Klaveness’ten büyük gemi sahiplerine çağrı

Yük bulmakta zorlanan ve ‘laid up’larla karşı karşıya kalan büyük tonajlı kuru yük gemi sahiplerine Norveçli şirketten “gemilerinizi havuzumuza verin işletelim, riskiniz azalsın” daveti geldi.

Geçtiğimiz son beş yılda filolarına daha modern ve büyük gemileri katan Türk armatörleri Norveçli Denizcilik Grubu’nun da dikkatini çekti. Dünyada birçok armatörün gemisini işlettikleri havuza alarak işleten Klaveness Group, Türk armatörlerini de havuza çekmek için armatörlerle bir araya geldi.

İkisi denizcilik olmak üzere üç farklı alanda faaliyet gösteren The Torvald Klaveness Group 60 yılı aşkın bir süredir Norveçte faaliyet gösteren şirket. KCM adlı şirketine bağlı Panamax ve Handymax gemilerin bulunduğu iki havuz işleten Group, 10 ülkeden 20 farklı armatörlük şirketine ait olan 100 civarında gemi işletiyor.

Daha önce Ya-Sa ve Aktif Denizcilik birkaç gemisinin, işlettikleri havuzun üyesi olduğunu söyleyen Klaveness, “Handymax gemilerin bulunduğu Bulkhandling ve Panamax gemilerin işletildiği Baumarine havuzumuz var. Bir kısmı bize ait 100’e yakın gemi işletiyoruz. Türkiye’de armatörlerle yapacağımız görüşmeler ve kendimizi anlatmamızın ardından yeniden Türk armatörlerini havuza çekeceğimize inanıyoruz” dedi.

Gelirini armatör belirleyebilir

Havuza üye edecekleri geminin bayrağı veya çalıştırdığı personelin armatörün tercihine bıraktıklarını ifade eden Klaveness, “Bizim için önemli olan geminin kalitesi ve performansı. Ayrıca havuza üye olan armatörler, ister sabit navlun üzerinden, isterse piyasaya bağlı navlun üzerinden anlaşma yapabiliyor. Vessel Earning Point dediğimiz,  geminin tonajına ve performansına bağlı olarak belirlenen bir kazanma noktası var. Bu her sen piyasa koşullarına göre revize ediliyor. En az 12 ay üye olunuyor ancak armatörler bir yıldan fazlasını tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Havuz riskleri azaltıyor

Havuz içinde gemi işletmenin avantajlarına değinen Klaveness, şöyle devam etti:“Timecharter  ve spot piyasada gemi işleten armatörlerin piyasalarda karşı karşıya kalabileceği riskleri azaltıyoruz ve operasyonel giderlerini ve riskleri azaltma, yüke daha rahat erişme imkanı sağlıyoruz. Geniş bir yük sahibi portföyümüz var. Spotta gemi işlettiğiniz zaman yük bulamadığınızda demirde beklemek zorunda kalıyorsunuz. Ancak biz gemilerimizin boş beklememesi için navlunun yüksek olduğu bölgelere gemileri kiralayabiliyoruz. Krizden sonra dahi hiç bir gemiyi laid up yapmadık. Oslo’daki merkez ofisimiz dışında Singapur, Beijing ve Manila’da birer ofisimiz var. Dünyanın her yerinde gemilere teknik ve operasyonel destek verebiliyoruz.”

Boşta gemimimiz yok

Kuru yük marketinin geleceğiyle ilgili beklentilerini de dile getiren Erik Klaveness, “Piyasaya girecek yeni gemi tonajı ve marketteki gemi talebine bakıldığında kuru yük armatörleri için iyi haberlerin olmadığı görülüyor. Bu dönem yük sahipleri için avantajlı. Eğer 4-5 gemiden oluşan filonuz varsa onları işletmek çok daha zorlaşıyor. Her iki havuzumuzda 90’ın üstünde gemimiz var ve hepsini boşta bekletmeden çalıştırabiliyoruz. Piyasaların bu seviyelerde ve belirsiz olduğu durumlarda havuzda gemi iletmenin daha az riskli olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Büyük armatörler katıldı

Klaveness’in Çırağan’da düzenlediği yemeğe katılan firmalar: Ya-SA Shipping, Genel Denizcilik, Aktif Denizcilik, Bek Shipping, Cerrahgil, Denizcilik A.S, Kaptanoglu Holding, Kiran Makine, Mardeniz Shipping, Royal Norwegian Embassy ve R.S. Platou Istanbul.

 

 

Editör: TE Bilişim