Kartet gemide elektrik üretip Irak'a satacak

Toplam 500 megavat kurulu güce sahip iki gemi santral siparişi veren Kartet bu gemilerle Irak ve Pakistan'a elektrik satacak.

 6 yıldan bu yana Silopi'den Irak'a elektrik satan Kartet, santral gemilerden biriyle Irak'a yıllık 2 milyar kilovatsaat elektrik verecek.

Irak'a 6 yıldan bu yana elektrik ihraç eden tek şirket olan Karadeniz Holding'e bağlı toptan elektrik ticaret şirketi Kartet, şimdi de gemide elektrik üretip Irak'a ve Pakistan'a satmaya hazırlanıyor. Singapur'daki tersanelere 2 adet denizde yüzebilen santral siparişi veren Karadeniz Holding, her biri 250 megawatt güce sahip bu gemilerin yıl sonu itibariyle teslim edilmesini ve operasyonun başlamasını planlıyor. Kartet Direktörü Nuray Atacık SABAH'a yaptığı açıklamada, Irak'a elektrik ihracatının 6 yıldan bu yana devam ettiğini ve her yıl sözleşmenin yenilendiğini belirtti. Atacık, denizde faaliyet gösterecek 250'şer megawattlık kurulu güce sahip iki santral geminin Irak ve Pakistan'a elektrik satacağını ifade etti. Her iki ülke ile de 5'er yıllık anlaşmalar imzaladıklarını belirten Atacık, "Silopi'deki 200 megawatt'lık santralımız ile Irak'a ihracatımız devam ediyor. Bu santralımız bölgedeki elektrik kalitesinin artması konusunda da önemli bir işlev görüyor" dedi. Bölgedeki elektrik ihtiyacının daha da arttığını ifade eden Atacık, "Bu nedenle gemi üstüne ya da bir platforma kurulan santral ile Irak'a elektrik vereceklerini kaydetti. Neden böylesi bir yola başvurdukları hakkındaki sorumuzu da yanıtlayan Atacık, bu yöntemin 'barge' ismiyle dünyada bilinen bir iş geliştirme modeli olduğunu ve bu santralların gerçek anlamda mobil olduğunu kaydetti.

2 GEMİ OCAK'TA GELİYOR

Singapur'a 2 gemi siparişi verdiklerini ve bu gemilerin yıl sonu itibariyle üretime geçeklerini söyleyen Atacık, "Bu santral gemiler fuel oil ile çalışacaklar. Dünyada bu yöntem bir iş geliştirme modeli. Elektrik talebi dönemsel olarak artan bölgelere bu tür üretimler yapılıyor. Örneğin Güney Afrika'daki Dünya Kupası'nda da artan elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla benzer ihaleler düzenlenecek" diye konuştu. Bu santralların gerçek anlamda mobil olduğunu belirten Atacık Irak'a bu gemiden yıllık 2 milyar kilowatsaat elektrik satışı için kontrat imzaladıklarını kaydetti. Kartet, Pakistan'a da yılbaşında bu şekilde elektrik vermeye başlayacak.

Rusya'da nükleeri bile var

İLK olarak İkinci Dünya Savaşı'nda orduların lokal enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilen bu denizde yüzen mobil santrallar özellikle gelişmekte olan ve enerji açığı olan ülkeler için ideal. Değişik yakıtlar ile çalışabilen bu santrallar elektrik talebinin artması durumunda da kullanılabiliyorlar. Rusya'nın elinde nükleer versiyonu bile bulunuyor.

Elektrik talebi yüzer santrali popüler yaptı

İNGİLİZCE ismi 'Power Barge' (Altı düz olan yüzen enerji santrali) ismini taşıyan sistemden 2 tane sipariş veren Kartet, bu yüzen santralleri ile mobil bir biçimde elektrik üreterek ihtiyacı olan ülkelere satabilecek. Özellikle 1990 sonrasında elektrik talebindeki hızlı artış nedeniyle tekrar popüler hale gelen bu sistemlerin en büyük avantajı çok kolay bir biçimde başka bir yere taşınarak faaliyetine o bölgede devam edebilmesi. Değişik yakıt seçenekleri ile çalışabilen santrallerden Rusya'nın elinde nükleeri olan da bulunuyor.

Editör: TE Bilişim