HSH Nordbank, 1,100 çalışanın işine son verdi

Dünyanın en güçlü gemi finansmanı bankası sayılan Alman HSH Nordbank, konteyner gemileri inşaatına yönelik uzmanlardan oluşan departmandaki 1,100 çalışanının işine son verirken, bu departmanı da kapattı.

Hamburg ve Schleswig-Holstein Eyalet hükümetleri ile ABD'li yatırımcı JC Flowers ortaklığındaki dünyanın en güçlü gemi inşa kredi finans bankası sayılan HSH Nordbank, geçtiğimiz yıllarda özellikle konteyner gemi inşaatlarına sağladığı kredilerle de birinci sırada yer alıyordu.

Her sene 30 milyar euro veya 37.7 milyar dolar gibi kredi bütçesi kullanan HSH Nordbank geçtiğimiz yıllarda çok sıkıntılı bir durumla karşılaşmış ve Finansal marketteki kriz sonunda HSH Nordbank Başkanı Hans Berger'i koltuğundan ederek istifa etmek zorunda kalmıştı.

Olay sırasında yapılan açıklamaya göre, Hans Berger'in ayrılmasıyla bankanın faaliyetlerinde bir değişme olmayacağı bildirilmesine karşın, banka 4,400 çalışanından 1,100'ünün iş akdini feshetmek gibi bir durumla karşı karşıya kaldığı anlaşılıyor.

Hans Berger'in ayrılmasından sonra yine HSH Nordbank kıdemli finansman yöneticisi ve yönetim kurulu üyesi Dirk Jens Nonnenmacher "İkinci bir açıklamaya kadar" olmak kaydıyla göreve getirilmişti.

Son gelişmeyle bağlantılı olarak Hans Berger'in ayrılması sırasında banka üst yönetiminin krizin derinliğini ve etkisinin süresini göremediklerini ileri sürerek, bankanın karlılık seviyesini koruyabilmesi için ortaya çıkmakta olan riskleri karşılamaya hazır olunmasına yönelik uyarıları hatırlatılıyor.

Yoğunluk verilen alanlarda olumlu sonuçlar elde edildiği açıklanmasına rağmen HSH Nordbank genel olarak 2009'u tam anlamıyla kayıp olarak tamamlıyor.
 
Konteyner gemi inşaatına finansman yok

Halen liste dışı bırakılan konteyner gemileri finansmanı hacminin bütünüyle belirtilmesinin mümkün olamayacağını belirten banka sözcüsü Rune Hoffmann'a ilave olarak Genel Müdür Dirk Jens Nonnenmacher yeni yapılanmada sistematik düzenlemelere ihtiyaç duyduklarını işaret ederek geçen sene kasım ayından buyana çalışmalara devam ettiklerini ve kendi bölgelerinde yine müşterilerinin,gemicilik ve ulaştırma sektörleri için en tercih ettikleri banka olduklarını söyledi.

Bazı segmentlerde kredi yatırımı sağlamayacakları belirtilen açıklamada, leveraged buyout, ABD'de ve Batı Avrupa'da emlak kredileri, ABD'de Enerji yatırımları, leasing yatırımlarına yeniden finansman, Avrupa'da konvansiyonel enerji yatırımlarının kredilendirilmesi gibi segmenlerin yeraldığı belirtildi.

3,6 milyar dolar zarar ettiklerini açıklayan HSH Nordbank firması zararın arkasında gemi fiyatlarının hızlı düşmesi ve siparişlerin iptallerinin yattığını belirttiler.

Hamburg merkezli HSH Nordbank grup sözcüleri zararın büyük bir kısmının kredi ve yatırımlardan, ayrıca 900 milyon dolarlık bir kısmının da Lehman Brothers kağıtlarına bağlamasından kaynaklandığını ifade ettiler.

Açıklandığı üzere HSH Nordbank 115 milyar Euroluk toplam kredi bütçesini yarıya indirmekte. Yine Bankadan yapılan açıklamaya göre 2008'de yeniden yapılanmadan önce 2.8 milyar dolar net kayıpla karşılaşılmıştı.Oysa banka bir önceki yılı 285 milyar euro karla kapatmıştı.

Editör: TE Bilişim