Meclise sevk edilen ve çok yakında yasalaşması beklenen kurs ile gemi adamı ve zabit yetiştirilmesine karşı özellikle eski Yüksek denizcilik okulu mezunları tepki gösterirken, yeni yasa hakkında Flash Tv DENİZCİ programına konuşan deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, bu yasaya karşı çıkanları tekelci olmak ve kamu oyunu yanıltmakla suçladı.

Bu yasanın Türk denizciliğinin önünü açacağını ifade eden deniz Ticaret başkanı Metin Kalkavan, "Bu tepkileri anlamıyorum. kendilerine de sorduğumda bir geçerli cevap veremiyorlar. Türkiye de bulunan Üniversitelere bağlı denizcilik fakülteleri yılda ancak 150 mezun verir. Bu 150 mezunla denizcilik yürümez. Zaten kendileri söylüyor bu denizci ancak 5 ile 7 yıl denizde çalışabiliyor. Ayrıca Dünya da denizci yani gemi adamı açığı var ve bu gittikçe büyümekte. Türkiye bu yolla Dünya denizlerine gemi adamı ihraç edebilir." dedikten sonra Betvakti bu yasaya tepki gösterenlerin maksatlı olduğunu ve tekelci zihniyetten kurtulamamış bir takım kişilerin bu tepkiyi örgütlediğini söyledi.

Sözlerine devam eden Metin Kalkavan,

"Bu tepkiyi gösterenlerin bir düşüncesi var. O da Türkiye de gemi zabitanı çoğalırsa kalite düşer ve aldıkları ücretler düşermiş. Şimdi soruyorum hangi armatör bir sürü milyon dolar eden gemisini 500 dolar daha ucuz çalışıyor diye cahil ve ehil olmayan kaptana makineciye teslim eder? üç kuruş için gemisini riske atar? Bunların tepkisi boşunadır. Birde rekabet etmeyi öğrenmeleri lazım. Tekelci zihniyetle Türkiye'nin önü açılmaz. Bu kurslar sayesinde üniversite öğretimi alamayan Türk gençleri meslek sahibi olacak ve Dünya denizlerinde hizmet verecektir. Kimsenin Türk gençliğinin Türk insanının geleceğini bir kaç tekelci zihniyet için karanlığa atamaz. Bu yasa Türk deniz sektörünün ve Türk gençliğinin önünü açacak işsizlik sorununa bir nebze de olsa fayda sağlayacaktır "

Kaynak: denizticaretgazetesi.com

(Çoğu haberi bizden "alan" ve kaynak göstermek nezaketinde bulunmayan Denizticaretgazetesi.com sitesini ve Sayın Yamaç Erözbek'i Denizhaber.Com ailesi olarak emeğe saygıya davet ediyoruz.)

Editör: TE Bilişim