İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

 İMEAK Deniz Ticaret Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı bugün, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Faruk Ürkmez başkanlığında yapıldı.

Nisan ayı faaliyet raporlarına ilişkin sunumu Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyelerinden Tamer Kıran gerçekleştirdi.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Melike Erkan ‘Hamsi Genom Projesi’ni mecliste bir sunumla anlattı Prof. Dr. Melike Erkan, sunumda balıkların sahip olduğu gen havuzunun iyileştirilmesi ve hamsi özelinde konunun ele alınması gerektiğini belirtti.Prof. Erkan, ülkemiz açısından önemli bir konu olan hamsinin, dünyada Norveç somonu gibi örnekleri olan çalışmalar içerisinde yer alması gerektiğini anlattı.

“Deniz taşımacılığında arz talepte tonaj aleyhine sorun var”

KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır ise, Prof. Dr. Melike Erkan ‘Hamsi Genom Projesi’ne ile verdiği bilgilerin çok önemli olduğunu bu tür konularda İMEAK DTO meclis üyelerinin sosyal sorumluluk bilinci ile bakacağından emin olduğunu belirtti. Çakır, bilime maddi manevi katkı vermenin de bu sorumluluğun gereği olduğunu anlattı. Salih Zeki Çakır, Prof. Melike Erkan’a katkı amaçlı kürsüye geldiğini ancak birkaç konuda düşüncelerini paylaşmak istediğini belirti ve sözlerine şöyle devam etti:‘’Deniz taşımacılığı konusunda, özellikle Kosder armatörlerinin bölgemizdeki taşımacılığı ile ilgili olarak şöyle bir gerçeklikle karşılaştık. Büyük tonaja göre hep söylenen kapasite ihtiyaçtan %40 oranında fazla. Arz talepte tonaj aleyhine sorun var ama küçük tonaja geldiğimizde; kosder filosu bölgemizde tersi bir durum olmasına, son kriz sonrası hemen hemen hiç yeni inşa olmamasına ve oldukça önemli bir miktar da hurdaya gitmiş olmasına rağmen navlun seviyeleri oldukça düşük seyretmektedir. Son tespitlerimizde de bölgedeki yük sayısında artış olmasına rağmen maalesef navlun seviyeleri hala düşük seyretmekte. Yük sahipleri düşük navlunu kabul edecek armatör bulduğu sürece navlunlar yükselmeyecektir. Biz buna nasıl bir çözüm buluruz bunun arayışı içindeyiz. Kimde yeni bir fikir, yeni bir çalışma varsa bizlerle paylaşırsa makbule geçecektir.’’

Toplantı İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın yurtdışında olması nedeniyle Başkan Vekili Rıdvan Kartal’ın soruları cevaplamasıyla son buldu.
Editör: TE Bilişim