500 bin dolarlık lüks yat üretmeye başladı  
 
Karsan’la dünya devlerine araç üreten Kıraça Şirketler Topluluğu, bu kez Bursa’da tekne işine girdi.

Kıraç, otoyla yetinmedi 500 bin dolarlık lüks yat üretmeye başladı

Sirena Marine, dünyanın en büyük yat üreticilerinden Azimut’a 533 bin dolarlık lüks yat üretmeye başladı. Şirket, tesisini büyüterek Azimut’un üssü olmayı hedefliyor

Türk otomotiv sektörünün duayen iki ismi İnan Kıraç ve Claude Nahum’un sahip olduğu Kıraça Şirketler Topluluğu, şimdi de lüks yata el attı. Dünyanın en büyük tekne üreticisi İtalyan Azimut-Benetti ile anlaşan Kıraça’ya ait Sirena Marine, Bursa Sanayi Organize Sanayi Bölgesi’nde motor yat üretmeye başladı.

apılan anlaşmaya göre şirket ilk aşamada 12.8 metrelik Azimut 42E modelinin üretimini gerçekleştirecek. Yıllık 50 adet motor yat üretim kapasitesi bulunan Sirena Marine, bu yıl 10 adet, 2008’de ise 34 tekne üretmeyi planlıyor. Şirket, üretilecek lüks motor yatların yüzde 90’ını İtalya’ya ihraç edecek.

tomotivdeki know-how’ları sayesinde İtalyan Azimut-Benetti’nin Kıraça Şirketler Topluluğu’nu seçtiğini söyleyen Sirena Marine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Can Karabağ, “Motor yat ve jetler tüm dünyada büyük rağbet görüyor ve üreticiler ürün yetiştirmekte zorlanıyor. Yat teslimatlarında 1.5-2 yıla varan sıralar var. Biz de artan talep sonucunda otomotivdeki seri üretim ve kalite anlayışının tekne üretimine aktarılmasını fırsat olarak gördük, Azimut-Benetti’ye anlaştık” diye konuştu.

3 milyon euroluk yatırım

irena Marine için ilk etapta 3 milyon euroluk yatırım yaptıklarını belirten Karabağ, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 bin 700 metrekarelik alanda üretim yaptıklarını söyledi. Ürettikleri teknelerin satış fiyatının 380 bin euro (533 bin dolar) olduğunu sözlerine ekleyen Mehmet Can Karabağ, 3 tekneyi şimdiden Azimut’a teslim ettiklerini kaydetti.

Teknede de Bursa’yı üs yapmak istiyoruz

arsan’In Genel Müdürlük görevini de yapan Sirena Marine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Can Karabağ, Azimut-Benetti ile işbirliklerini çoğaltacaklarını ve hedeflerinin büyük olduğunu söyledi.

tomotivdeki başarılı projelerinin kendilerini cesaretlendirdiğini ifade eden Karabağ, “Türkiye’yi Azimut-Benetti’nin önemli üretim üssü haline getirmek istiyoruz. Hedeflerimiz büyük. Zaman içinde yeni yatırımlar ve farklı modellerle üretim adedimizi yıllık 100 adede yükseltmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin yat üretiminde kalitenin yanı sıra maliyet avantajı da var. Bursa’dan yatları 20 dakikada Mudanya’ya, yani denize götürebiliyoruz. Bu da bir avantaj” dedi.

İki duayen otomotivcinin ortak şirketi

ıraça Şirketler Topluluğu, Türk otomotiv sektörünün duayen iki ismi İnan Kıraç ve Claude Nahum tarafından 1998’de kuruldu. Grup, otomotiv, yedek parça, insan kaynakları danışmanlığı, tasarım-mühendislik ve tekne imalatı alanlarında faaliyet gösteriyor.


Karsan 1.2 milyar $ ciroya gidiyor

ıraça Şirketler Topluluğu’nun amiral gemisi ise Karsan. Şirket, özellikle son dönemde yaptığı anlaşmalarla dikkat çekti. “Tek tesiste çok markalı üretim” prensibiyle hareket eden şirket, ilk olarak Renault Trucks ile ğır kamyon üretimi için anlaştı. Karsan, bunun yanı sıra Hyundai’ye kamyon, ABD’ye taksi üretmek için sözleşme yaptı. Karsan’ın son bombası geçen hafta Citroen ile yapılan Berlingo üretim sözleşmesi oldu. Şirket, yeni projelerle cirosunu 6’ya katlayarak
1.2 milyar dolara çıkarmayı anyıroefliyor.

Dünyanın en büyük motor yat üreticisi

969’da kurulan İtalyan Azimut, 1985’te dünyaca ünlü büyük tekne imalatçısı Benetti’yi satın alarak Azimut-Benetti adını aldı. Grup şu an üç farklı marka ile üretim yapıyor. Azimut-Benetti, Benetti markası ile 70 metreye kadar, Azimut ile 11.9 metre-35.4 metre arası ve Atlantis ile 10.7 metre-16.8 metre arası yat üretimi gerçekleştiriyor. Şirket, geçen yıl 701 milyon euro ciro elde etti. Azimut-Benetti, 24.4 metre üzeri tekne imalatında dünyada lider konumda.

 

Gazete Vatan


 

Editör: TE Bilişim