İDÇ yeni gemileriyle taşımacılıkta büyüyor

İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu BaşkanıHalil  Şahin, gemi taşımacılığında hizmet vermek üzere son olarak 28 milyon dolar yatırımla 53.483 DWT'lik M/V D Duckling isimli kuru yük gemisini satın aldıklarını belirtti.

Tamamen öz kaynaklarla alınan bu gemiyle İDÇ filosunun 3 gemiye yükseldiğini belirten Şahin, gemileri şirket ihtiyaçlarından ziyade yeni bir iş koluna yatırım olarak değerlendireceklerini ifade etti.

Şahin, şu bilgileri verdi:

''Gemi taşımacılığını yeni bir iş kolu olarak düşünüyoruz. Demir çelik ana faaliyet kolumuz. Riskleri tek torbada toplamak kriz dönemlerinde çok akılcı gözükmüyor. Farklı yatırım alanlarını değerlendirerek faaliyetlerimizi çeşitlendirme yoluna gittik. Bu kapsamda gemi taşımacılığına da soyunduk. Alım zamanı olarak uygun bir dönemdeyiz diye düşündük. Fiyatların yüksek olduğu balon dönemlerine göre gemi fiyatları yüzde 40 seviyelerinde. Kriz gemi taşımacılığı sektörünü de olumsuz etkiledi. Ancak aldığımız gemiler fiyatlar çok yüksek olmasa da iş buluyor. Kendi kendini amorti edecek rakamlarda kira verebiliyoruz. Uygun fiyatlar yakalarsak, paramız da olursa yeni gemi alırız.''

İDÇ'nin Aliağa'daki limanına yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırım yaparak kapasitesini genişlettiklerini ve diğer şirketlerin de kullanımına açtıklarını belirten Şahin, yıllık 5-6 milyon tonluk yükleme boşaltma kapasitesi bulunan limanın özellikle ithalat yüklemelerinde yoğun olarak kullanıldığını kaydetti.

Şahin, demir çelikte ise ihracatın devam etmesine rağmen fiyat tutturmakta zorlandıklarını, zararına ihracat yapmak durumunda kaldıklarını, 2010 yılı için de iyimser bir beklenti içinde olmadığını sözlerine ekledi.

Şirket, Şubat ayında 20,5 milyon dolar yatırımla 48 bin 377 DWT'lik M/V Mystras kuru yük gemisini satın almıştı.

Editör: TE Bilişim