Karadeniz Yükleri Türk Taşımacılık Sektörüne Emanet
 
 
DENİZ Taşımacılığı, terminal ve limanlar konulu Konferans ve Fuar (TOC), 19-21 Haziran 2007 tarihleri arasında Türkiye'de ilk kez Türklim, Marport ve Borusan Lojistik'in katkılarıyla TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

Açılışını Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı fuarda; küresel deniz ticareti, büyüme için fırsatlar, kapasite limitindeki engeller, küresel taşıma ağının gelecekteki konumu, Türkiye pazarı odaklı Karadeniz ve Doğu Akdeniz taşımaları masaya yatırıldı.

Yılmaz: "Dış ticaretimizin yüzde 87'si denizyoluyla yapılıyor"

Yılmaz, deniz ticaretinin Türkiye ekonomisindeki öneminin altını çizerek, '2000-2006 yılları arasında dış ticaretimiz yüzde 270 büyümüş ve 222 milyar dolara ulaşmıştır. 2006 yılında yıllık ihracat 85 milyar doları geçmiştir. Dış ticaretimizin yüzde 87'sini denizyoluyla yaptığımızı düşünürsek bu malların yurda giriş ve çıkış kapısı olan limanlarımızın önemi anlaşılmaktadır" dedi.

Marmara'nın güney kesiminde Bandırma, Haydarpaşa ve Derince Limanları nın mevcut kapasitesinin gelecek yıllarda bu bölge için yetersiz kalacağını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: "1 milyon TEU kapasiteli Derince konteynır terminali, yap-işlet modeliyle gerçekleştirilecektir. Tekirdağ'da kapasitelere cevap vermek için 800 bin TEU kapasiteli Barboros Limanı çalışmaları da devam etmektedir" dedi.

Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Türkiye'nin 2007'de 4,5 milyon TEU'luk bir konteynır trafiğine ulaşacağını belirterek, bu rakamın Türkiye'nin potansiyelinden çok daha düşük olduğunu belirtti.


Karadeniz'e olan deniz taşımacılığının artmasının gerektiğini dile getiren Arkas, "Karadeniz ülkelerinde hızlı büyüme rakamları var. Onların bize, bizim de onlara ihtiyacımız var. Coğrafi olarak bizim üzerimizden gitmeleri gerekiyor. Rusya, Yunanistan ve Ukrayna limanlan artık bu talebe cevap veremiyor" dedi. Arkas: "Marmara bölgesinde daha çok liman yapılmalı" 1996 yılında liman yapımına başladıklarını hatırlatan Arkas, Marmara Bölge-si'nde daha çok liman yapılması gerektiğini belirtti.

Konferans m gündeminde teknoloji, ekipman, çevre ve limanlar ana konuları oluşturdu Türklim   Başkanı   Kaan Gürgenç'in de açış konuşmalarında yer aldığı konferansın gündeminde teknoloji, ekipman, çevre ve limanlar ana konuları oluşturdu.

Etkinliklerde, aralarında APM Terminals International BV'nin CEO'su Kim Fejfer, NOL Avrupa Bölgesi Başkanı David Appleton, Tarros S.p.A Pazarlama ve Satış Genel Müdürü Gi-ovanni Bandini, ISL Bremerhaven Danışmanı Prof. Carsten Boll, Drevvry Slıip ping Araştırma Dept. Müdürü Neil Davidson, ve Borusan Lojistik Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy 'un bulunduğu 27 konuşmacı yer aldı.

Soy: "Türkiye'deki liman kapasiteleri 2010'a kadar yeterli" Özgür Soy, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "2010 yılına kadar Türkiye'deki liman kapasitelerinin yeterli olduğu ortaya çıkmaktadır. Biz Borusan Lojistik olarak, 2015 yılına kadarki dönem için tasarladığımız yatırımlarımızı uygulamaya başlamış durumdayız. Bu yatırımlar sonucunda, liman kapasitemizi yıllık 1 milyon 500 bin TEU konteyner elleçleme, 4 milyon ton genel kargo, 400 bin araca çıkartmayı hedefliyoruz." Dedi.

Kaynak: Kargo Haber

Editör: TE Bilişim