KALKAVANLARDA GEMİ HEYECANI


Türkiye'nin ünlü armatörleri Şadan ve İhsan Kalkavan bugünlerde yeni doğmuş bir bebeğin heyecanını yaşıyorlar. Kalkavanlann yeni bir gemisi daha oldu. 165 bin dvvt'lik bir tanker. Güney Kore doğumlu. Hyundai tersanesinde yapılan gemi tam 45 milyon dolar değerinde...

Gemi yola çıktı, iki hafta içinde Türk sularına girmesi bekleniyor, iki hafta önce İhsan Kalkavan ve beraberindeki bir heyet Kore'ye gemiyi teslim almaya gitti. Ama Şadan Kalkavan teslim alma töreninde bulunamadığı için dört gözle geminin Türk sularına gireceği günü bekliyor.

Beşiktaş Denizcilik'in ortaklarından Şadan Kalkavan, "Yeğenim İhsan Kalkavan başta olmak üzere bizim çocuklan gönderdim Kore'ye. Uçakla gidip geri döndüler. Gemiyi mürettebatı Türkiye'ye getirecek. Gemi gelince, başbakanımızın da müsait olduğu bir tarihte tören yapacağız" diyor.

Beşiktaşlı yeğeniyle ortak oldu

KALKAVANLAR denizcilikle özdeşleşmiş bir aile. Eski FB yöneticisi 68 yaşındaki Şadan Kalkavan "denizciliğin duayeni" olarak biliniyor. Türkiye Armatörler Birliği başkanlığını da yürüten Kalkavan, daha önce kuru yük taşımacılığı yapıyordu.

Denizcilikte Oslobet yaşanan sıkıntı nedeniyle kuru yük ve dökme yük gemilerini elden çıkaran Kalkavan. 2002'de yeğeni eski BJK'li yönetici İhsan Kalkavan'la birlikte tanker işletmeciliğine girdi. Halen Şadan ve İhsan Kalkavan'ın ortak olduğu Beşiktaş Denizcilik'in filosu 500 bin dwt civarında. Şadan Kalkavan'ın Deniz Nakliyat'ta da ortaklığı var.

Değeri iki katına çıktı

Beşiktaş Denizcilik, aslında bir yıl önce Güney Kore'ye iki gemi siparişi vermişti. Gemilerden biri, yukarıda da belirttiğimiz gibi yola çıktı, ikincisinin ise temmuz ayının sorunda Kalkavan filosuna katılması bekleniyor.

Şadan Kalkavan, bir yıl önce 45 milyon dolara siparişini verdikleri gemilerin değerinin şimdi iki katına çıktığını vurguluyor: "Bu gemilerden biri 45 milyon dolara mal oldu. Biz bir yıl evvel siparişi verdik. Şimdi o gemiye 90 milyon dolar veren var. Ama satmayı düşünmüyoruz."

(Rahime Baş Uçar/Yeni Para Dergisi)

Editör: TE Bilişim