“İZMİR LİMANI’NDA YATIRIM DÖNEMİ BAŞLAMALI”
 
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından hazırlanan İzmir Alsancak Limanı’nın yeni imar planları, askıdan indi. Geçen hafta sona eren bir aylık askı süresinde “İzmir Yük Limanı” imar planına herhangi bir itiraz gelmezken,  “İzmir Kruvaziyer Limanı” imar planına Konak Belediyesi tarafından itiraz edildi.

 
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’nın imar planlarının tartışma konusu olmaktan çıkarılıp, planlara son noktanın konması gerektiğini söyledi. Yolcu limanı planına itirazın uzlaşma ile çözüleceğine inandığını belirten Öztürk, “İzmir’in limanı, İzmir’in geleceği için hayati önemde. Dünyada artık ülkeler değil şehirler ve limanlar yarışıyor. Rekabetin kıyasıya sürdüğü bir dünyada vakit kaybetmek istemiyoruz.  İzmir ya tarihinde olduğu gibi liman kenti olarak büyüyecek ya da dünya şehirler liginde alt sıralara düşecek. İzmir’in güzel geleceği için liman konusunda herkes elini taşın altına koymalıdır” dedi.
 

“ÇED RÜZGÂRINI YATIRIMA ÇEVİRELİM”
 
Başbakan Binali Yıldırım’ın desteği sayesinde “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi”ne üç yıl sonra ÇED onayı verildiğini hatırlatan Öztürk, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği yatırım sayesinde İzmir Körfezi suyolunun derinleştirileceğini ve Körfezin taranması sonucunda sirkülasyonun sağlanacağını ifade etti. Öztürk, “Proje sayesinde İzmir Alsancak Limanı’na su çekimi yüksek gemiler gireceği gibi limanın kapasitesinin artırılması planlanıyor. ÇED onayının getirdiği rüzgârı yatırım fırsatına dönüştürmek zorundayız. Bu kapsamda yük limanına yatırımlar bir an önce başlamalı. Limanı devletin işletmesi modeli artık doğru değil. Dolayısıyla İzmir Limanı ya özelleştirilmeli ya da otonom yapıyla yönetilmeli. Limana yapılacak her kuruş yatırım, Türkiye’nin dış ticaret kapısı İzmir’e müthiş bir motivasyon getirecektir” diye konuştu.

 
Türk limanlarının bu yılın ilk yarısında 205 kruvaziyer gemisine ve 207 bin yolcuya ev sahipliği yaptığını belirten Öztürk, İzmir Limanı’na ise bu sürede hiç kruvaziyer gemisi yanaşmadığını söyledi. Kruvaziyer turizminde ibreyi yukarı çevirmek için altyapının tamamlanması gerektiğini ifade eden Öztürk, “Kentimize denizden daha fazla turist gelsin istiyorsak hem tanıtıma ağırlık vermek hem de altyapıyı iyileştirmek zorundayız. Yeni bir atılım dönemi için yolcu limanının altyapı eksiklikleri giderilmeli. Planlara göre limana iki parmak iskele yapılacak. Böylece 6 yolcu gemisi aynı anda yanaşabilecek. Modern yolcu salonu sayesinde turist ayak bastığı ilk anda kentin güzel yüzünü görecek. Bu yatırımları tamamlarsak, Akdeniz’de yeniden cazibe merkezi haline geliriz” dedi.
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim