Demir çelikçi İÇDAŞ 129 yıllık aile şirketi

İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi, aile şirketlerinin çok büyük bölümünün ikinci nesilden sonra dağıldığını ortaya koyan araştırmaları yalanlıyor. 129 yıllık aile firması İÇDAŞ, İSO 500'de sekizinci sıraya yükseldi

İSTANBUL - Demir çelikçi İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi, aile şirketleriyle ilgili ‘ikinci kuşaktan sonra dağılır’ yönündeki araştırmaları çürüten büyük başarılara imza atıyor. 129 yıllık tarihi geçmişe sahip İÇDAŞ, köklü olmanın yanı sıra Türkiye’nin en büyük sekizinci sanayi kuruluşu olarak da örnek alınabilecek bir duruma geliyor.

Ana iş kolu olarak demir çelik sektöründe ülkenin en büyükleri arasında yer alan İÇDAŞ, yıllara meydan okuyan başarısını ‘İSO’nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ raporuyla da bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye’nin en köklü şirketlerinden İÇDAŞ, en büyük sanayi kuruluşları arasında sekizinci sırada yer alarak birçok uluslar arası markanın da önünde yer aldı.

Demir çelik sektörünün yanı sıra tersanecilik, liman işletmeciliği, pilotaj ve römorkaj, kara ve deniz taşımacılığı, gemicilik, brokerlik, sigorta aracılık, dış ticaret, turizm, inşaat, enerji gibi birçok alanda faaliyet gösteren İÇDAŞ, bir aile şirketi olarak Türkiye’de faaliyet gösteren birçok uluslar arası markayı geride bırakarak ‘İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ raporunda 2008 yılında 3 milyar 828 milyon 300 bin TL’lik üretimden satış değeriyle en büyük 8. sanayi kuruluşu oldu.

Toplam ciro olarak ise 12 milyar 699 milyon TL’ye ulaşan İÇDAŞ, 10 bine yakın çalışan istihdam ederken, TİM verilerine göre de yine 2008 yılında ihracatta 1 milyar 638 milyon dolarlık dış satımla da en büyük 6. firma olmayı başarmıştı.

El emeğiyle başladı

Tamamen bir aile şirketinin başarı hikayesi olan İÇDAŞ’ın temelleri, Derbederoğlu Koca Mustafa Bey’in 1880 yılında Kastamonu’dan İstanbul’a gelip Haliç’te gemi tamiri ve servisi yapmak üzere kurduğu el emeği işiyle atıldı. Uzun yıllar aile Haliç’te gemi tamir ve servisi işleriyle uğraşmasının ardından en büyük atılımını da 1955 yılında gerçekleştirdi.

İÇDAŞ, bu dönemde tornalama ve haddeleme işlemlerinin de katılımıyla demir çelik sektörüne adım atarak Türkiye’de büyüme sürecine girdi. 1962’den bu yana ise teknolojisi ve kalitesini sürekli daha ileriye taşıyan şirket, 1970 yılından itibaren de inşaat demiri ve alaşımlı çelik üretimiyle Türkiye’nin en büyük “özel sektör” çelik üreticisi konumuna geldi. Bayram Yusuf Aslan’ın yönetim kurulu başkanlığında faaliyetlerini bir aile şirketi olarak sürdüren İÇDAŞ, asrı aşan tarihiyle de örnek alınabilecek bir yapıya sahip.

Gençlere sahip çıkıyor

Üretim, istihdam ve ihracatla yetinmeyen İÇDAŞ, sosyal sorumluluk projeleri ve çevreye verdiği önemle de dikkat çekiyor.

İÇDAŞ tesislerinin bulunduğu Biga’da Parion antik kentine komşu olan firma, buranın kazı çalışmalarına sponsorluk yapmanın yanı sıra bölgenin amatör kulüplerine de destek olarak gençleri basketbol, voleybol, yelken gibi sportif alanlarda yalnız bırakmıyor.

Ayrıca çevreye verdiği önem nedeniyle geçtiğimiz yıl AB’nin çevre yönetim ödülünü kazanan İÇDAŞ, denizden su arıtarak bölgenin su kaynaklarının yok olmasının önüne geçiyor.

Editör: TE Bilişim