KGF fener olacak tam 30 bin kişi denizde iş bulacak

DTÖ Başkanı Kalkavan, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF), çıkan bir kararname ile 60 ila 100 gemiye teminat vermesini beklediklerini söyledi ve ekledi: Taahhüt olarak faydalanılacak rakam 400-500 milyon dolara ulaşırsa, minimum bir senede 30 bin kişiye istihdam sağlanacak

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Yunanistan'da gerçekleştirilecek "Posidonia-2010" denizcilik fuarını ziyarete giden DTO üyelerini taşıyan tarihi "Ankara Gemisi"nde soruları cevapladı. Metin Kalkavan, 13 Mayıs'da çıkan Kredi Garanti Fonu'nun 'asgari yüzde 15'i tamamlandı' diye kabul edilen gemilerin tamamlanması için ilgili şirketlere işletme kredisi veya yatırım kredisi sağlanmasına teminat vermesini öngördüğünü bildirdi. Kalkavan bu kararnamenin temmuz ortalarından itibaren uygulanmaya başlayacağını söyledi.

DEVLET DE KAZANACAK BİZ DE

"Bankalarda donuk vaziyette olan 2,5 milyar dolar civarında bir gemi kredisini de yüzde 20 katkı payı yaparak aktif hale getirip değerlerinin artmasını sağlayacağız" diyen Kalkavan, "Bundan devlet de kazançlı çıkacak. Taahhüt miktarı tamamlama kredisinin yüzde 65'i" yorumunu yaptı ve şöyle devam etti:

SSK GELİRİ 300 MİLYAR LİRA

"Bu gemiler toplam 8 yılda piyasaya girebilecek. 30 bin kişinin bir senelik istihdamından Kredi Garanti Fonu ortalama yüzde 1 komisyon alacak. Devletin 30 bin istihdamdan dolayı elde edilecek muhtasar vergileri ve SSK gelirleri ile 300 milyar lira kazancı olacak. Tüketimden dolayı gelecek dolaylı vergileri de olacak. Devletin kaybetme şansı yok denecek kadar az.'

TAŞIMA BEDELLERİ ARTIYOR

Kalkavan, krizden denizciliğinin de etkilendiğini ancak çıkışın başladığını ifade ederek, navlunlarda (taşıma bedeli) geçen seneye kıyasla yüzde 30-60 arasında artış olduğuna dikkati çekti. Krizde dünyada en fazla etkilenen sektörün deniz taşımacılığı olduğunu dile getiren Kalkavan, yüzde 95 oranında düşüş gerçekleştiğini belirtti.

L'DEN U'YA DÖNÜŞ BAŞLADI

DTÖ Başkanı Kalkavan, bir gemi günde 200 bin dolar kazanırken, 180 bin tonluk gemilerin kazancının 4 bin 500 dolarlara gerilediğini söyledi. Bu piyasaların düşmesinin kuru yük için çok uzun sürmediğini anlatan Kalkavan, bu rakamların 2008 Aralık'ta dibi gördüğünü, 2009 Şubat'ında 30 binlere tekrar yükseldiğini, şu anda da Çin'in etkisi ile 40 bin dolarlar civarında bulunduğunu kaydetti.Kalkavan, 2008 Aralıktan bu yana ekonomik grafiklerin kuru yükte 'V' şeklinde geliştiğini, tanker ve konteyner taşımacılığında 'L' olan grafiklerin son zamanlarda 'U' ya döndüğünü anlattı.

POSİDONİA'YA TÜRK KATKISI

Kalkavan, Posidonia-2010 fuar ziyaretinin iki önemli amacı olduğunu dile getiren Kalkavan, birincisinin 'Deniz ticaretinde piyasanın içerisinde olmak, ikincisinin ise Türk-Yunan ilişkilerine pozitif katkı yapmak olduğunu belirtti.

Yunanlılar piyasaları çok iyi koklar

Zamanında hareket etmesini en iyi beceren ülkelerden bir tanesinin Yunanistan olduğunun belirten Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, onların böyle de ün yağtıklarını belirtti. "Yunanlılar piyasayı çok iyi koklarlar" diyen Başkan, "Bizim etkileşimimiz çok büyük oldu. Bu da bankalarımızın belirli bir kısmının piyasaların çökmesiyle frene basmasıyla bizdeki kaldıraçtaki oran biraz daha yüksek olmasından dolayı Türkiye'yi etkilemesi daha yüksek oldu" dedi ve şöyle devam etti:

GİDEREK NEGATİF ETKİ AZALIYOR

"Giderek negatif etki daha azalıyor. Bundan sonra iyi gideceğini düşünüyoruz. Sektörümüz 2002 yılında toplam bankacılık kredi portföyü 350 milyon dolar iken 2009 sonu itibariyle 6,5 milyarı nakdi, 1,3 milyarı gayri nakdi olarak 7-8 milyar liralık bir portföyü var. Bu yaklaşık 5 milyar doların üzerinde bir rakam.

MARİNALARIMIZ YATIRIMDA İYİYDİ

Türk denizciliği limanlarıyla marinalarıyla 350 milyondan 5 milyar doların üzerine çıkan bir büyüklüğe, yüzde 1200 büyüme gibi rakamları gerçekleştirmek için yapılan yatırım çok büyük bir miktardı. Bu süreçte 10 milyar doların üzerinde bir yatırım... Biz deniz ülkesiyiz, denizci ülke değiliz ama hedefimiz bu. Dünya pastasından ciddi bir pay almaya başladık. Kriz hızımızı kesti, biraz bizi geri attı. Zaman kaybına sebebiyet verdi. Yunanistan'dan bir temel farkımız var. Onlar gemi işletmesinde bir numaralar ama tersanecilikte yok denecek kadar azlar.'

Denizcilik alanında bu bir ilk...

Kararnamenin denizcilik sektöründe Türkiye'de yapılan ilk uygulama olduğunu belirten Kalkavan, yarım kalan gemilerin tamamlanmasına destek çıkacak bu kararnamenin beklentilerini şöyle anlattı: 'Resmi 2009 Ağustos verilerine göre, Türkiye'de 194 tane ana sınıfta gemi inşa halinde. Yan sınıf gemiler de dahil edilirse 280. Bunlardan 60-100 arasında geminin tamamlanmasını kapsayacağı tahmin ediliyor. KGF'den taahhüt olarak faydalanılacak rakam 400-500 milyon dolar olabilir. Bu 60-100 gemi, minimum bir senede, eğer bu rakamlara ulaşırsa, 30 bin kişiye istihdam sağlayacak."

Ada ada gezerek dostluk pekişecek

Metin Kalkavan, Yunanlılarla deniz ticaretinde dostluklarının çok iyi olduğunu ifade ederek, gidilecek adalarda valileri, belediye başkanlıklarını ve tersaneleri ziyaret edeceklerini kaydetti. Yunanistan'daki krizin Yunanlı armatürleri etkilemediğini belirten Kalkavan, dünya deniz ticaretine ilişkin şöyle konuştu: "Krizin başlamasıyla yükün azalması, gemi değerlerinin düşmesi bütün taşımacıları direk etkiledi. En fazla etkilenenler büyük yatırımda olanlar. En az etkilenenler hiç yatırım yapmayanlar. Hiç yatırım yapmayıp nakitte olanlar bu krizi fırsata çevirdi. Bunlar da fırsat bilip yeni alımlarla filo büyümesi yaptılar. Halen de yapmaya devam ediyorlar."

TRAVERSE ÇIKTIK

2008'den önce tersanelerde doğrudan çalışan sayısının 40 bin civarında olduğunu ifade eden Metin Kalkavan, gemi iptalleriyle rakamın 12 bine düştüğünü dile getirdi. Kalkavan, bu durum için 'fırtınada karaya yaklaşamayan geminin burnunu denize dik tutarak koşulların iyileşmesini beklemek' anlamına gelen 'Traverse Çıktık' ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim