İMEAK DTO 2017 Yılının İlk Toplantısını Geçekleştirdi

İMEAK Deniz Ticaret Odası, 2017 yılının ilk meclis toplantısını, Cengiz Kaptanoğlu Başkanlığı’nda gerçekleştirdi. Aralık ayı mizanı ve bütçe sunumundan sonra kürsüde ilk olarak söz alan, KOSDER Armatörleri Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır bütçe ile ilgili açıklanan bütçe ile ilgili görüşlerini dile getirdi ve 2017 DTO bütçesine HAYIR oyu verdiğini belirtti. Çakır ayrıca Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Bakanlık Genel Müdürlerine yaptıkları çalışmalarla  48 saatten 240 saate yükseltilen transit bekleme süresi için teşekkür etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise, İzmir şubesi binasının yenilenme çalışmalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantıda söz alan BAU TURBAM Müdürü Saim Oğuzülgen ise, kasım ayında gerçekleştirdikleri Möntro Türk Boğazları Sempozyumu’ndan bahsetti. Oğuzülgen ayrıca geçtiğimiz günlerde İstanbul Boğazında yaşanan kazalardan söz etti ve Tarabya önlerinden kıyıya çok yakın geçen konteyner gemisinin tecrübeli kaptan ve kılavuz kaptanının başarısıyla bir kazanın önüne geçildiğini belirtti.Saim Oğuzülgen konuşmasının sonunda DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'a Motrö Sempozyumuna katılımından dolayı plaket takdiminde bulundu.

Türk Deniz Eğitim Vakfı Başkanı Sualp Ürkmez kürsüde yaptığı konuşmada, Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın faaliyet gösterdiği dönemlerde denizcilik eğitimine katkı vermek için kurulduğunu ve esas amacının eğitimin kalitesi olduğunu vurguladı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası kürsüsünde söz alan Mahmut Aydın ise Boğazlardan geçen gemilere canavar gözüyle bakılmaması gerektiğini belirtti. İki uçağın şehri ne hale getirdiğinin örneğinin dünyada yaşandığını anlatan Aydın İstanbul’un üzerinde uçan yüzlerce uçağın hiç konuşulmadığını söyledi.

Recep Düzgit:”Lady Tuna kazası bir felaket”

Ardından söz alan Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit, 48 saat transit bekleme süresinin 240 saate yükselmesini değerlendirdi. Güzel bir uygulama olduğunu dile getirdi. İzmir’de yaşanan M/V Lady Tuna kazasına da değinen Düzgit,’Kaza her yerde olur ama bu bir felaket’ yorumunda bulundu.

Düzgit ayrıca; ‘Çeşme’de ciddi bir çevre kirliliği var. Kurtarmaya gidecek vasıtalara ‘durun, bekleyin’ deniliyor. Bu işlerin pratiğine çok daha iyi bakmamız lazım. Eleştirmek için söylemiyorum. Evrak üstünde çok şey yaptırıyorlar bize. İş icraata gelince sınıfta kalıyoruz. ‘’ diye konuştu.

Recep Düzgit kredi garanti fonu ile ilgili bilgileri paylaşarak konuşmasını bitirdi.

Yusuf Öztürk:” Bu kaza ile denizcilik mesleğini bırakacak hale geldim”

 M/V Lady Tuna kazası hakkında konuşmak için tekrar söz alan İzmir DTO Başkanı Yusuf Öztürk, mesleği bırakma kararı aldığını söyledi.

26 yıldır denizcilik sektöründe bulunduğunu söyleyen Yusuf Öztürk, 'Denizciliğin her noktasında bulundum. Ama ben denizciliği bu gemide gördüm ve bu mesleği bırakma kararı aldım. Ben geminin acentesiydim. 12 senedir bu ve bunun gibi Japon gemilerinin acentası benim. Ben bu kurtarma işinde denizciliğin çok farklı bir iş olduğunu gördüm. Ayın 18'inden bugüne kadar problemi bitiremedim. Sadece acente gibi davranmadım. Haftalarca gemide kaldım.' dedi.

Bunun bir kaza olduğunu belirten Yusuf Öztürk, acil müdahale ekiplerinin her bölgede olması gerektiğini belirterek, 'Buradaki sıkıntı şu; Her zaman kaza olabileceğini bilmemiz lazım. Bu bir kaza. Kimse bunu istemez. Önlemler alabilmeliydik. Burada yapılacak olan şey şu acil müdahale ekibinin her bölgede olması lazım. İzmir gibi bir bölgede böyle bir kazanın müdahalesinde imkansızlıklardan dolayı çok geç kaldık. Ben şunu biliyorum. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın acil müdahale koordinasyon noktalarının geliştirilmesi projesinin hızlandırıldığını biliyorum. Başka çaresi yok. Lisans veriyoruz. Lisans verdiğimiz şirketlerin hangi ekipmanları var hangileri yok diye bakmamız lazım. Basın bunu farklı değerlendirdi. Çok büyük bir felaket olarak değerlendirdi. Tabi büyük bir felaket... Yapılan ölçümlerde 75 ton suya gitti ve MARE Firması bunu 150 ton olarak sahillerden topladı. Bakanlığımız bu konuya el attı. Bakanlık kazadan hemen sonra elinden geleni yaptı.' Şeklinde konuştu.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü PROF.Dr.Oral Erdoğan doların yükselişinden bahsetti. Erdoğan 'Son bir senede dolar TL'ye göre yüzde 25 değerlendi. Son bir yılda minimum ve maksimum değerlerine baktığımızda yüzde 40'lık bir değişim var. 1994'te 2001'de, kriz dediğimiz günlerde değişim kısa sürede olur, bir günde olur ama bir yıla yayılmış olan ve serbest dalgalanmanın olduğu ortamda buna devalüasyon denemez. Bu serbest piyasada paranın değerinin düşmesidir.' dedi.

Prof.Dr.Oral Erdoğan yaptığı konuşmada, 'Son dönemde bu yükselmede 3 faktör var. Manipülasyon, kasıtlı saldırı ve spekülasyon faktörleri doları yükseltiyor. Ama abartılmış spekülasyon etkili Şimdi bunlar çok etkili oldu özellikle son bir haftada. Dün borsa kapandıktan sonra dolar 3.95'i aştı. Borsa kapandıktan sonra dolar alacak yer yok. Tek alınacak yer Londra. Elinde TL olan kişi elindeki TL'yi satabildiği kadar TL'yi düşürür. Londra piyasasında hakim olan bazı kurumlar Bankalardan TL borç alıp bir iki gün TL'yi elinde tutup sattılar. Dün bunu Londra’da çok rahat gözlemledik. Bugün doların 3.96 ya çıktığını gören yerli yatırımcı hemen panikledi ve dolar aldı. Sabah baktığınızda dolar bir yükseldi. Sonra 3.70'lere kadar düştü. Dün Türkiye'de kriz vardı da bugün o kriz yok mu oldu? Bu son bir kaç haftadır 5 dakika önce kriz var 5 dakika sonra kriz yok gibi. Kurdaki hareketlilikten çok fazla çıkar sağlayan var.  Ben bu hareketliliğin doğal olmadığını söylüyorum.' ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Oral Erdoğan ile BAU TURBAM Müdürü Kaptan Saim Oğuzülgen arasında ise “denizcilik çalışmaları” konusunda polemik yaşandı. Prof. Erdoğan’ın kürsüde konuşması sırasında “meydanı boş buldular burada konuşuyorlar” şeklindeki cümlesine itiraz eden Saim Oğuzülgen tepki göstererek denizcilik alanındaki bilgi ve tecrübelerini her platformda paylaştığını belirtti ve bu şekildeki bir ifadeyi kabul etmediğini söyledi.

En son konuşmayı ise  İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptı. Kalkavan deniz kazalarına karşı acil müdahale ekiplerinin bölgesel olarak kurulması gerektiğini belirterek, 'Yaşanan deniz kazalarına baktığımızda kazalara, acil müdahale ekiplerinin bölgesel olarak kurulması gerekir. Önce gemiyi kurtaralım sonrasına bakarız olmaz.' dedi.

Metin Kalkavan ayrıca, 'Her olay her kazadan ders alıp ileriye sistemi nasıl düzeltiriz diye bakmalıyız. Yıllara baktığımızda çok yol kat ettik ama hala istenilen seviyede değiliz. Bir bağımsız kurumun her kaza ve her kaza tehlikesini araştırması gerekir. Sistemin kendini kontrol etmesi zor. Kimin hatalı olduğu kimin kusurlu olduğu bağımsız bir kurum tarafından incelenmeli. Bizim ana amacımız sistematik olarak sistemi düzeltmek. Sistemi düzeltecek her kişiye ihtiyacımız var her bireyin görüşüne ihtiyacımız var. Kişilerle uğraşmak gereksiz.' ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim