İDO TEKEL YARATIYOR

Turyol Yönetim Kurul Başkanı Yunus Can'dan sert açıklamalar:
 
 -Deniz taşımacılığında İDO tekel yaratıyor.
 
 -Varsa yürekleri benim istediğim iskeleyi versinler, bir aya kalmaz İDO kepenk kapatır
 
 -Tekel yaratıyorlar. Tek büyük güç Büyük Şehir Belediyesi, biz onun emrine amadeyiz
 
 -Amaç vatandaşa hizmet etmek değil, amaç...
 
 -Sırça köşklerinde oturanlar seslere kulak versinler 
 
Şehir hatları vapurlarının İstanbul Büyük Şehir Belediyesine devreldilmesiyle birlikte ortalık fena karıştı. Turyol Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can konuyla ilgili olarak birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu... 
 
ULAŞIM YAPARKEN TOPLUMUN YARARINI GÖZETİN
Şehir hatları işletmesinin büyük şehri belediyesine verilmesiyle birlikte karşılarında zaten var olan engellemelerin daha da arttığını belirten Yunus Can, “Var olan mevcut ulaşımı engelleyerek , özel sektörün önünü keserek neyin ulaşımını yapmaya çalışıyorsunuz? Amacınız var olan işletmeyi bitirmek mi? sorusunu sorarak Turyol’un karşısındaki zorlukları anlattı… 
 
ÜSKÜDAR İSKELESİ EZİYET İSKELESİ
Başbakanlığa Üsküdar iskelesi ile ilgili olarak bir sunum hazırlığı içinde olduklarını belirten Can, “Turyol’un Üsküdar iskelesinin önü Marmaray Projesi nedeniyle perişan durumda. Motorlara binerken ya da inerken vatandaşlar adeta eziyet çekiyor. Bu duruma istinaden başbakanlığa bir sunum hazırladık. Ancak bize tahsis edebilecekleri birçok iskelenin de var olduğu aşikar.” dedi ve İDO’ya bir soru yöneltti “Bu kadar iskeleyi ne yapacaksınız? İskele başına kaç aracınız düşüyor?” 
 
SÖYLEM VAR İCRAAT YOK
Yönetenlerin beyanları ile icraatlarının farklı olduğunu belirten Can, devletin kamburlarını sırtından atmak yerine kamburu daha da arttırdığını, özelleştirmenin önünü açmak bir tarafa özel teşebbüsün kaçırıldığını ifade etti. Söylemleriyle icraatları farklı olan yönetim nedeniyle devletle toplum arasındaki güvensizliğin arttığını belirten Can, “Söylemlerle yaratılan güven, icraatlarla yok edildi, hayal kırıklığı yaratıldı. Yabancı sermayeyi yakalayalım derken yerli sermaye unutulup, kaçırıldı” dedi. 
 
BUNLAR TAMAMEN GÖSTERİŞ, VİTRİN…
TDİ’deki Pinbahis 84 parça deniz aracının katamarana dönüştürülmesinin tamamen gösteriş ve vitrin amaçlı olarak yapıldığını belirten Can, “Bunun yapmalarının nedeni ne, hangi bahane altına sığınarak bu icraatı gerçekleştiriyorlar sormak lazım. Bu şekilde yolcu sayısını arttırmayı mı planlıyorlar yani?” dedi ve konuyla ilgili açıklamalarına devam etti. Gemide problem yokken, en ideal geminin getirilmesiyle dahi yolcu sayısının artırılamayacağını belirten Can, “İhtiyaç olsaydı biz sayımızı arttırırdık. Yaş ortalamam 4, koltuk sayım 30.000. motorlarım yeni benim yolcu sayım niye artmıyor asıl bunun sorgulamak lazım” dedi. Yolcu sayısını nasıl arttırabiliriz diye soranlara en güzel örneğin rahmetli Ahmet Piriştina zamanında yapılan icraatlar olduğunu söyleyen Can, “İzmir deniz taşımacılığında referans merkezidir” dedi. 
 
EMİN DEĞİLİM, SUÇLU DURUMUNA DÜŞMEK İSTEMEM
Getirilecek olan deniz taksilerinde de aynı durumun söz konusu. olduğunu, maliyetin 4’e katlanacağını söyleyen Can, “Ona izin verecek olan kimse, ondan aynı şekilde istifade edecek olan da o birim. Bir ya da birkaç kişinin çıkar aradığı noktalar bunlar” dedi ve ekledi: “Yine de emin değilim, suçlu durumuna düşmek istemiyorum.” 
 
VARSA YÜREKLERİ BENİM İSTEDİĞİM İSKELEYİ VERSİNLER BİR AYA KALMAZ İDO KEPENK KAPATIR..
Yunus Can iskeleleriyle ilgili olarak sıkıntılarını şu açıklamalarla dile getirdi: “1999 yılında köklü değişikliklerle kendi gemilerimizi modernize etmek, personelimizi eğitmek halkın hizmetine sunmak istedik. Çünkü iskelen yoksa ya da yetersizse yolcu sayın asgari olur. Bu konuyla ilgili olarak projeler hazırladık, Ankara’ya ilettik. Bayındırlık ve İskan bakanlığı olmazsa olmaz koşuluyla 8 bakanlığa iletti. Geldiğimiz nokta: Engellemeler. Bize söylenen para ver deniz dibi araştırması yapacağız. Peki projemiz onaylanacak mı? Orasını bilmem sen parayı ver, yasal prosedür işlesin. Bugünlerde mevcut, hali hazırdaki iskelelerimizi bile kurtaramıyoruz. Sonuç olarak bizim iskele izinleri suya düştü. Varsa yürekleri benim istediğim iskeleyi versinler bir aya kalmaz İDO kepenk kapatır." 

TEK GÜÇ BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ, BİZ ONUN EMRİNE AMADEYİZ….
İstanbul Büyük Şehir Belediyesine kıyı kanununda çok büyük yetkiler verildiğini, bu durumun hareket alanlarını kısıtladığını belirten Can, “Tek güç büyük şehir belediyesi biz onun emrine amadeyiz. Eskiden hiç olmazsa TDİ ya da İDO vardı, bir de özel sektör olarak biz vardık. Şimdi her anlamda sadece onlar var. Bizim her anlamda önümüzü kapatıyorlar. Tekel yaratılıyor ancak yine de; otoritenin, gücün, paranın hepsi onlarda olmasına rağmen benle rekabet edemiyorlar.” dedi.

Kaynak:Deniz Ticaret Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim