Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal İDO’nun Yalova Belediyesi ile yapılan protokole uymadığını söyledi. Koçal, “Bu nedenle İDO’ya iskan vermedim” dedi.


Yalova Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi (İDO) ile yapılan protokolü Belediye Meclisinde kurulan komisyonla mercek altına almıştı. Komisyonun Ağustos ayı meclisinde sunması beklenen protokol öncesi bilgi veren Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal İDO’nun Yalova Belediyesi ile yapılan protokole uymadığını söyledi. Koçal, “Bu nedenle İDO’ya iskan vermedim” dedi.

Başkan Koçal, yaptığı açıklamada, İDO ile yapılan protokol ile ilgili Belediye Meclisi’nde komisyon kurduklarını hatırlattı. Koçal, komisyona siyaset algılanması açısından her partiden bir kişinin seçildiğini ifade etti. Koçal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen dönem bu işleri yürüttüğü için AK Parti’den de Adem Gülsüm komisyona girdi. Komisyon çalışıyor. Zannederim 1-2 gün içerisinde raporunu hazırlayacak.”


“Sözlerini Tutmuyorlar”
Başkan Koçal, komisyon çalışmalarında aldığı bilgiye göre yapılan protokole uygunluk olmadığını dile getirerek, “2 açıdan uygunluk yok. İDO sözlerine uymuyorlar. Mesela bir tanesi İDO ticari işletme açmayacak. Bu protokolde var. Orada Yalova esnafının yaptığı büfeler vardı. İDO bunu göz ardı ederek kendi işletmesini açıyor. Bu protokole aykırı. Bunun haricinde İDO’nun orada yapması gereken üst yapılar vardı. Mesela bizim zabıta binamız vardı. Araç alt geçidi nedeniyle yıkıldı. Bunun yapılması lazım. İDO’nun oradan karşı tarafa alt ya da üst geçit yapılması lazım.”


“Şu Anda Binalar İskansız"
İDO ile uzlaşmaya çalışacaklarını, gerekirse de hukuki yola başvuracaklarını kaydeden Koçal, şöyle dedi: “İDO, Yalova Belediyesi’ne 25 yıllık ayda 10 bin TL kiranın bedelsiz verilmesi karşılığında Yalova’ya ne yaptı. Cumhuriyet Meydanı alanının betonlanması ve çimlenmesi. Bundan ibaret. Burada yapılması gereken üstyapılar var. Bunların hiçbiri yapılmadı. Komisyon raporunu versin gerekeni yapacağız. Bu yaşananlardan dolayı ben oralara iskan vermedim. İDO’nun alanına iskanı vermedim. Şu anda binalar iskansız. Neden vermedim: protokole uygunluk yok. Ondan sonra eğer bir uzlaşma sağlayamazsak komisyonun raporu doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile belki bir hukuki bir süreç başlatacağız. Ama önce bir uzlaşma arayacağız.”


“Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar”
Basın mensupları Başkan Koçal’a Yalova sahilinde yapılan çalışmaların, İDO tarafından gerçekleştirildiği yönünde açıklamaların olduğunu hatırlattı. Başkan Koçal ise buna şu şekilde cevap verdi: “Cumhuriyet Meydanı ile İDO arasında yaptıkları sadece otoparkların betonları ve oranın çimlendirilmesi. Şimdi oranın önünde bir aranjman yapıldı. Onu dahi yapmıyorlardı. 400 bin TL’ye yakın para harcadım arajmanı yapmak için. Maliyetleri de ben karşıladım. Yalı Caddesi’nin Pazar yerinden sonrasının asfaltlamasını ben yaptım. Gazipaşa’da zaten esameleri yok. Bizim projemiz. Oraya nerden baksan 2 milyon TL masraf ettik. Doğru değil yalancının mumu yatsıya kadar yanar.”

Editör: TE Bilişim