İMEAK Deniz Ticaret Odası'nda gerçekleşen olağanüstü toplantı, Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında üyelerin yoğun katılımı ile bugün gerçekleşti. Toplantıya başlamadan önce 15 Temmuz gecesi şehit olan vatandaşlar ile güvenlik görevlisi için bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı okundu.


Cengiz Kaptanoğlu:"Hep birlikte gereken dersi çıkararak devlet ve millet ile daha aydınlık geleceğe yöneleceğiz"
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Cengiz Kaptanoğlu sözlerine ülkece zor günlerden geçtiklerini belirterek başladı. Kaptanoğlu “Cumhuriyetimize, demokrasimize ve onun hayat kaynağı olan millet iradesine kast etmek isteyen ihanet şebekesinin kalleşçe saldırısına maruz kaldık. Ne mutlu ki maalesef geçmişte bu ihanetler karşısında sessiz kalmış büyük millet ve onun o günkü yöneticileri yerine bugün cesur ve kararlı tutumuyla gecemizi aydınlatan Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde onunla gönül birliği içerisinde olan ve onunla omuz omuza duran tüm milletimiz bu hainlere yiğitçe karşı koymuşlardır.


Bu rezil ayaklanmanın ve kalkışmanın önlenmesinde devletine ve milletine bağlı cesur güvenlik görevlisi güçlerin payı büyüktür. Ancak bu yüce başarıyı sağlayan asıl kuvvet canını ve malını hiçe sayarak kendi kutsal iradesine sahip çıkan bu amaçla tanklara ve tüfeklere mermilere aldırmadan akın akın sokaklara ve meydanlara koşan aziz Türk milletidir. Tarihi şan ve şeref olan bu millet Atatürk önderliğinde tarihin ilk milli kurtuluş savaşını başarmıştır. Bu kez de Türk tarihine altın harflerle unutulmaz bir sayfa yazdırmıştır. Bundan sonra yapılması gereken şey tahribatı büyütmek yerine onu acilen tedavi etmektir. İnşallah bütün bu olup bitenlerden hep birlikte gereken dersi çıkararak devlet ve millet ile daha aydınlık geleceğe yöneleceğiz . Bu hain kalkışmada şehit olanlara Allah’tan rahmet gazilerimize de şifa diliyorum”dedi.



Recep Düzgit:"İşte Çanakkale ruhu budur"
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Recep Düzgit 15 Temmuz gecesi İstanbul’da olmadığını belirtti. Ülkenin geçmiş darbelere göre çok değiştiğini vurgulayan Düzgit, “Yani belki o zaman toplumsal dinamikleri geliştirecek iletişim yoktu. Ama son 15 yılda da farklı gelişmeler oldu. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın konuşmasından önce bile sokağa dökülen vatandaşlarımız vardı. Demek ki bizim toplum eski bir toplum değil.  Türk toplumdan Avrupa bu yüzden çekiniyor. Çanakkale ruhu budur.  O yüzden bunları yaşamaktan dolayı hem sıkılıyoruz hem bir şekilde toplumun gelmiş olduğu bu tepki verici hali hoşumuza gidiyor. Son olarak ben odamızın ilan yarışı içinde olmasını istemiyorum. Eğer başbakanlık uygun görürse öncelikle şehitlere destek kampanyasını başlatalım. Böyle bir zamanda olmayacaksak ne zaman olacağız diye düşünüyorum.  Böyle bir şeye izin verilerse biz böyle bir destek kampanyası yapabiliriz.” dedi.



Salih Zeki Çakır:"15 Temmuz öncesi ve Sonrası Türk tarihinde referans olarak kullanılacaktır."
Daha sonra sözü alan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır 15 Temmuz öncesi ve sonrasının Türk tarihinde bir referans olarak kullanılacağı belirtti. Çakır, “Siyasal sosyal ve kamusal işleyiş bakımından büyük bir milat yaşamış bulunmaktayız. 15 Temmuz öncesinde çok ciddi bir algı yanılması içindeydik. Bir daha Türkiye’de darbe olacağını düşünmüyorduk. Buna kendimizi inandırdık. Bu saldırıyı düzenleyenler halkımızın annelerin, babaların ve çocukların yapmayın oğlum çağrısına kulaklarını kapattılar. Bundan sonraki süreçte çok uyanık olmamız gerekiyor. Bu süreçte manevi desteğin yanında maddi destekte bulunmamız gerekiyor” dedi.



Halim Mete: "Bu başkaydı, hainler vardı"

Söze yaşı itibari ile birçok darbeler gördüğünü vurgulayan TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, “Ama bu seferki çok farklı bir şeydi. Hainler vardı. Kalkışma kelimesi ritüellere bu dönemde girdi. Ben kalkışma kelimesinin çok kullanıldığı bilmiyorum. Fakat bu olay bize bazı şeylerde kazandırdı. 1960 ve 1980’de halkı görememiştik.  Halk bu sefer meydanlara çıkarak iradesine sahip çıktı. Halk ilk defa bir lider nedir onu hissetti. Yapmamız gerekenler var. Biz Deniz Ticaret Odası olarak ekonomiyi güçlü tutmamız lazım. Bu ekonomimizin güçlü olması için her birimizin yurtdışında ekonomik diplomasiyi kurmak zorunda olduğumuzu biliniz. Şehit olan, yaralanan ve hala demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımıza teşekkür etmeli ve desteğimizi sağlamalıyız. O günkülerde bir halk desteği görülüyordu” dedi.



Deniz Eraydın:"Darbe girişimi birlik beraberlik içinde bertaraf edildi"
Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın  bu ülkenin değerini bilmek gerektiğini söyledi. Eraydın, “ Milyar dolar ile yetiştirdiğimiz ordu bu ülkeyi dağıtmak için alet oldu. Bu olayın sonuçsuz kalması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu coğrafyada hayatta kalmanın tek şartı iyi bir ordunun olmasıdır. Balyoz davası ile senaryo yaratan bu örgüt, FETÖ’nün yetiştirmiş olduğu hainleri içine aldı. Bu yapılanma ile peygamber ocağına hainlik ekildi. Milletimizin birlik ve beraberlik içinde olması ile birlikte Cumhurbaşkanlığın liderliği, emniyet mensubu ile medyanın küskünlüğünü bir yere bırakmış büyük bir dayanışma örneği göstererek bu olay bertaraf edildi. Geçmişi tartışarak birbirimizi yıpratmayı değil, birlik ve beraberlik içinde ileriye bakmalıyız. Bu uğurda hayatını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet yaralılara da acil şifa diliyorum”dedi.



Yusuf Sertkaya:"Kelimelerin kifayetsiz kaldığı anlar atlattık"
Sözlerine şehit olanlara Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dileyerek başlayan Yusuf Sertkaya şehit olanlar Türk tarihin önemli isimlerinin torunları olduğunu belirtti. Sertkaya, “Bu asla boş laf değildir. Tanklara atılan mermilere koşan aslanlara şahit olduk. Artık Türkiye değişmiştir. Üst makamların şapkayı alıp gitmesi devri kapandı. Kocaman yüreklerin buz gibi tankları titrettiğini gördük. Kelimelerin kıyafetsiz kaldığı anlardı”dedi.



Emin Eminoğlu:"Milletimizin birliğini gördük korkumuz yok"
Daha sonra sözü alan Emin Eminoğlu bugün buraya katılıp ilgisiz kalmadıkları için üyelere teşekkür ederek başladı. Eminoğlu, “Bütün söylenenlere katılıyorum. Milletimizin bu birliğini görünce hiçbir şeyin olmasından korkumuz yok.  Bu ülkede ne olursa olsun en son ben terk edeceğim derdim. 15 Temmuz gecesi ile birlikte yalnız olmadığımı gördüm.  Demokrasi şehitlerimizi rahmetle anıyor yaralılara şifa diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.


Tunç Kurtluoğlu:"Türkiye önemli bir sınavdan, demokrasi sınavından başarıyla geçti"
Yat İşletmeciliği Meslek Komitesi Başkanı Tunç Kurtluoğlu, Türkiye’nin önemli bir sınavdan geçtiğini vurguladı. Kurtluoğlu, “Demokrasi adına çok önemli bir sınavdı. Darbe ne zaman, nasıl yapılırsa yapılsın sivil hayatı kesintiye uğratıyorsa başarıya ulaşmış olsa da olmasa da darbedir. Türkiye geçmişi ile hesaplaşma adına geçmişe bakacak ve bunların hepsi darbedir diyecektir. Güçlünün güçsüz üzerinde hakimiyetidir. Silahı eline alan, silahı olmayanın üzerine tahakküm oluşturmaz.Aynı demokrasinin içinde çoğunluğun azınlık üzerinde tahakküm oluşturamayacağı gibi. Demokrasi bir bütünü kapsar. Demokrasinin olmazsa olmaz hükümlülüğü yerine getirilmezse yarın başka bir kesintiye uğrayacaktır. O zaman başarıya ulaşmış bir darbede ikileme düşeriz.40 yıl önce tohumlandık diye açıklama yapılıyor. Bu ihanet dün başlamadı 40 yıl önceden başladı. Sayın Cumhurbaşkanın da dediği gibi istihbarat zaafı var. 40 yıl önceki ihaneti göremezsek bu işi bitiremeyiz. Geleceğimiz için bir arada olma bilinci ile sözlerimi tamamlıyorum”dedi.



Şadan Kaptanoğlu:"70 yıllık demokrasi geçmişimiz var"
Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu sözlerine milletçe büyük bir travma atlattıklarını belirterek başladı. Dikici, “Bende bu olaylardan dolayı çok üzgün ve kızgınım. 21.yüzyılın ilk çeyreğinde böyle bir ihanet kabul edilemez. 70 yıllık demokrasi geçmişimiz var. Nerden geldiğimi ve nereye gideceğimi iyi biliyorum. Bugün taşın altına elimizi koymamız gerektiğini düşünüyorum. Şehit olanlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum”diyerek sözlerini tamamladı.



Metin Kalkavan:"Şimdi anlıyoruzki Balyoz davası bu günlere hazırlıkmış"
Son olarak söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan üyelere geldikleri için teşekkür ederek başladı. Bugünlerdeki anahtar sözcük birliktelik. Bundan daha büyük bir olay yok. Hangi düşünceden olursak olalım bir arada olmalıyız. Herkese nasip olmayacak olan şehitlik makamı 15 Temmuz gecesi 246 kişiye nasip oldu. Böyle baktığımız zaman birbirimizi suçlamak yerine anlamaya çalışın. Bu girişim inanılmaz bir başarı ile sonlandırıldı. Milletin göstermiş olduğu bu hareket müthiş.Bu cemaat her şeyi yapabilir. Çok çalışıyorlar. Hedefe kitlenmiş bir şekilde çalışıyorlar. Bugün daha iyi anlıyoruz ki Balyoz davasının asıl amacı bugüne hazırlıkmış. Geldiğimiz nokta itibari ile ciddi bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu olay siyaset değil. Siyasi de değil.21.yy’da darbe olamaz. Darbe gelişmiş toplumlarda olmaz. İktidarı değiştirmek istiyorsanız bunun yeri sandıktır. İlkleri yaşadığımız bu olaylarla birlikte Türkiye hızla normalleşiyor”dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Olağanüstü Meclis Toplantısı Meclis Üyesi Erkan Dereli İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını okurken, üyeler marşı ayakta dinlemesi ile son buldu.

Fetih Kökten/DenizGazete
Editör: TE Bilişim