Konteyner gemilerinin bir yılda taşıdığı yüklü konteyner sayısının sekiz yılda ikiye katlandığı tahmin ediliyor.

2002 yılında gemilerle taşınan yüklü konteyner sayısının 77,8 milyon teu olduğu bu rakamın geçen yıl 139 milyon teu’ya çıktığı belirtiliyor. 2015 yılı için büyüme tahmini ise 177.6 milyon teu. Dünya limanlarında elleçlenen konteyner miktarı ise taşınandan çok daha fazla. Alphaliner’ın raporuna göre 2010 yılı süresince dünya limanlarında elleçlenen konteyner miktarı 560 milyon teu’yu aştı. 2010 yılı süresince 5,86 milyon teu elleçleyen Türk limanlarının küresel pazardaki payının % 1 civarında olduğu dikkat çekiyor. 70 milyonluk nüfusa sahip gelişmekte olan bir ülke için konteyner miktarının çok düşük olduğuna ve Türkiye’nin konteyner hacminin büyük potansiyele sahip olduğuna inanılıyor.

Bu noktada Seabury Grup’un 2005 ile 2010 yılları arasında konteyner ticaretindeki gelişime dair yaptığı araştırmada Türkiye’nin artan konteyner trafiğine dikkat çekliliyor. Raporda; Türkiye’nin ihracatta konteyner kullanım oranının yüzde 12, ithalatta ise yüzde 8 artığı görülüyor. Avrupa ülkelerinin yer aldığı grafikte Türkiye, konteyner ticaretinde büyüyen pazar olarak öne çıkıyor.

560 milyon teu konteyner elleçlendi

Alphaliner, liman ve terminal operatörlerin açıkladığı verilere dayanarak hazırladığı raporda, 2010 yılı süresince dünya limanlarında elleçlenen konteyner miktarının bir önceki yıla göre % 14.5 artarak 560 milyon teu’ya ulaştığını belirtiyor. Raporda ayrıca konteyner ticaretinin artarak devam edeceği ve 2015 yılı itibariyle elleçlenen konteyner miktarının 718 milyon teu’ya ulaşacağı vurgulanıyor. Araştırmacılık şirketi ISL de, bu yıl küresel konteyner elleçleme miktarının % 9 büyüyeceğine inanıyor. 2012-2015 yılları arasındaki ortalama büyümenin ise % 8 civarında olmasını bekliyor.

Türk limanları da kapasite artırıyor

2011’in ilk yarı yılıyla ilgili açıklanan sonuçlar da konteyner ticaretinin büyüdüğünü gösteriyor. Yılın ilk altı ayında konteyner trağinin yüzde 10.6 büyüdüğü belirtiliyor.

Bir önceki yıla oranla yüzde 30 artış göstererek 2010 yılını 5.86 milyon teu konteyner elleçleyen Türk limanların bu yıl da benzer büyüme göstermesi bekleniyor. Konteyner trafiğindeki artışı gören bazı Türk limanları, kriz döneminde dahi kapasiteyi artırmaya yönelik iskele ve ekipman yatırımına devam etti.

İhracat artınca Borusan Limanı yatırımı öne çekti

İki yılda 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirerek kapasiteyi 2 kat artıran Gemlik Körfezi’nde kurulu Borusan Limanı, iş hacminin yükseldiğini görünce 60 milyon dolarlık üçüncü faz yatırımını da erkene çekti.

100 milyon dolarlık yatırım ile limanın hem fiziki şartları hem de ekipman parkıyla 10 bin TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine de hizmet verebilir konuma geldiğini söyleyen Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, yaptıkları yatırımla limanın 2 kat büyüdüğünü ifade ederek, “Yatırım sonucunda Borusan Limanı, 5 milyon ton genel kargo, 400 bin TEU konteyner ve 250 bin araç elleçleme kapasitesine ulaştı” dedi. Bin 400 metre yanaşma yerinin yanı sıra 280 bin metrekare gümrüklü ve 80 bin metrekare gümrüksüz terminal sahasına sahip olduklarını kaydeden Soy, limanın, yatırım kapsamında inşa edilen 450 metrelik lineer rıhtım uzunluğu ve 14.5 metre su derinliği bulunduğunu belirtti.

Bulunduğu konum itibariyle Borusan Limanı, otomotiv, demir- çelik, madencilik ve mermer ihracatı ile bir ihracat limanı olarak öne çıkıyor. Artan ihracat ile birlikte yeni yatırımlar da limandaki iş hacmini artırdı. .bunu gören Borusan yönetimi yıl sonuna kadar 60 milyon dolar tutarında iyeni bir yatırımı tamamlamayı planlıyor.

Marport, ‘süper’ gemilere hazırlanıyor

Yılda 2 milyon teu elleçleme kapasitesine sahip Ambarlı limanında bulunan Marport ise super post panamax gemileri elleçleyebilmek için iskelelerini büyütüyor. Marport’un Batı Terminali’nin 300 metre olan rıhtım uzunluğu 360 metreye çıkartılıyor.

Marport Batı Terminali rıhtımı 60 metre uzatılarak, boyları 318 ile 360 metre arasında değişen 14.000 teu ve üzeri kapasiteli konteyner gemilerinin daha emniyetli yanaşabilmesi ve bağlanabilmesi sağlanacak. Rıhtım boyunun uzatılmasına ek olarak rıhtıma 30 metre mesafede bağlama dolfeni de inşa ediliyor. En son, Türkiye’ye bugüne kadar gelen en büyük konteyner gemisi olma özelliğini taşıyan 366 metre uzunluğundaki 12.500 teu kapasiteli MSC Lauren’i ağırladı.

Bandırma Limanı büyük hatları çekmeye başladı

Bandırma Limanı’nı devraldıktan sonra Çelebi Holding’in ilk yatırımlarından biri de konteyner taşımacılığına yönelik oldu.

Hububat ithalatı ve maden ihracatı nedeniyle dökme yük limanı olarak öne çıkan Bandırma Limanı, ilave yatırımlarla kısa sürede konteyner operasyonlarına başladı.

Yılda yaklaşık 50 bin TEU hareketi olan ETİ Maden’in de Bandırma Limanı’nı kullanmaya başlamasıyla da Uzakdoğu hatlarından CSV, Bandırma’yı servis ağına ekleyen ilk operatör oldu. Çünkü, ETİ yüklerinin % 52’sini Çin’e ihraç ediyor. Liman için önemli şirketlerden bir diğeri de Kale Maden. Şirketin yıllık 15 bin civarıdaki konteyner ihracatını da bu limandan yapması bekleniyor.

Yeni ekipman ilaveleri ve saha yatırımları ile konteyner operhazminin artacağını söyleyen Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Kapt. Özgür Durmaçalış, ‘‘Konteyner tarafında yapılması planlanan 2015 yılına kadar 15 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu. En son kalemde ekipmana yapılacak yatırım tutarı 20 milyon dolara ulaşacak ve 40-50 milyon dolar arasında da inşaat yatırımı yapılacak’’ diye konuşuyor.

Öncelik konteyner ardından tank terminali ve Ro-Ro…

Çift giriş-çıkışlı bir viyadüğün yapılacağı yatırımların 2014’e kadar tamamlanması planlanıyor. Limanda yapılması planlanan yatırımlardan biri de tank terminali. Sıvı yüklerin elleçlenebilmesi için 8-10 milyon dolarlık bir yatırım planlandığını ifade eden Durmaçalış, yatırım projeleri ile ilgili şunları söyledi: ‘‘Ürün çeşitliliğinde Tekirdağ ve Ambarlı’ya Ro-Ro taşımacılığı yapılıyor. Yıllık taşınan araç sayısı 200 bin civarındaydı. Bu rakam 250 bine çıktı. Hedefimiz ise 500 bin araç. Önceliği konteynere verdik. Daha sonra bir Ro-Ro terminali yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca Bandırm Derince ve Tekirdağ hattında Tren ferry projesi var. Bunun için TCDD ile görüşüyoruz. Yine antrepo statüsünde depolama hizmeti de sunuyoruz. 9 bin m2’lik depomuz var. Silo yatırımı yapılacak. Bu yatırıma da 2012’nin ikinci yarısında başlamayı planlıyoruz. Otomasyon sistemine geçmek için yazılım alanında da ciddi yatımlar söz konusu.’’

Nemport, geçen yılı şimdiden solladı

Aliağa’da bulunan ve Alsancak limanına alternatif olarak öne çıkan Nemport, yaptığı yatırımlarla MSC, CMA CGM, Container Ships, Hapag Lloyd, Admiral Lines, Arkas Line gibi büyük operatörlerin de tercih ettiği bir liman haline gelmeyi başardı. Liman yılın ilk yarısında yaptığı yatırımların da meyvasını toplamaya başladı. Ggeçen yıl gerçekleştirdiği 140 bin teu’luk kapasiteyi, 2011 yılının ilk 7 ayında geçmeyi başardı. İlk sekiz ayda yaklaşık 160 bin teu konteyner elleçleyen liman, yılsonuna kadar 250 bin teu elleçlemeyi hedefliyor.

Editör: TE Bilişim