İDO, gözünü Ro-Ro’ya çevirdi 
 
2007’de yaklaşık 5 milyon 694 bin araç ile 91 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini dile getiren İDO Genel Müdür Ahmet Paksoy, "İstanbul’un köprü trafiğini rahatlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor" dedi.
Yolcu taşımacılığında gerçekleştirdikleri yenilikler hakkında Ambar Dergisine açıklamada bulunan İDO Genel Müdür Ahmet Paksoy, Son dönemde gerçekleştirdiği önemli projelerin başında  İstanbul-Bursa hattı ile Pendik-Yalova hattının yer aldığını ifade etti. 27 Nisan’da hizmet vermeye başlayan İstanbul-Bursa  hattının doluluk oranının yüzde 80 olduğunu ve kısa bir süre olmasına rağmen taşınan yolcu sayısı 140 bini aştığını vurgulayan Paksoy, "Bu hatta, 2007 yılında 264 bin araç ve 1 milyon 300 bin yolcu taşınmayı hedefliyoruz. Hattan beklenen gelir ise 38.7 milyon YTL. Bir diğer önemli güzergah ise Pendik-Yalova hattı. Yoğun talep nedeniyle bu hat için 2 gemi siparişi daha verdik. Sadece uzun güzergâhlar değil, kent içi trafiğine dönük yenilikler de İDO’nun hedef ve projeleri arasında. Özellikle köprü trafiğini rahatlamak amacıyla Sirkeci - Harem hattında, çok hızlı hareket edebilen, manevra kabiliyeti yüksek, 4 yeni  araba vapurunu hizmete soktuk. Sirkeci- Harem hattı köprü trafiğinden bunalan yolcularımız için adeta kurtarıcı olmaya başladı. Bu beklentileri dikkate alarak hattı geliştiriyoruz" dedi.

’İSTANBUL’A 3. KÖPRÜYÜ SİRKECİ-HAREM ARASINDA BİZ KURUYORUZ’

İDO’nun, prestij niteliği taşıyan Uluslararası Feribot İşletmecileri Birliği Interferry yönetimine girmesinin Türk deniz taşımacılığı açısından gurur verici bir gelişme olduğunun altını çizen Paksoy, konuşamasını şöyle sürdürdü:
"Interferry’nin 2009 yılındaki toplantısının İstanbul’da yapılması da Türkiye’nin ve İstanbul’un tanıtımına büyük katkı sağlayacak.. Sosyal alandaki bu faaliyetleri sürdürürken, hizmet yatırımlarına da hızla devam ediyoruz. 3 yıl içinde toplam 18 gemi, feribot, deniz otobüsü, arabalı vapur ve vapur siparişi verdik. Bunların 5’ini teslim aldık, kalan 13’ünü de 1,5 yıl içinde teslim almış olacağız. Artık yüzümüzü yeniliklere çevirdik, yatırımlar ve projelerimizde ağırlıklı olarak yeni gemilere yöneliyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu anlamda önemli desteği oluyor. Belediye, 2 adet hızlı feribot ile 5 adet deniz otobüsü için 150 milyon dolar yatırım yaptı. İstanbul’un köprü trafiğini rahatlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu amaçla hizmete soktuğumuz 4 yeni araba vapuruna yenileri eklenecek. Şu anda 3-4 bin araç taşıyoruz, hedefimiz 18 bin araç. Diğer bir ifadeyle, İstanbul’a 3. köprüyü Sirkeci-Harem arasına biz kuruyoruz.

İSTANBUL TRAFİĞİ BÜYÜK ÖLÇÜDE RAHATLAYACAK

İDO’nun büyük hedeflerinden birinin de Ro-Ro taşımacılığı olduğunu vurgulayan Paksoy, İstanbul trafiğine katkı sağlamak amacıyla Ambarlı-Bursa arasında Ro-Ro taşımacılığına başlamayı planladıklarını söyledi. 
İstanbul ile İzmir, Balıkesir, Bursa arasında günlük 3-4 bine yakın karşılıklı kamyon trafiğinin yaşandığını dile getiren Paksoy, "Bu kamyonları Bursa veya Bandırma’da belirleyeceğimiz noktalardan Ambarlı’ya taşırsak, kent içerisinde girmeden kamyonları desantralize etmiş olacağız. Bu proje gerçekleştiğinde İstanbul trafiği büyük ölçüde rahatlamış olacak.
Şunu söylemek fazla iddialı olmayacaktır, ’İDO, gözünü artık Ro-Ro’ ya çevirdi’ Yatırım kalemlerine baktığımızda; 2005–2007 Mart itibariyle; bakım onarım, özel maliyet, iskele yatırımı, yenileme çalışmaları dahil olmak üzere şehir hatları için 62,5 milyon YTL harcama yapıldı. 2007 yılı içinde toplam 113,7 milyon YTL gemi yatırımı yapılacak. İDO olarak, araç ve yolcu sayısı hedeflerimizi de her geçen gün büyütüyoruz.  2007’de yaklaşık 5 milyon 694 bin araç ile 91 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz" diye konuştu 

Kaynak: www.forumgazetesi.com
 

Editör: TE Bilişim