İzmir Hilton Otel'de yapılan (PTST'17) Kılavuzluk/Römorkörcülük Servisleri ve Teknolojileri Kongresi ikinci gün oturumlarıyla sona erdi

Kongre 2.gün "Pilotaj Teknikleri" konulu oturum, Iraklı Sharabidze moderatörlüğünde açıldı. Otumunun ilk konuşmacısı İdris Turna, "Türkiye'de kılavuz tekneleri için belirlenen standartlar üzerine inceleme ve bulguları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Araştırma Görevlisi Alper Seyhan, 26 kişilik uzman grubu ve kılavuzluk hizmetinden faydalanan ya da faydalanmayan birçok gemi kaptanı ve operasyon müdürleri ile görüşme yaptığını belirtti. Sunumu "Türkiye'de kılavuzluk hizmetlerinden faydalanma kararı sürecinin AHP yöntemi ile incelenmesi" konusundaydı. 

9 Eylül Üniversitesi Gemi Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğretim ÜyesiEmre Uçan "Yapay Zeka Kılavuzu Otonom Kılavuzluk Hizmetleri için bir Aşama" konulu araştırmalarını ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi. Uçan  "Yapay zeka araştırmaları denizcilik sanayilerinden de uzak değil. 1993 yılında birinci otonom araçlar üretildi ve test edildi. Kapsamları oldukça kısıtlı genellikle destek gemileri ve arama kurtarma çalışmaları için kullanılıyor. Denizde çarpışma engelleyici çalışmaları var ama bu tekneler oldukça küçük ve ticari amaçla kullanılamıyor. Bu konuda araştırmalar devam ediyor." dedi. 

Römorkör İnşaat Sanayi konulu dördüncü oturum, Avrupa Römorkörcüler Birliği Genel Sekreteri Anna Maria Darmann moderatörlüğünde gerçekleşti. 

Uzmar Projeler Koordinatörü Hasan Ata, "Gemi inşa edenler ve operatör entegrasyonu" başlıklı sunumuyla geliştirdikleri "SAM" isimli yazılımın sağladığı kolaylıkları anlattı. Ata, "Önemli olan üretim performansınızı ölçmek. Bu yazılım Uzmar'a ait bi yandan da Uzmar'ın yeni bir şirketi diyebiliriz. Türkiye olarak gerek ürettiğimiz römorkörler gerekse bunu kısa zamanda teslim etmemiz iyi bir noktaya ulaştık, kalitemiz de iyi. En önemli olay üretim sürelerini kısmamız lazım. Buna doğru yoğunlaşmamız lazım biz de buna çalışıyoruz. Rota 2018'in ilk yarısında oluşturulacak ve 2018 de performansımızı ölçeceğiz ve 2019'da müşterilerimize sunacağız." dedi.

Oturumun ikinci sunumunu gerçekleştiren Sanmar Yeni İnşa Menajeri Tamer Geçgin, "Uzaktan kumandalı Römorkörlerde otonom konulardan ne kadar uzaktayız?" "Otonom bir araç nasıl çalışıyor? Durumsal farkındalık. Araçlar sensörle vasıtyasıyla konumunu, durumunu, yoldaki çukuru birçok şeyi algılıyor. Programcılar napıyorlar? Çok tecrübeli birçok şoför veya kaptanı alıyorlar. Bu yolda giderken kaç farklı kombinasyon olabilir? ifadelerini sunumunda yer verdi.

Geçkin sözlerini şöyle sürdürdü, "Otonomus gemilerin hızlı bir şekilde hayata geçmesi öngörülüyor. Nasıl peki bu gemiler seyir yapacak? Kendi iç denizlerinde özel sınırlar içerisinde hareket edecek. İlk etapta gemi içersinde kaptan olacak yine birçok senaryo yazılacak, bütün veriler depolanacak. Peki kaptan ne yapacak? Kaptan bilgisayarın müdahele edemediği bir şeye müdahele edecek. Nasıl gemilerde 20-30 sene önce gemilerde 20-30 kişi çalışıyorken şimdi 5-10 kişi çalışıyorsa bu kaçınılmaz." Geçkin, "Sanmar olarak bizim için özel projeler çok önemli özellikle özel projelerde çok başarılı olmak istiyoruz. Dünyanın ilk LNG ve çalışan römorkörünü sanmar yaptı, Dünyanın ilk uzaktan kumandalı çalışan römorkörünü Sanmar yaptı bu bizim vizyonumuz" diyerek sunumunu tamamladı.

Özel konuklarının konuştuğu bölümün moderatörlüğünü Alican Takinacı üstlendi. Bölümün ilk konuşmacısı Ispo Chaırman Willem Bentinck, ISPO'nun işleyiş ve yöntemleri hakkında kilit notlarını paylaştı. Bentinck, "Burada bulunmamın sebebi klavuz kaptan gemiler için standart oluşturan uluslararası bir şirketin başında bulunmam. Bir şirketiniz varsa ISO 9001'i görürsünüz. Gemilerde ISM kodu var. 5000 tonun üzerindeki gemilerde zorunlu olan bir belge." diye konuştu.

Moderatörlüğünü İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Özcan Arslan'ın  yaptığı oturumda ise ilk sunumu Kapt.Tolga Karpat Yaptı.

YILPORT GEMPORT Denizcilik Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Müdürü Kapt.Hakan Işkçı çok yönlü römorkörlerin kaptanlarının eğitimlerine ilişkin çalışma grubunun çalışmalarını sundu.

Robert Allan LTD şirketinin başkan yardımcısı Vince Den Hertog "Otonom Römorkör Tekneleri" ile ilgili önemli bilgilerini aktardı. Hertog, "Robert Allen LTD şirketinin sualtı otonom robotik araçlarının inşasında kendim de çalıştım. O yüzden 1990'lardan günümüze teknolojinin nasıl ilerlediğini görmek benim için de çok ilginç oldu." ifadelerine yer verdi. Konuşmasına 1980'lerden günümüze teknolojinin gelişimi ile ilgili özet vererek devam eden Hertog, insansız römork aracı "RAmora"nın özellikleri ve sağladığı kolaylıklar hakkında bilgilerini paylaştı. 

Kongenin en son konumacıları öğrenciler oldu.İTÜ Denizcilik Fakültesi,Piri Reis Üniversitesi,DEÜ Denizcilik Fakültesi, KTÜ Sürmene Denizcilik Fakültesi,RTE Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi,YTÜ Denizcilik Fakültesi, İÜ Denizcilik Fakültesi öğrencileri yaptıkları sunumlarla okullarıyla ilgili bilgiler verdi ve yaptıkları araştırmalaın sonuçlarını içeren sunumları paylaştılar.

Konge Prof.Dr.Selçuk Nas'ın kapanış konuşması ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim