KKR, Ulusoylar’ın Ro-Ro’sunu da alıyor

U.N Ro-Ro’nun yüzde 97.6’sını alan KKR’nin şimdi de Ulusoy Ro-Ro İşletlemeleri’ni satın alacağı iddia ediliyor
 
U.N Ro -Ro ’nun yüzde 97.6’sını alan KKR ’nin şimdi de Ulusoy Ro -Ro İşletlemeleri’ni satın alacağı iddia ediliyor. Çeşme ’den haftada 3 gün İtalya ’nın Trieste Limanı ’na taşıma yapan şirketin yaklaşık 300 milyon euroya satılacağı iddialar arasında. Satışa karşı çıkan Saffet Ulusoy ’un son anda hisselerinin satmasının altında da bu anlaşmanın yattığı ifade ediliyor

U.N Ro -Ro ’nun uluslararası yatırım fonu KKR ’ye satılmasıyla hareketli günler geçiren nakliye sektörü, yeni bir iddiayla çalkalanıyor. U.N Ro -Ro ’nun yüzde 97.6’sını 910 milyon euro bedel üzerinden alan KKR ’nin şimdi de Ulusoy Ro -Ro İşletlemeleri A.Ş.’yi satın alacağı iddia ediliyor. 2003 yılında özelleştirmeden 11 milyon 250 bin dolara alınan Çeşme Limanı ’ndan haftada 3 gün Trieste Limanı ’na taşıma yapan şirketin 300 milyon euro civarında bir fiyata satılacağı iddialar arasında.

Satışa karşı çıkan, U.N Ro -Ro ’nun CEO ’su Cüneyt Solakoğlu ’na ağır hakaretler yağdıran Saffet Ulusoy ’un son anda hisselerini satmasının altında da bu anlaşmanın yattığı ifade ediliyor. U.N Ro -Ro ’nun satışında hisselerini satan nakliyecilerin 2.5 yıl bu sektörde yatırım yapmamaları şart koşuldu. Ancak Ulusoylar , satıştan önce sektörde olduğu için bu şarttan etkilenmedi.

20 bin taşıma yapılıyor

KKR ’nin U.N Ro -Ro ’nun hissedarlarına yönelik düzenlenen toplantılarda, “Çeşme ’ye girmeyeceğiz” diye teminat verdiğini, bu kadar stratejik bir yerin gözardı edilmesine anlam veremediklerini söyleyen sektörün önde gelen isimleri, “Ulusoy ’un şirketi stratejik öneme sahip. Çünkü Çeşme gibi çok önemli bir noktada hazır limanı var. Çeşme Avrupa ’ya en yakın nokta. U.N Ro -Ro yılda 70 bin taşıma yapıyor, Çeşme ’den ise 20 bin taşıma gerçekleştiriliyor. İstanbul ’daki şirketin en büyük rakibi karayolu, Çeşme ’nin ise alternatifi yok. Çeşme ’yi kullanmayacaksanız önce karayolundan kilometrelerce yol tepip İstanbul ’a gitmeniz, ondan sonra yurtdışına çıkış yapmanız gerekiyor. Bu da hem zaman hem para kaybı demek. KKR ’nin Ulusoylar ’ın şirketini almaması daha şaşırtıcı olurdu” yorumunu yaptı.

15 milyon $’lık yatırım

Ulusoylar ’ın özelleştirmeden aldığı Çeşme Limanı ’na yapılan 15 milyon dolarlık yatırım bu yıl bitiyor. Ulusoylar , tek rıhtımla aldığı Çeşme ’ye bir liman ve 2 rıhtım daha ekliyor. 27 bin metrekare olan kullanım alanı 85 bin metrekareye çıkarılıyor. Ulusoy Ro -Ro İşletmeleri ise 1995’te kuruldu. 42 TIR kapasiteli Ulusoy -1 gemisi ile yola çıkan şirket, öncelikle Karadeniz kıyılarına komşu ülkelere Ro -Ro taşımacılığını hedefledi. Şu anda şirketin 7 gemisi var. Ulusoy , Çeşme ’den haftada 3 gün düzenli Trieste seferleri yapıyor.

200 milyon euroya 4 gemi siparişi verdi

Geçen hafta U.N Ro -Ro ’nun satışının bitmesinden sonra basının karşısına çıkan KKR ’nin ortağı John Pfeffer, şirketi daha da büyütmeye kararlı olduklarını, yeni güzergahlar yaratmayı planladıklarını da belirterek bu alanda yeni gelişmelerin yaşanabileceğinin sinyalini verdi. Pfeffer, 2008’den başlayarak 2010’a kadar tanesi 50 milyon eurodan 4 yeni geminin siparişini verdiklerini söyledi.

UND hisselerini satmayacak

U.N Ro -Ro ’nun satışı oldukça sancılı bir süreçten sonra gerçekleşti. Eylül ayı başında KKR ile münhasırlık anlaşması yapıldığı açıklandı. Ardından şirketin kurucularından ve büyük hissedarlarından Saffet Ulusoy , satışa karşı çıktığını, satış için yetki verilen yöneticilerin hissedarları kandırdığını söyledi. ’Ölürüm de sattırmam’ diyerek tepkisinin dozunu arttıran Ulusoy , satışı destekleyen kardeşi Yılmaz Ulusoy ve yeğeni Alican Ulusoy ile karşı karşıya geldi. Satışa karşı 19 nakliyeciyle birlikte gazetelere bile ilan veren Ulusoy , hisse satışı için verilen sürenin dolmasına bir gün kala hisselerini sattı .

Bu gelişmelerden sonra KKR ’ye hisselerini satmayan bir tek Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND ) kaldı. UND yönetimi geçen hafta yaptığı toplantıda hisselerini satmayacağını karara bağladı.

Vatan
 

Editör: TE Bilişim