Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı, MCL Denizcilik ve Evyap arasında gerçekleşen işbirliği ile Ukrayna'nın ilk milli konteyner hattı Evyap Limanı'ndan hizmete başladı. Bundan sonra İzmit Kirazlıyalı'dan elleçlenen konteynerler, 36 saat sonra Ukrayna'nın İlichevsk'i limanına ulaşacak.

İzmit Kirazlıyalı’da Kurulu olan Evyapport limanında hizmete açılan 'Roksolana', Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı'nın ilk milli konteyner hattı olması açısından büyük önem taşıyor.

Evyapport, gerek iç nakliyedeki maliyet avantajları gerekse coğrafi konumu nedeniyle tercih edilirken, Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı, yeni hatla Türkiye

EVYAPPORT, 4 Ana Yük Grubunda Hizmet Veriyor...

İzmit Körfezi'nde 2003 Yılında hizmet vermeye başlayan EVYAPPORT, yağ ve kimyasal sıvı yükler, demir çelik ve kuru yükler, otomobil ve konteyner olmak üzere 4 ana yük grubunda hizmet veriyor. EVYAPPORT'tan Rusyâ'nın Novorossiysk, Ukrayna'nın Ilychevsk, Dyneppropetrovsk ve Odessa Limanlarına 3 Adet konteyner hattında düzenli sefer yapılıyor. EVYAPPORT'un 80 bin metreküp tank terminal kapasitesi ve 22 bin metrekare araç depolama sahası bulunuyor.

 ve Ukrayna arasındaki ithalat ve ihracatın daha profesyonel, ciddi ve kaliteli servis verilmesini amaçlıyor. Şu anda haftada bir kez Ukrayna bandıralı 96 TEU kapasiteli bir Betkanyon gemiyle hizmet veren Roksolana hattı için 2005 yılı sonuna kadar Türkiye'den ve Ukrayna'nın diğer limanlarına taşımacılığın haftada 3 gemiye çıkarılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Evyapport'u ziyaret eden Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı Türkiye Temsilcisi Gorbenko Sergey ve beraberindeki heyet, Roksolana hattı ile ilgili bilgiler verdi. Sergey, yaptığı açıklamalarda Roksolana'nın Ukrayna ile Türkiye arasında bir köprü oluşturacağına dikkat çekerek, ülke ekonomisinde gelişmenin sağlanabilmesi için taşınla alığın da en ekonomik şekilde yapılma sı gerektiğini söyledi. Sergey, Türkiye ve Evyapport Limanı'na yanaşan 'Roksolana Hattı' ilk gemisinin elleçleme operasyonunda Ukrayna ulaştırma bakanlığı temsilcileri de yer aldı.

Ukrayna'nın sosyo-ekonomik açıdan benzer hedefleri olduğuna dikkat çekerek, "Ukrayna da Türkiye de AB üyesi olma yolunda. Türkiye ve Ukrayna arasındaki konteyner taşımacılığının her geçen gün arttığını görüyoruz. Ukrayna Hükümeti ve Ulaştırma Bakanlığı olarak bundan böyle konteyner taşımacılığının artması yönünde politika izleyeceğiz. Hükümetin bu yönde talimatları var. Roksolana ile Ukrayna'nın ilk milli hattı kurulmuş oldu" diye konuştu. Sergey, İlichevsk Limanı'nın yıllık 300 bin TEU elleçleme kapasitesine sahip olduğunu ve devam eden yatırımlar sonunda 1,5 milyon TEU’luk kapasiteyi amaçladıklarını kaydetti.

Haber: PERŞEMBE ROTASI (Dünya Gazetesi) Kapt. Murat ERDOĞAN - KOCAELİ

Editör: TE Bilişim