İMEAK DTO Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Vekili Kaptan Tahir Sarıoğlu başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda TOBB Tahkim Kurulu'na dair bilgiler verilerek sunumlar yapıldı.

Toplantıya katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Divan Üyesi  Prof. Mehmet Ünsal bir konuşma yaptı. Prof Ünsal konuşmasına Deniz Ticaret Odasına kendilerini misafir ettikleri için teşekkür ederek başladı ve Türk Tahkim Kurulu ile ilgili bilgiler verdi. Tahkim Kurulu Hukuk Müşaviri Yasin Ekmen ise bir sunum gerçekleştirdi ayrıca Kurul ile ilgili soruları cevaplandırdı. 

Metin Kalkavan: "TOBB Tahkim Denizcilik Sektörünün kullanabileceği bir tahkim merkezi"

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan söz aldı ve TOBB Tahkim Divanının sunumunun daha önce mecliste yapıldığından söz etti. TOBB Tahkimin Türk denizcilik sektörünün rahatlıkla kullanabileceği bir tahkim merkezi olduğunu anlatan Kalkavan "Londra Arbitrasyon Merkezi durup dururken olmadı. Düşünün, 2 Türk firması İsviçre’de arbitrasyon çalışması yapıyor. Bütün amacımız tahkimimize güvenmiyoruz algısını kırmak. Hassas belli değerlerimiz var. Bunları sözleşmelerinize koymanız sizin büyük avantajınıza. Her zaman karşınıza sözleşmelerde farklı algılamalar çıkabilir, itirazlar çıkabilir. O açıdan yeni bir sunum yaptık, ilkini Gaziantep Sanayi Odası’nda yaptık. Odalar yoluyla meclislere gidip camiamıza tanıtma amacındayız. TOBB Tahkim Merkezi, Denizcilik sektörünün çok iyi kullanabileceği merkez. Özellikle her sözleşmeyi yabancı kiracıyla yapmıyorsunuz. TOBB Tahkim’i onlar da kabul ederler. TOOB Tahkim’i tavsiye ediyorum"dedi.

"Tahkim Kurulunun kılavuzunu sözleşmelerinize ekleyin"

Kalkavan ayrıca Türk kiracılarla yapılan sözleşmelerde tahkim kurulunun kılavuzunun mutlaka kullanılmasını önerdi ve"Tarafların kendi hakemini atama şansı var. Tahkimin bir diğer güzelliği de, hakemler karar verdikten sonra o kararın komiteye gelmesi. Akademisyen hocalarımız bu kararın doğruluğunu kendileri gözden geçiriyor. O komitenin filtresinden geçmeden divana gelmiyor. İşte burada adalet devreye giriyor. Tahkimin artık kurumsal kullanılma imkanı var, yolu var. Bizim tahkim divanı 3 ayda bir toplanır. Toplantımızda bir tanesi listemizi 3 senede bir yenileriz; ama o liste kriterlerini, kimler olabilir diye tartıştık. Akademisyenler ayrı bir bölüm avukatlarımız ayrı bölüm, sadece hukukçu olması gerekmiyor. Kendi konusunda uzmanları da listeye ekleyebiliyoruz. Bir makine mühendisi, bir kaptan, çok rahat listemize girer ve biz onu tarafsız olarak atayabiliyoruz. Uyuşmazlık her sözleşmede olabilir; ama çabuk çözüm istiyorsanız bugünden itibaren sözleşmelerinizi koyun. TOBB Tahkim Divanı Başkanlığı’na koymuyorsanız, İstanbul Avrasya’ya koyun; ama gerçekten bunun kullanılması sistemin avantajına"diye sözlerine devam etti.

TOBB Tahkimin kullanılmadığını oysa şimdiye kadar geçen 25 yılda sadece bir kararının bozulduğunu anlatan Metin Kalkavan "Güvenilirliği karşısında manipüle etme şansınız hiç yok; çünkü taraflar kendi hakemini belirliyor. Son derece güvenilir, çok faydalı; ama maalesef çok az kullanılan bir kurum. Çok ucuza yapılan dünyada tahkim ürünleri var. Düşük rakamlar için. Dünyada bunlar da uygulanıyor. Devlet inşallah yapacak. Arbitrasyonu Türk tahkiminin kullanması büyük fayda o yüzden TOOB tahkimi sözleşmelerinizde lütfen kullanın" dedi.

Halim Mete:"Her müracaat eden akredite olamıyor"

Başkan Kalkavan'dan sonra söz alan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Halim Mete'de tahkim kurulu akreditasyonundan söz etti. Mete son 12 yıldır TOBB Akreditasyon Kurulu Başkanı olarak  görev yaparken 7 oda ve 7 şube olarak akreditasyon almak için müracaat ettirdiğinden söz etti. Her müracaat edenin akredite olamadığını anlatan Mete 365 şubenin yüzde 61'inin akredite olabildiğini anlattı. Halim Mete sözlerine devamla Deniz Ticaret Odasına 'Deniz Ticaret Odası Tahkimi' kuralım önerisi getirdi. Mete "TOBB Tahkimi’ne gidecek davalar yılda 30’u geçmiyor. DTO Tahkimi’ni kurabiliriz. Sözleşmelerine DTO Tahkimi’ni koyanlar, sonradan anlaşmazlığa düşüldüğünde DTO’da işini görecekler." diye öneride bulundu.

"DTO İzmir Şubesine bina alımı"

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk söz aldı. Yusuf Öztürk İzmir Şubesi için bina alım önerisi getirdi. Şube için düşündükleri Kordon'da denize sıfır konumda 1895 yılında yapılmış Guiffray'ın evini düşündüklerini anlatan Öztürk Meclisten yetki istedi. Oylama sonucunda tam yetki verilen Öztürk satın alınacak bina ile ilgili bilgileri meclisle paylaştı. 

Erkan Dereli: "Ölüm ilanları ile ilgili standart oluşturalım"

Meclis kürsüsünde söz alan Türkiye Denizcilik Federsayonu Başkanı Erkan Dereli sektörel veya ülkesel olarak hizmet etmiş ve ebediyete intikal eden insanlara ahde vefa gösterilmelidir dedi.Dereli bunun için "belli bir standart oluşturarak ölüm ilanlarının geç kalınmadan verilmesi" önerisini getirdi.

Kalkavan:" Zorlandığım konulardan biri de standart oluşturmak"

Son olarak tekrar kürsüye gelen Metin Kalkavan standart oluşturmak konusunda zorlandığını ancak Erkan Dereli'nin önerisine sıcak baktığını belirtti. En son Mustafa Koç'un erken kaybından duyduğu üzüntüden bahseden Kalkavan" Koç gurubunun sempatik yüzü çok genç sevilen bir insan kaybettik ve aynı zamanda Türkiye'nin büyük denizcilik ailesi ilan verdik 'Türkiye'nin 1 numarası, 1 numarasını kaybetti' dedik" dedi. 

"Turizmin durumu 2. Dünya savaşı Sonrası gibi"

Kendisinden önce söz alan Levent Karaçelik'in sözlerine değinen Kalkavan  2016 yılının zor geçeceğini söyledi."Turizmde bırakın bu seneyi gelecek seneyi kurtarabilirsek iyi" diye sözlerine devam eden Kalkavan  “Bu yıl, dünyanın hiçbir zaman unutmayacağı bir yıl olacak. Şu ana kadarki belki 2. Dünya savaşından sonraki en az turizmin yapılacağı yıl, bu yıl olacak. Bu sene farklı bir durum var ve turizmdeki bu düşüş dünyadaki büyümeyi ciddi bir şekilde olumsuz anlamda etkileyecek. Tüketimi, hava yollarını, ulaşımı, her şeyi etkileyecek.Şöyle bir etrafınıza bakın arabanıza binip nereye kadar gidebilirsiniz.  Allah’tan deniz kapılarımız var. O manada her tarafta problem, sorun var. Bu sene çok farklı olacak” dedi.

Önümüzdeki haftalarda Denizcilik Müsteşarının katılımı ile yapılacak komite toplantısına da değinen Metin Kalkavan Komite toplantılarına katılımın ve katılınca da konuşmanın önemli olduğunu söyledi. Orada mutlaka hazırlanarak gelinmesi gerektiğinin altını çizen Kalkavan “Gelin konuşun, hazırlıklı gelin. Sorununuz varsa anlatın yosa bile teşekkür edin.İşimiz hiç kolay değil. Birkaç kişiyle bir şey yapamazsınız. Bu ayın 15’i ile 19’u arasında bir komite toplantısı yapacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim