Konteyner sayısı yüzde 50 artmalı

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh "Şu an sayı 3.5 milyon. Oysa 7 milyon olmalı" dedi.

Türkiye'deki deniz taşımacılığının genel kargo taşımacılığından konteyner ve ro-ro taşımacılığına yöneldiğini belirten Deniz Ticaret Odası (DTO) izmir Şube Başkanı Geza Dologh, "Türkiye'nin nüfusu 70 milyon. Konteyner sayısı nüfusun 10'da biri civarında, yani 7 milyon olmalı. Oysa, şu an bu sayı 3.5 milyon." dedi.

DTO izmir Şubesi Ağustos ayı Meclis toplantısında konuşan Dologh, değişen ekonomik şartlar ve teknolojik gelişmelerden olumlu etkilenen dem/ ticaretinin gelişmesi için konteyner ve ro-ro taşımacılığının teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeterli değil

Dologh, "Türkiye ihracata yönelik büyüme politikalarına yöneldi. Yıllık dış ticaret hacmi 2001'de 72 milyar dolar iken, bu rakam 2006'dfl 222 milyar 174 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu rakamlara ulaşılmasında artan koyteyner ve ro-ro taşımacılığının etkisi büyük, ancak yeterli değil" diye konuştu. Dologh, deniz yolu yük taşımacılığındaki payın artması için limanlardaki altyapı sorunlarının giderilmesi gerektiğini belirterek. "Limanlardaki bürokratik engellerin azaltılması, özelleştirmelerin gerçekleşmesi gerekiyor. Kruvaziyer gemiler ve limanlar başta olmak üzere, yeni marinalar yapılmalı, yat turizmi geliştirilmeli" şeklinde konuştu.

NİHAT DELİBAŞI/Yeni Asır

Editör: TE Bilişim