda daha da düşebileceğini belirtti.

Alphaliner, dünya çapındaki konteyner taşımacılık filosuna katılan ultra-büyük konteyner gemilerinin (ULCV'ler) sayısının artmasına rağmen, 1 Mayıs'ta sipariş defteri-filo oranının% 14,1 olduğunu açıkladı- bu demektir ki,  2019 yılının sonuna kadar teslimat kapsamındaki tüm yeni gemiler  küresel filo kapasitesine  sadece % 14.1'lik bir artış sağlayacak.

Önceki düşük oran Ocak 1999'da% 14.6 olarak kaydedilmişti.

Alphaliner, "Geçen toparlanmanın önümüzdeki aylarda daha da daralacağını ve yıl sonuna kadar önemli yeni siparişlerin çıkması beklenmediğinden, mevcut düşüşün daha derin ve daha uzun sürmesi bekleniyor" dedi.

Geçen yılın başından bu yana, 341.000 teu kapasitesini temsil eden 106 konteyner gemisi sipariş edildi.

Aynı dönemde, taşıyıcılar ve armatörler toplam 1.28 milyon TEU kapasiteli 189 gemi teslim aldı.

Bir ULCV'ye son sipariş  2015 yılının son çeyreğinde verilmiş iken, 2016 son çeyrekte, 13.000 teu'dan büyük bir gemi sipariş edilen son dönem olmuştu. O zamandan beri çoğu sipariş 2000 teu altı aralıkta ve bazıları 2.000-5.100 teu gemis aralığında feeder gemileri için olmuştu.

Bununla birlikte, geçen hafta teslim edilen dünyanın en büyük konteyner gemisini alan 21.413 teu OOCL Hong Kong da dahil olmak üzere küresel filoya katılmakta olan halen önemli miktarda ULCV bulunmakta.

2013 yılında devreye giren Maersk'in ilk Triple-E gemisi 18.340 Maersk McKinney Moller'den bu yana 54 ULCV sefere katıldı ve Alphaliner, önümüzdeki birkaç yıl içinde 51 tanesinin daha teslim edileceğini belirtiyor: Bu yıl 14, 2018'de 26 ve 2019'da 11 olmak üzere. 

ULCV'ler Maersk, MSC, OOCL, MOL, UASC ve China Cosco Shipping tarafından işletilmektedir ve bunlara gelecek yıl Evergreen ve CMA CGM de katılacak.

İlginç bir husus, ULCV kapasitesi TEU olarak artmasına rağmen, gemilerin gerçek boyutu artmış değil. Her biri 395 ila 400 metre arasında bir uzunluğa sahip. Bu, 40 fit'lik konteynerlar  için 24 bölüme ve 58-59 metre'lik bir kemere genişliğine olanak tanıyarak konteyner kutularının ambarda 21 sıra ve güvertede 23 sıra istiflenmesine izin verir.

Değişken istifleme yapılandırmaları ile ekstra kapasite yaratılıyor.

Alphaliner'e göre  "Her gemi serisi güverte altında (gövde derinliğine bağlı olarak) 11 veya 12 sıra  standart konteynır dizilimine izin veriyor; farklılık köprüüstü tasarımına göre değişiyor.  Konteyner yuvalarının farklı yerleşimi, yaşam mahalli, makine dairesi ve bacanın farklı yerleştirilmesi nedeniyle kapasitelerde artış sağlanıyor" 

Editör: TE Bilişim