Deniz Ticaret Odası Haziran ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Haziran ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında, Deniz Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Yılmaz Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy’un sağlık durumu ile bilgi verdi. Salih Zeki Çakır yaptığı açıklamada: "Yılmaz Ulusoy, Almanya’daki üç aylık tedavisinin ardından İstanbul’a döndü. Sağlık durumu çok iyi. Meclis üyelerimize selamları var. Kendisine acil şifalar dileyerek aramıza dönmesini temenni ediyoruz." dedi.

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Denizcilik envanteri çalışmaları hakkında Kaykayoğlu inovasyon grubu adına Prof. Dr. Reha Kaykayoğlu bir sunum yaptı.Prof. Kaykayoğlu yaptığı uzun sunumda hedeflerinin  2023 yılına kadar denizcilik sektörü ile ilgili rakamları belirlemek olduğunu anlattı.Envanteri. en doğru şekilde oluşturmalarının hem teknolojik olarak ilerlemeye, hem denizcilik sektörü olarak dünya liginde daha yukarılara çıkılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Reha Kaykayoğlu'nun sunumu akabinde Adem Kocadağ, Nisan ayı mizanı ve münakale hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. 

09.05.2019 tarih ve 14 sayılı toplantı zabıtlarının ile 2019 Nisan ayı mizanı ve münakalesi oy birliği ile kabul edildi.

Semih Dinçel, navlun piyasaları hakkında meclis üyelerini bilgilendiren bir sunum gerçekleştirdi.

Kapt. Semih Dinçel'den sonra Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Yusuf Ziya Çakır söz aldı. Çakır konuşmasında Karadeniz'de bulunan limanlar ile ilgili bilgiler paylaştı, Karasu limanından Rusya'ya taşıma yapılacağını, Trabzon Limanından Irak'a canlı hayvan sevkıyatı yapılacağını anlatan Çakır, Hopa ve Rize Limanlarının zayıflayan yük elleçleme durumları hakkında da bilgi verdi.

Yusuf Ziya Çakır'dan sonra söz alan Kenan Türkantos Sarayburnu'na yıllar sonra yanaşan kruvaziyer gemisi ile ilgili yaşandığın iddia edilen harç ve liman ücretleri anlaşmazlığına değindi. Türkantos ayrıca 2020 de açılacak Galataport'un bir şekilde açıklanan liman tarifelerinin dudak uçuklatacak cinsten olduğunu iddia etti.

Tamer Kıran:"Her yıl 2000 kadar öğrencinin staja ihtiyacı var"

Toplantıda son söz DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'daydı. Başkan Kıran konuşmasında ilk olarak Deniz Ticaret Odası olarak açtıkları"staj portalı"ndan bahsetti. Portala 230 öğrencinin staj talebiyle başvurduğunu anlatan Tamer Kıran buna karşılık armatörlerden gelen talebin oldukça düşük olduğunu anlattı. Her yıl 2000 kadar öğrencinin staja ihtiyacı olduğunu, bunun karşılanmasının denizcilik sektörünün geleceği açısından önemli olduğunu sözlerine ekleyen Kıran gemi sahiplerinin bunu göz önünde bulundurmalarını tavsiye etti.

Liman ve İskele Yapıları ile ilgili genelge

Başkan Kıran l'man ve 'skele yapilarinin revize edilip, günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi ile ilgili genelgenin yürürlüğe girme süresinin bir yıl daha uzatıldığını ancak bunu bir rehavete neden olmaması gerektiğini belirterek "busüre zarfında genelgenin gereklerini yerine getirmek gerekiyor" dedi.

"Envanter çalışmasına desteklerinizi bekliyoruz"

Envanter çalışmasına da değinen Başkan Kıran; "Envanter çalışmasını çok önemsiyoruz. Salih Zeki Çakır ve Adem Kocadağ çok fazla zaman harcıyorlar bu konu için. Reha Hoca ve ekibi başka bir bakış açısıyla olaya girdi. Yeterli ve doyurucu cevaplar aldık. Çalışma başladı. Ekibe ne kadar yardımcı olursak çıkacak sonuç o kadar sağlıklı çıkacaktır. İnşallah yıl sonunda bu çalışmanın meyvelerini toplarız. Bu çalışmaya destekleriniz bekliyoruz.

İki meclis önce sizden Bodrum Şubesinin satılması ve kirada olunması ile ilgili yetki aldık. Sahibi olduğumuz binayı 2 milyon 750 bin TL’ye sattığımızı belirtmek istiyorum. Bununla ilgili 93 bin TL civarında masraf ettik. Yeni binayı satın almak istiyoruz. 20 bin TL kira ödeniyor. Makul bir yerde buluşabilirsek binayı satın almak istiyoruz."

Editör: TE Bilişim