İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Cengiz Kaptanoğlu yönetiminde bugün ( 6 Nisan 2017) gerçekleşti. Bülent Şenel'in bütçe sunumunu yaptığı toplantıda Faruk Okuyucu Oda'nın 1 aylık faaliyet raporunu okudu.

Faruk Okuyucu faaliyet raporu sunumunun ardından Türk sahipli 2. el yabancı bayraklı teknelerin Türk Bayrağına geçmek ya da geçmemek gibi bir seçeneğinin olmadığını söyledi. Kamuoyunda böyle bir ikilemin yaşandığını söyleyen Okuyucu böyle yanlış bir izlenime kapınılmaması gerektiğini söyledi. Devlet bir kere bu imkanları verdi diye sözlerine devam eden Faruk Okuyucu şunları söyledi;"Bundan sonra denizcilik, gümrük, maliye başta olmak üzere mevzuatta bu işin olmaması için her türlü tedbir alınıyor. Bunun başında Deniz Turizmi Yönetmeliği geliyor. Burada bütün tedbirler alınacak ve Türk Bayrağına geçiş yapmayan hiç bir tekne bölgemizde dolaşamayacak.Gerçekten yurt dışında oturma müsaadesi olan çift pasaportlu vatandaşlarımızın sahipliğindeki yatların Türkiye'de serbestçe dolaşabilmesi, yatının ve sahibinin 5 yıla kadar Türkiye'de kalmasında hiç bir sorun yok. Bu konuda yeni bir mevzuat yok eskisi gibi devam ediyor."

Toplantıya Globalstar- Avrasya Genel Müdürü Hüseyin Çağlar'ın "Denizcilik Sektörüne yönelik Globalstar mobil uydu haberleşme çözümleri" ile ilgili ve Mustafa İnsel'in Malmö'de yapılan "Maritime Energy Management " konferansı hakkındaki sunumları ile devam edildi. 

GYİD Başkanı Deniz Eraydın 10-12 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan 8. Uluslararası İstanbul Bunker Konferansı'na 23 ülkeden 200 katılımcının geleceğini belirtti. Eraydın ayrıca IBIA'nın Türk Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Muhtaroğlu'nun bir mail göndererek İstanbul da gerçekleştirilecek bu uluslararası organizasyonu baltalamak istediğini anlattı.

DTO Meclis üyesi Yusuf Çakır Limanlara gelen Suriye bandıralı  gemilerde çalışan Suriyeli personellerin yarattığı sorunlara değindi ve Trabzon Limanına gelen bir geminin kaptanının yapılan takibe rağmen kendilerini nasıl atlatıp kayıplara karıştığını anlattı. Çakır ayrıca Samsun Limanında bulunan 20 Ro Ro gemisinden sadece 2 tanesinin sefer yapabildiğini, Rusya'nın domates kısıtlamasının ise devam ettiğini belirtti. 

DTO Bodrum Şube Meclis Başkanı Tunç Kurtluoğlu söz aldı. Kurtluoğlu basında yer alan bir haberde yer alan  Ata Demirer'in Mavi Yolculuk yapanların denizleri kirlettiği şeklindeki beyanatının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kurtluoğlu ayrıca Okluk koyunda devam inşaatın durudurulması gerektiğini belirtti.

SULİM Başkanı Abbas Kolçalar söz aldı. Kolçalar "şu anda devam eden Europort Fuarında DTO Temsilcisinin olmaması beni üzdü" dedi.

DTO Meclis Yönetim Kurulu Üyesi İlker Meşe önceki ay Tuzla'da düzenlene Exposhipping fuarı ile ilgili bilgi verdi. Fuarın genel anlamda çok başarılı geçtiğini anlatan İlker Meşe özellikle seminerlerin çok faydalı olduğunu belirtti ve yaşanan bazı aksaklıkların 2 yıl sonra giderilip çok daha güzel bir fuar hazırlayacaklarını söyledi.

Son olarak kürsüye gelen İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan sözlerine 16. yüzyıl latin düşünürü Giordano Bruno‘nun “İki Şey “ Hakkındaki Sözlerini okuyarak başladı. Başkan Kalkavan Varlık Fonuna değindi. Varlık Fonunun doğru anlaşılmadığını ancak olması gerektiğini varlık fonu ile ülke kredibilitesinin arttığını anlattı. 

Kalkavan "Dünyada ekonomisinde oyun bozacak kadar güçlü olmalıyız, bunun için çok güçlü bir ekonomimiz olmalıdır" dedi.Exposhippin fuarı ile ilgili kürsüden yapılan bir eleştiriye de cevap veren Metin Kalkavan " son 15 yılın en iyi konferansları vardı. Katılamayanlar kaçırdı sonuç olarak bazı aksaklıklar oldu ama bunlar ufak tefek şeylerdi ve düzeltileceğini zaten fuar konusunda bilgi veren İlker Meşe söylemişti" diye konuştu. 

Metin Kalkavan Türk Sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçişte henüz istenilen noktada olunmadığını sözlerine ekledi "Türk sahipli yabancı bayraklı tekneler mutlaka Türk bayrağına geçmeli" diyerek sözlerini tamamladı.

“İki Şey “

İki şey ‘Kalitesiz İnsan’ın özelliğidir:
1- Şikayetçilik
2- Dedikodu
İki şey çözümsüz görünen problemleri bile çözer: 
1- Bakış açısını değiştirmek
2- Karşındakinin yerine kendini koyabilmek
İki şey yanlış yapmanı engeller:
1- Şahıs ve olayları akıl ve kalp süzgeçinden geçirmek
2- Hak yememek
İki şey kişiyi gözden düşürür :
1- Demagoji (Laf kalabalığı)
2- Kendini ağıra satmak (övmek, vazgeçilmez göstermek)
İki şey insanı ‘Nitelikli İnsan’ yapar:
1- İradeye hakim Olmak
2- Uyumlu Olmak
İki şey ‘Ekstra Değer’ katar:
1- Hitabet ve diksiyon eğitimi almak
2- Anlayarak hızlı okumayı öğrenmek
İki şey geri bırakır:
1- Kararsızlık
2- Cesaretsizlik
İki şey kaşif yapar:
1- Nitelikli çevre
2- Biraz delilik
İki şey ömür boyu boşa kürek çekmemeni sağlar:
1- Baskın yeteneği bulmak
2- Sevdiğin işi yapmak
İki şey başarının sırrıdır:
1- Ustalardan ustalığı öğrenmek
2- Kendini güncellemek
İki şey başarıyı mutlulukla beraber yakalamanın sırrıdır:
1- Niyetin saf olması
2- Ruhsal farkındalık
İki şey milyonlarca insandan ayırır:
1- Sorunun değil, çözümün parçası olmak
2- Hayata ve her şeye yeni (özgün, orijinal, farklı) bakış açısıyla yaklaşabilmek
İki şey gelişmeyi engeller:
1- Aşırılık (mübalağa, abartı, ifrat)
2- Felakete odaklanmış olmak
İki şey çözüm getirir:
1- Tebessüm (gülümseme)
2- Sükut (susmak)
İki şeyin değeri kaybedilince anlaşılır:
1- Anne
2- Baba
İki şey geri alınmaz:
1- Geçen zaman
2- Söylenen söz
İki şey ulaşmaya değerdir:
1- Sevgi
2- Bilgi
İki şey “hayatta önemli olan her şey” içindir:
1- Nefes alabilmek
2- Nefes verebilmek. “

” Giordano Bruno (1548- 1600) 

Editör: TE Bilişim