IFSMA 42. Genel Kurulu TÜRKKAPDER Ev Sahipliğinde İstanbul’da Toplandı
 
Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER)’nin de üyesi olduğu Uluslararası Gemi Kaptanları Dernekleri Federasyonu (IFSMA) 42. Genel Kurul Toplantısı İstanbul’da yapıldı.
41’incisi Şili'nin Vina Del Mar şehrinde 16 -17 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen genel kurul toplantısı sırasında, sıradaki genel kurulun İstanbul’da yapılması kararlaştırılmıştı.
24 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’a gelen delegeler, eşleriyle birlikte, TÜRKKAPDER organizasyonunda Bosphor teknesi ile Boğaz turuna katıldılar. Yemekli gezi organizasyonunda TÜRKKAPDER Yönetim Kurulu Başkanı Birol Bayrakdar bir konuşma yaparak tüm delegelere katılımlarından dolayı teşekkür etti. 25-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısının ilk gününde delegeler Double Tree Hilton Hotel Moda’da bir araya geldi. Toplantıda açılış konuşmalarını TÜRKKAPDER Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Birol Bayrakdar ve IFSMA Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Hans Sande gerçekleştirdiler. Daha sonra değerlendirme konuşmaları ve sunumlar gerçekleştirildi. Toplantı devam ettiği sırada, misafir delegelerin eşleri, TÜRKKAPDER Yönetim Kurulu Üyelerinin eşleri önderliğinde İstanbul’u gezme fırsatı yakaladılar.
Toplantı sonrasında İstanbul Yelken Kulübü’nde bir gala yemeği verildi. Yemek sırasında misafir delegelere birer plaket takdim edildi.
Genel Kurul Toplantısının son gününde delegeler yine Double Tree Hilton Hotel Moda’da toplandılar. Günün ilk sunumu Kapt.Tuğsan İşiaçık Çolak tarafından “BWM” konusunda yapıldı. Uzakyol gemi kaptanlığı mesleğinin bugünü, geleceği, sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili pek çok sunumun gerçekleştirildiği toplantıda son sunumu Yüksek Denizcilik Okulu Güverte Bölümü’nde 1948 yılında mezun olan Kapt. Refik Akdoğan gerçekleştirdi. Karadeniz Gemisi Sergi Seferini anlatan Akdoğan’ın sunumu ilgi ile izlendi.
Katılımcılar IFSMA 43. Genel Kurul Toplantısı için belirlenen ABD Charleston’da yeniden buluşmak üzere ayrıldılar.
 
IFSMA Hakkında
Kısa adı IFSMA olan International Federation of Shipmasters' Associations 1974 yılında 8 Avrupa ülkesinin Uzakyol Kaptanlar Derneklerinin bir araya gelmesi ile kurulmuş ve şu an yaklaşık 11.000 üyesi ile de 6 kıtaya yayılmış ve merkezi Londra’da olan Gemi Kaptanları Derneği Uluslararası Federasyonu’dur.
IFSMA; gemiadamlarının ulusal ve uluslararası hakları, kazanımlarını gözetme, deniz kazalarındaki gemiadamlarının alacaklarını muhafaza etme, gemiadamlarının denizlerdeki güvenliğini koruma vs. gibi görevler üstlenmektedir. Gemiadamları için Mesleki Yeterlilik Uluslararası Standartları desteklemek için kurulan, güvenli Deniz Operasyonel Uygulamaları, deniz kazalarından korunması, Denizde Can ve Mal, Deniz Çevresi ve Güvenlik-Koruma sağlama politikası ile kurulan bir Federasyon'dur.
IFSMA, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nde danışmanlık statüsünde temsil edilmektedir. Konsey toplantıları ve IMO meclislerinde aktif olarak faaliyet göstermektedir. 1978 Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları (STCW) Sözleşmesinin hazırlanmasında, IMO Entegre Teknik İşbirliği Programının hazırlanmasında, Güvenlik Yönetim Sistemi (Safety Management System-SMS) ve Uygunluk Belgesi (Document of Compliance- DOC) hazırlanmasında aktif katkıları olmuştur.
IFSMA ayrıca, Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labor Organization- ILO) ile koordineli olarak faaliyet göstermektedir.
 
 
Editör: TE Bilişim